Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

20.5.2015

Villen treenit vol 3 ja kisamaiset tokot

Tiistain Ville Liukan agitreenit oli taas luvassa. Rata pohjautui 3lk Asko -tuomarin rataan vähän muunneltuna. Oli hyviä pätkiä meillekin. Gava aloitti ja tehtiin ekaa kertaa medeillä ohjatuissa treeneissä korkeudet 35 ja 40cm. Muutama rima tipahti niissä olin itsekin osallisena. Mutta täytyy harjoitella noita kohtia niin, että jos rima tippuu keskeytän ja häiritsen tahallaan.

Ajattelin alkuun, että voisi tehdä 1-3. Mutta Ville käski tekemään 1-5. Sujuihan se sinnekin asti. 2-3 esteen väliin tuli kaarrosta, kun testasin pakkovalssina. Paras oli olla koiraan päin ja vastakkainen käsi mukaan. Kun laskeutuu 1. Hypyltä niin lähden liikkeelle. Tässä kerran lähdin riman päällä ja rima tuli. En tiedä pitäiskö näissä jo pitää linjaa, että peli seis jos tippuu. 

3. Hypyllä piti muistaa tehdä kunnon lähettävä ohjaus. Näitä voisi treenata myös. Isommalla sivuttaisetäisyydellä ja että hyppää pienemmästä merkistä. 

4-5 sujui hyvin. Ville palkkasi irtoamisen. 

6 hypylle tein alkuun tuplasylkkärin, olin myöhässä ja ajauduin vähän liian lähelle hyppyä. Gava kilttinä kumminkin tuli. Tehtiin tähän sitten alkuun vippiä. En olisi tuota termiä/ ohjausta muistanutkaan. Eli ainakin 2m sivuttaisetäisyys koiraan. Pyydä koiraa katsomaan sua muurin jälkeen ja vasen käsi tekee vastapäivään vyötärön tasolla pyörivän liikkeen. Ekassa yrityksessä Gava nappasi vahingossa kevyesti kädestä, kun luuli siinä olevan lelu minkä heitän. Seuraavassakin tuli pieni hyppy mun kädestä. Käsi näyttikin, että heitän jotain yläilmoihin. :D tehtiin yksittäisenä paristi. Täytyy ottaa treeniin, toi ohjaus käy ilmeisesti aika samoihin kohtiin mihin voisi käyttää poispäin- käännöstä. Täytyy harjoitella vippiä niinkin, että olisin jäljessä. Tosi hyvin koira lukee luontaisesti ohjauksen, agava tajusi heti vaikka itselle tuntuu epäilyttävältä, kun rintamasuunnalla ei kerro hyppyä. Täytyy ottaa tämä videolle itsenäisesti treenatessa. 
Muut ohjaukset hypylle 6 persjättö ja oikean puolen pyöritys tai työntö vasemmalta puolelta, johon kiire.

Sitten otettiin suora putki 7 ja suoraan eteen sen edessä olevalle hypylle. Ekalla ei ollut palkkaajaa edessä, vilkaisi muhun ja irtosi. Muissa oli palkkaus edellä. Jo putkessa pitää muistaa käskyttää eteen. 

Sitten tehtiin loiva putki puomin alastulolta lähtien (ei radalla) ja jatkettiin toisen A:n jälkeisellä pätkällä. Putkeen (16) 2. päätyyn hyvin joka kerralla. Täytyy harjoitella myös tosta vaikeammasta kulmasta (vekkiä hypyn taakse+veto tai valssi). Tässä rima oli taas vaarassa, ehkä kun takaaleikkaus on vähän vieraampi niin saattoi reagoida siihen hypätessään. Putkiin irroten oliskin hyvä harjoitella takaaleikkausta. 

Seuraava pätkä oli u-putki 16, hyppy pakkovalssia käyttäen, suoraputki ja hyppy takaa eli loppua. Epäilytti viistohyppy, mutta se sujui. Loppua 19-20 ei tehty, täytyy joskus treenata siihen takaaleikkaus (varpaat kohti koiran hyppäyskohtaa ja sitten kun koira hyppää käänny kohti. Älä siis liian aikaisin rynni kohti. ) tai päällejuoksulla, maxilla putkesta vietti hyvin kiertoon. 

Loppuun vielä helppo irtoaminen putki 16, hyppy, suoraputki ja hyppy suoraan. Ihan ekalla toistolla Gavalla murinaa. Muissa ei. Gava edistyy nopeasti, kun vertaan aina talven Lotta Vuorelan koulutuksiin. 

Lähdöissä olin tarkkana ja namipalkkasin yhden. Sanoin luvan vasta, kun istui rauhassa. Meinaa, kun kohotan käden nytkyä. Täytyy treenata näitä myös yksittäisenä ja lelupalkalla. 

Jäin kuvaamaan uudella ihanalla objektiivilla kentälle. Ostin siis Nikkor AF 80-200mm/2.8. 
Samassa katsoin kontaktitreeniä. U-putko puomin eteen. Siivekkeet viistosto kontaktipinnal viereen molemimin puolin. Siitä sitten siivekkeen kierrosta 2on-2off ja putkeen. Vähän epävarmaa voi alkuun palkata kontaktille. Mutta tavoitteena, että kun hyvä niin lähetys putkeen ja tarvittaessa sen jälkeen palkka. Mutta myös niin, että puolta vaihdellen monta kertaa peräkkäin treeniä. Jos koira hidas niin nopeat vapautukset, jos kärsimätön pitää hetken odottamassa. Alkuun voi olla lähellä, mutta tarkoitus että voi jatkaa liikettä kohti putkea ja koira pysähtyy. Täytyy ens kerralla tehdä toi toiselle kentälle! Yksi vaikeutus tohon on, että U-putket myös niin, että ne syöttää hyvässä kulmassa alastulolle eli on alastulon sivuilla. Tässä saa kovemman suoran vauhdin. 

Treenaa:
- lähtöjä
- kontaktitreeni
- alkua 3 hypyn siivekkeen luona kutsuen 
- hypyn 3 työntö etäisyydellä
- vippaus etäisyydellä
- putken 2.pääty vaikeammasta kulmasta

KUVAT


Seuralaisen ihana tuontipentu :)


Keskiviikon kisamaiset tokotreenit järkättiin ekaa kertaa Pukinmäen nurtseilla. On käyty tokoilemassa vain lähihiekkaparkkiksella. Tuolla olikin frisbeegolfaajia, jalkapallon harrastajat juoksulenkillä ja koripalloilijoita lähellä. Lenkkeilijöitä yms. Viritettiin ruudun sivulle kehänauhat molemmin puolin. Tajusimpa, että viime kokeen jälkeen meillä ei ollut yhtään treenejä takana. :/

Ruutin kanssa:
paikallaan istuminen 2min: Neljä paikkikseen ja vieressä uudet koirat. Ruuti oli aika samaan tapaan kuin kisoissa. Oltiin laidassa. Olin kohdassa, missä näin kassiin sidotun Gavan. Ruutille olin piilossa, mutta näin kuitenkin sen osittain kuusen takaa. Hyvin istui eikä nuuskinut mitään.

Paikallaan makuu 4min: hyvin maahan ja ylös. Liikkuri kävi kerran kiertämässä.

Gava
paikkamakuu 2min: ennakoi maahanmenoa, heti kun päästiin sivulle. Ennen kuin virittelinkään. Toi pitäis saada pois. :/ Muiden käskyt maahan ei haitanneet. Olin näkyvillä ja kahdesti vaihtoi lonkalle ja pois. Vähän siis levoton. Kehuin kerran. Täytyy tehdä ryhmässä myös palkattuna lyhyemmästä ajasta ja ettei olisi ehtiny mennä lonkalle. Yritin katsoa, että miten istuu ennen jättöä.


Ruutin kanssa:
Nopeat virittelyt verrattuna kokeeseen. Leikittiin alkuun ja sitten tehtiin lihapullien kanssa vähän luopumista. Seurauspätkiä, liikkeestä istu ja kaukoista pari asentoa. Sain huomauttaa paristi äänestä. Kaukoissa taas alkuun seiso-istu oli vajaa, kun teki liian venytetyn seisomisen. Treenatessakin kerran ennakoi yhden vaihdon. Täytyy muistaa tarpeeksi hitaasti ja tehdään 1-2 kerrallaan.

Jätin treenitaskun maahan ja se jo aiheutti ääntä. Kisoissa jätin sen salaa penkille, että imutin samalla namilla. Oikeissa kisoissa ei ääntä tullut siirtymissä. Käskin Ruutin pois, kun meinas alkuun lähteä hirveällä ininällä siirtymään kehään, kun treenitasku jäi. Vikana oli saanut lihapullaa. Kun osasi siirtyä hiljaa kehään niin mentiin perille asti.

Tunnari 9,5 (oma veikkaus): halusin aloittaa kuten kisoissa. Oli ympyrä ja nuuskaisi äkkiä vähän siitä ulos, samaan tyyliin kuin kisoissa. Sitten nappasi oman ja toi. Tässä myös aika hätiköidysti ja mietin ehtikö nuuskia edes omaa. Vähän mietin tuliko vain tuurilla oikea. Tätä on treenattava! Namihäiriötä ja myös paljon enemmänkin kapuloita. Sivulla piti muuten nyt hyvin kapulaa.

Luoksetulo 8: aika perus Ruutia. Yllättävän hyvä stoppi, kun monta palkkaamatonta takana. Maahanmeno ehkä aavistuksen hitaampi.

Zeta 8: tässä asennot oikeat. Mutta seuraus väljää kahdessa seuraamaan ottamisessa. Toisessa huomautin. Seuraamaan tuloja treenattava myös.

Kaukot 8: maahan hyvin. Aloitin istumisella ja istui hyvin. Ennakoi yhden i-s mennen takaisin istumaan. Huomautin siitä. Oon tosin paljon istumisia palkannut seisomisesta. Yhteen vaihtoon tuli takana olevalta koriskentältä häiriötä, Ruuti vilkaisi sinne eikä kuunnellut. Kaksoiskäsky siihen. Ehkä pitäis näitäkin tehdä liikkurin kanssa ja yllätyspalkka. Ja itse tehdessä oon ollut myös lähellä. Sekä se viive mukaan ja yksittäisiä mielummin.

Kun sanoin meidän välikehuja niin Ruuti vaikutti tosi teennäiseltä. Hyppääminen on siitä ärsyttävämpää, kun on kiire. Ennen hyppi mukaan eri asenteella. Ääntää myös niissä enemmän, kun yhdistää ne palkkaan. Rupesin miettimään kentällä myös, ettei sitä voi tuollaisella asenteella päästää palkalle. Muuten vahvistan tuollaista hirveetä vinkumista ja panikointia. Kun siirryttiin kehästä Ruuti meinas monesti lähteä omaa matkaa ja käskin takaisin. Lähdettiin niin monesti kehästä, että osasi tulla nätimmin. Jätin sitten istumaan ja poimin treenitaskun päälle. Siirryttiin vähän ja treenailtiin. Vasta, kun teki hiljaa niin palkkasin. Leikittiin palkaksi.

Seuraava kehä, heti leikkimisen jälkeen.

Hyppy 8: tässä tuli hau. Hetken mietittyä käskin pois ja otin uusiksi. Nyt hiljaa. Täytyy olla skarppina ja heti komentamassa.

Seuraus 7: Alussa vähän parempaa. Ei niin pahasti ääntä. Parissa sivuaskeleessa. Loppua kohden sain ainakin kaksi kohtaa missä huomauttaa, ettei saa väljentyä. Täytyy tehdä liikkuroituna ja yllätyspalkkaan.

Ruutu 7: Halusi katsoa vain merkkiä, ei hakenut katseellaan ruutua. Merkki hyvä. Juoksi siitä sinne, missä hyppy oli hetki sitten. Lähti hiljaa. Korjauskäskyllä juoksi ruutuun takakautta sisään. Muuten hyvin.

Ohjattu 9: merkki hyvä. Ihmetteli vasemman haun matkalla olevia kepin paloja maassa ja jatkoi sitten kapulalle. Teki kaiken hiljaa. Jes. Ohjattu oli myös samalta merkiltä kuin ruutuun mentiin aiemmin. 

Ruudussa ja ohjatussa lähti hiljaa merkiltä, mutta toisaalta ei ollut kummassakaan niin varma sijainnista.

Ruuti sai taas odottaa ja hain treenitaskun päälle. Tehtiin vähän lisää treeniä ja kun hiljaa eikä niin hirveä paniikki niin sai namit. Huomasin sitten kun palkkasin lihapullilla niin hirveä säntäily ja niin nopeasti kun pääsee piti tehdä kaikkea saadakseen niitä. Ei siis liian hyviä herkkuja! Ei osaa silloin ajatella muuta kuin super hyvän herkun odottamassa. Lelunkin pitää olla ihan ok tasoinen, ei se paras lelu maailmassa. Täytyisi ehkä myös rikkoa sitä odotusarvoa, että ainut palkka on kehän ulkopuolelta. Esim yllätän toisella lelulla kehässä. Liian kaavamaisesti tulee tehtyä. Se ei auta, jos olisi vain pari liikettä, kun sama paniikki palkasta on silti. Ekaa kertaahan meidän kisamaisten loppupalkka juttu meni plörinäksi, kun kissanpateet alkoi olla liian hyviä ja alkoi niiden takia ääntely (joskus avo-voi luokissa). Nyt on ollut vähemmissä määrin, mutta uhkaavasti. Näissä treeneissä en ehdi treenaata niin paljon kuin kisoissa teen. Ja ei nyt varsinaisesti hätä, mutta Ruutilla on hirveä kiire tehdä, kuin seisoskella kehuissa. Tai hätä, että sen palkka odottaa siellä. Varmasti Ruuti ainakin tietää, että vaikka kuinka pitkään tehdään niin se palkka odottaa siellä. Ja koska se odottava palkka on Ruutille suuri motivaatio niin ei voi kuitenkaan hirveän paljon sitä rikkoa, että jättäisi sen pois.

Siirtymissä nyt yritin, että tehtiin ne vähän rennommin. Ei tarvinnut niin tiukasti seurata. Käskytin myös tavallista enemmän Ruutia hyppimään, kun yritin saada normaalia fiilistä sen "palkka" kiireen takaa.

Treenaa Ruuti:
- tunnari: namihäiriö, enemmän kapuloita kuin 6
- luoksetulo: stoppi palkattuna
- zeta: seuraamaan tuloja
- kaukot: yksittäisiä siirtoja, laske 3s, pitkältä matkalta yksinkin treenatessa. Liikkurin kanssa yllätyspalkka, että vaan 1-3 vaihtoa.
- hyppy ääni
- seuraus liikkuroituna yllätyspalkalla
- ruudun paikkaa
- kisamaista useammin ja lyhyinä pätkinä treeneissä tai yksinkin
- palkkana vain lelu ja perustylsää namia
- vaan hyvällä käytöksellä palkka, ei panikoidessa palkkaa


Gavan kanssa tehtiin vikana

Seuraus kytkettynä: Mokasin itse ekan käännöksen ja meinasin kääntyä toiseen suuntaan, kun piti toiseen. Tässä seuraus väljeni ja sanoin uuden käskyn kun tuli häsellystä. Täyskäännös. Pysähdys, jossa pysähdyn liian hitaasti (Ruuti tahtia), kun Gava osaa istua nopeammin. Juoksussa koitin juosta tarpeeksi hitaasti, oli tosi hyvää. Loppuun asti tosi hyvällä fiiliksellä mukana. Liikkeelle lähdöt hyviä, kun maltoin lähteä rauhassa.

Seuraus vapaana: muuten yhtä hyvää, mutta ihan lopussa kun lähestyttiin kehänauhaa ja kohti Ruutia niin Gavan ajatuskatkesi ja meni metrin päähän edelle. Käskin uudestaan seuraamaan. Seurauksen keskellä meni nurtsin poikki kaksi ihmistä, joita Gava ei katsonut.

Liikkeestä maahan: näytti tosi siistiltä ja hyvä seuraus. Kesti hyvin kävelyn ja sivulla odotin hetken aikaa "käskystä". Reippaasti nousi sivulle.

Luoksetulo: vähän vino taas oikealle. Ei nyt niin paha. Unohdin ennen suoritusta kerrata näitä. Sivulle taas tosi hyvin! Eikä ennakoinut.

Liikkeestä seiso: nyt Gavan ajatuksiin ei mahtunut muita kuin maahanmeno. Aiemmat kerrat noin 3 liikkuroitua treeniä on erotellut nämä oikein. Mietin, että ottaisko pienesti painetta koriskentän nuorista, joita oli paljon ja olivat noin 20m päässä. Ja silloin ei kuuntelisi niin hyvin käskyä vaikka seurasi. Tai oonko treenannut enemmän palkaten maahanmenoja. Hyvä syy tehdä kuurina näitä ja paikallaan pysymistä. Käsimerkillä pysähtyi kyllä. Ja palkkailin niitä.

Estehyppy: sama juttu eli hyppäsi, mutta ei kuunnellut ollenkaan seiso (top) käskyä ja nyt idea oli, että sieltä hypätään heti takaisin. En ole hypyttänyt edes edestakaisin. Käsimerkillä sain stoppaamaan, mutta silti jos oli pidempi seisominen yritti hypätä heti takaisin. Tiedä sitten oliko tämäkin jotain painetta. Muuten teki kyllä iloisesti ja innostinkin välissä.

Lopuksi Gava sai lelun. Kisamainen rikkoutui nyt vähän treenaamiseen. En usko, että Gavalla on niin väliä milloin palkka tulee. Nyt oli hyvä innokas fiilis ja hyvä vire koko suorituksen. Silti tehdä myös välillä esim 2-3 liikettä.

Kyllä tässä riittää vielä hommaa. Mikään ei ole vielä niin varmaa. Edistystä silti viime kisamaisiin!

Gava, treenaa:
- liikkeestä seisominen ja paikallaan pysyminen
- estehyppy
- luoksetulon eteentulo
- seuraus pysähdykset

Nyt pitäisi sitten taas saada aikaa tokotreeneille! Ruutille varsinkin ennen Sahaajankadun 13.6 koepaikkaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!