Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

24.5.2015

Krista Karhun rally-tokokoulutus, tokoa ja agilitya

Mentiin aamulenkille Ojangon koiraurheilukeskukseen. Sen jälkeen lähestyi aika Rasmuksen kanssa mentävään rally-tokokoulutukseen. Hieman mietitytti, mitä kyselen ja olisi pitänyt ehkä paremmin perehtyä seuraaviin kyltteihin ja treenata niitä, että olisi ollut ehkä joku kyltti mihin olisi tarvinnut apua. Nyt on lähinnä harjoiteltu satunnaisesti oikeanpuolen seuruuta ja tuntuu, ettei edistystä ole nyt niin paljoa tullut. Krista Karhun koulutuksessa oli aikaa 20min (Kristalla rallyvalio bernejä ja on rally tuomari).

Sanoin, että voisin katsoa vähän kuinka on opettanut puolenvaihtoja, joita tulee voi ja mes luokissa.

VOI: Puolenvaihto jalkojen välistä on siinä mielessä tuttu, että on pujotellut jalkojen välissä. Tätä testasin jo ulkopuolella. Rasmus hyvin tajusi vaihtaa puolen, kun käskin "ali" ja sitten seuraa tai palkkaus liikkeessä. Seurauspuolelle tullessa meinasi lähteä jatkamaan pujottelua. Siinä voikin sitten muistaa lyhentää hetkeksi askelta tai käsky seuraa ennen sitä.

VOI: Aloitettiin katsomalla puolenvaihtoa takana. Tässä vinkkinä, oli että hidasta vähän koiraa esim kädellä tai omaa vauhtia. Sitten käännä katse toiselle puolelle ja sen puolen käsi vähän poimii koiraa. Rasmus aika luontaisesti ainakin vasemmalle puolelle vaihtoi takakautta, jos vein katseen sille puolelle ja käskin. Hieman kuulemma mietti takana. Sanoi, myös että jotkut koirista vaihtavat agilitytaustalla helposti takaaleikkauksen tavoin puolta. Mietin vähän myös oliko mulla Rasmuksella vai molemmilla (Ruu+Ras) lenkillä käytössä pyöräillessä "toinen puoli" käsky, jolla vaihtoi takakautta puolta. Näissä voi olla pieni käsimerkki, ranteen liikkeellä ja joko seurauskäsky tai kierrä tms. VOI: Molemmat oikeaan täyskäännös on molempiin suuntiin olemassa. Tämä niistä vaikeampi. Tätä Krista oli opettanut alkuun, niin että otetaan alkuun vain ihan omalla käskysanallaan koiran kääntyminen kohti ohjaajaa. Kun se sujuu, sitten vasta ohjaajakin on kääntynyt. Koiran kannattaa olla vähän väljemmin ennen kuin se saa kääntyä. Käskysana taisi olla käänny tms. Koira kääntyy sillä siis täyskäännöksen oikeaan. Pyörähdyksissähän koira kääntyy taas vasemmalle. Vasemman puolen seuruussa tämä vaikeampi, mutta oikealla puolella helpompi ja toisinpäin. Mietin myös onnistuisiko vain sanoa kääntyessä (koira seuraa vasemmalla) oikean puolen seuruun käsky ja pieni käsiapu.


MES: Tämä on yleensä vaikein koirille. Tätä alkanut opettamaan heittämällä namin reilusti edestä viistoon. Moni koira taas tekisi siellä pyörähdyksen mitä ei saa. Siksi tehnyt myös houkuttelun kautta että koira viedään namilla etuviistoon ja siellä käännetään. Kun on mennyt ohjaajan edestä pois. Tässä myös nameja heittäessä, muistaa kävellä koiran rinnalle, ettei se opi namin syötyä kääntymään väärään suuntaan ohjaajaan päin. 


MES: Valkovuokko tulee mestariluokassa. Siinä koira ja ohjaaja kääntyvät molemmat poispäin toisistaan. Tätä ei testattu. Varmaankin joku pyörähdyksen tapainen käsimerkki ennen sitä ja sama käsky tms. MES: tulppaani. Joka helpompi kuin ylempi eli koira ja ohjaaja kääntyy vastakkain.

Käskyjä Kristalla on aika minimisti pyöri (pyörähdys) ja käänny (oikeaan), seurauskäskyt yms mitä alemmissa luokissa. Samaan tapaan varmaan meillekin. Paljon myös ne pienet käsimerkit ja eleet kertoo. 

Näissä muistettavaa on myös etten pysähdy aina palkatessa tai treeni ei lopu siihen yhteen namiin heti käännyttyä. Tekee myös niin, että saa useammat namit. Sekä jos namit on kädessä eikä keskity kuin niihin niin myös ilman nameja, ettei ole sitten ihmeissään kun nameja ei ole. 

Luopumistreeni myös Rasmukselle kotiläksyksi. Ruuti ja Gavahan osaa luopua jos esim perusasennossa häiritsee, mutta Rasmus lähti heti käskyn alta katsomaan "ai mikä sulla on siinä?". Se helpottaa, että namit voisi olla valmiina, kun ei keskity vain niihin. Sivulla pitää kuitenkin muhun kontaktia, seuratessa jos nami käsi ylempänäkin esillä katsoo vain sitä. 

Oikean puolen seuruussa täytyy muistaa palkata lähelle jalkaa. Kaikki paikallaan kääntymiset yms myös hyviä, että tulee takapään käyttöä. Vadin ympäripyörimiset yms ei olis pahitteeksi. Ja kun teen seurausta niin siinäkin nami ja vauhti pysyy yllä, heti palkka taas kun löytää oikeaan kohtaan. Rasmus kyllä jää vähän syömään namia, mutta ottaa mut sitten kiinni. Taskusta kaivellessa olin hidas ja ehti aina erkaantua musta. Vaihtoehto oli vasemmassa kädessä selän takana namit ja otin aina sieltä palkan. 

Nyt täytyy ottaa takin taskuun taas naksutin ja mahdollisesti porukoille oma. Rasmus varmaan oppisi paremmin, jos alkaisin enemmän naksuttelemaan taas sille. 

0 0 0 0 0 0 0 

Ruuti teki tokoa (ennen Rasmuksen rallya). 

Merkki: hyvä. Laukalla, mutta aavistuksen vino. 

Zetan istu: kohti merkkiä. Heitin namin taakse. 

Tunnari: ou nou. Laitoin kaikki kapulat rasiasta. Jätin oman noin 5-10cm päästä aina vääristä. Ruuti oli huolimaton ja nosti oman läheltä paristi väärän. Hyvä, että valitsin omiksi numerolliset tunnarit niin pystyin olla varma, että toi väärän. Ja viime kisassahan vaan nosti yhden väärän tarkistamatta. Tehtiin ehkä neljä toistoa, joista viimeiset hyviä. Nyt tehotreeniä tähän!

Seurausta vähän loppuun oli aika hiljaista. Palkkailin joko täyskäännöstä tai perusasentoja. Perusasennot oli jopa nopeita! Myös parit sivuaskeleet. 


 o o o o o o o 

Aksailua
Emmin ja koirien kanssa lämppälenkille. Rampe jäi autoon niin päästiin kävelemään kovempaa. Sitten pitkästä aikaa aksailemaan Ojangon kentälle. Viimeksi varmaan syksyllä. 

Gavalle rakensin ratapätkän, jossa oli putket ja hyppyjä. Vähän kaarevasti hypyt ja sitten keksinkin aluksi ajatellun valssin sijaan tehdä takaaleikkausta siihen. Jätin lelun maahan ja 3 hypyn kanssa leikkaus. Kaikki paitsi yksi sujui hyvin, jossa laskeutui jo huonoon kulmaan edeltävältä hypyltä. En tarkistanut niiden kahden putken jälkeisen hypyn esteväliä, mutta taisi olla liian lyhyt koska videolla näki, että toiselle oli vaikea löytää sopivia askelia, välillä vain kaksi laukkaa väliin. Hypyt oli valmiiksi niillä kohdillaan, siksi en tarkistanut. Laitoin estekorkeuksiksi 50, 50, 45, 55, 45cm. 
Ekalla hypylle piti olla putkesta selkeä työntö, muuten tuli ohi. Viistohypyissä ei pienellä avulla mene ja toisaalta (Ruutin joka poimii kaikki ansahypytkin) niin kyllähän mun pitää kertoa selkeästi ne hypyt mitkä mennään, jos esim se olisi ollut ansahyppy.. Tämä eka rima putkesta tultua tipahti välillä, Gava hyppäsi liian matalan hypyn. Ja ne missä rima pysyi myös aika nuollen. Parit ekat kerrat en puuttunut, mutta sitten yhden ainakin keskeytin heti. Sen jälkeen ei tainnut se tippua. Pitäis kyllä pitää se linja, ettei saa tiputtaa. Toki vielä voi tulla virhe arviointeja yms, mutta jos se useasti tippuu niin saapahan olla vain tarkempi hypätessä. Enemmän pohdin onko huomauttaminen/radan keskeytys reilua vielä tässä vaiheessa. 

Video Gavan takaaleikkaus

Takaaleikkaukseen palaten, kun lelu oli ollut paristi paikallaan niin pystyin tehdä ilman lelua, yhdessä seuraava hyppy myös mukaan ja seuraavissa putki. Tehtiin lelu maahan jättäen samalla hypyllä käänteisessä järjestyksessä leikkaus eli vähän erisuuntaan. Sekin sujui. Täytyi olla selkeä leikkaava ohjaus. Itselle tuli vähän mieleen kuin sylkkäri olisi hypyn edessä. Ruutin kanssa taas leikkaukset menee pienemmillä avuilla. Edeltävä hyppy helposti vietti vähän huonoon kulmaan, niin sain olla tarkkana että tulee hyvin kohti hyppyä ennen kuin lähden kääntämään. 
Gavalle kolme taukoa, jolloin Ruuti pääsi tekemään. Ruutille putki, puomi ja kepit. Sekä putki, keinu, kepit ja puomi. Vältin siis hyppyjä. Hirveät kierrokset ja into. Gava on niin paljon järkevämpi. 

Gavan kanssa myös testattiin vippausta yhdelle hypylle, olis lähinnä tullut hypyn ohi ja rynnännyt 5m edessä olevalle hypylle. Tehtiin edeltävän hypyn edestäkin vain. Namin kanssa sain hyviä toistojakin mutta ohjauksella kävi tekemässä hypyllä käännöksen riman toiseen laitaan, aika isolla lenkillä siis. Tässä medi rima. Sitten testasin sylkkäri, sillä paljon parempi eikä hämännyt väärät esteet. Tässä vain opeteltavaa oikeassa ajoituksessa ja että saa varmaksi, että pystyn lähteä liikkumaan. Tässä teki tiukemman käännöksen. Testattiin sylkkärikohta ottaen putkeen, hyppy ja sylkkäri. Siinä sain murinaa kiitokseksi. :D Ehkäpä Gava on liian kuuliainen tuollaiseen vippaukseen, Ruuti taas joka helposti poimi ihmeellisiäkin hyppyjä ehkä enemmän sen tyyppinen.

Gava teki myös puomin alastuloa. Kentällä samanlainen mattopintainen kuin ast:n kakkoskentällä. Ensin sivusta ne nopeita. Palkkaisin namilta 2on-2offiin ja sitten lelulle vapautus. Sitten puoliväliltä, talutin ylös ja sitten pidin vähän kiinni ja lupa juosta alas. Sitten alastulon ylhäältä. Tässä välin tuli kiihkeä pyrri viereiselle kentälle ja se oli vähän liikaa, kun oli niin siistiä katsottavaa. Gava meinasi puomin päältä vain ihastella pyrriä ja unohtui tehtävä. Jos sattui vilkaisemaan oikeaan suuntaan kuin käsky. Mutta teki tahmeasti ravilla, ekat toistot nopeampia. En tajunnut että menisi niin keskittyminen. Otin ihan sivusta hetsaten pari toistoa, muttei silti niin hyviä. Voisin myös kuvata näitä ylös. Ja täytyy muistaa tehdä pari toistoa ilman häiriötä ettei tule liikaa tehtyä, jolloin toistojen myötä myös hidastuu. Nyt tehtiin myös treenin lopussa, olis hyvä tehdä treenin alkuun.


Kotona olin niin ahkera, että päätin ottaa parit toistot Gavan kanssa 2x2 keppejä! Ensin yksi pari ja muutin pihassa vähän suuntaa minne palkkasin. Silti Gava tajusi. Tehtiin jokaisesta kulmasta ja kaikki onnistui. Päätin sitten laittaa toisen parin noin 2m päähän. Nämäkin hyviä ja keskittyi koskemaan molempiin. Ennen lähetystä pidin niskavilloista tai rinnasta kiinni. Sitten lähensin niitä ja laitoin aavistuksen viistoon. Muutamat toistot myös eri kulmista. Oikea puoli tiukempaan kulmaan, ekana erehtyi tekemään meitä lähemmän ensin, sitten onnistui molemmat. Vielä yksi heti onnistunut ja jätettiin siihen. Nyt Gavalla näkyi sellainen ilme, että keskittyi tekemään oikein ja teki innoissaan. Pitkä tauko edellisestä kerrasta, mutta motivoi nyt näihin treeneihin että oli edelleen muistissa ja olis aika vähän vaikeuttaa treeniä. Jos nyt saisin tehtyä noita ahkerammin. Otin pihalle jemmaan myös lelun, jolla noita treenata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!