Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

6.5.2015

Kimppatokot ja Ansu Leimanin tokokoulutus vol.2

MA KILO TOKOT

Kilon koulun tokotreenit mukana Josefina & Mauri tolleri, Hannele & Iina cockeri, Hanna-Leena & bortsut Repe&Humppa sekä Emma & Lucky bc sekä Happy belgi. Treenattiin nurtseilla.

Aloitettiin paikallaololla 2min. Otin tähän sittenkin Gavan, kun toivottiin narttua viereen. Keskivälillä palkkasin kerran. Palkan jälkeen nuuski maata. Meni hyvin mun käskystä maahan, odotin etten sanonut ihan samaan aikaan. Lonkkaa vaihteli muutamaan otteeseen tai uudestaan, kun palasin sivulle.

Ruutille 
zeta käskytettynä. Istui seisomisen, oli vähän epäröinyt. Käskytin aika hiljaa, kun liikkurikaan ei kuullut. Istuminen ok ja maahanmeno. Palkkasin seurauksen ennen kulmaa. Sitten mukaan oton 2. sivulla. Ja maahanmenossa testasin, ettei ennakoi niin kävelin metrin ohi ja palkkasin maahan. Hyvin kuunteli. Äänteli liikkeelle lähdöissä.

häirittyä kontaktia ja seurausta narupallolla. Aluksi meinasi aina vilkaista tippuvaa palloa. Sitten sivulla hyvä. Samaa seurauksessa, pieni vilkaisu edestä heitettyyn. Loppua kohden tosi hyviä ja oli hiljaakin, kun keskittyi.


Gavalle: 
luoksetulot oli tosi upeita! Tuli lujaa ja suoraan eteen! Jarrutti nyt sopivasti. Pitkältäkin 20m matkalta onnistui. Niin siistejä! Vihdoinkin näkyi edistystä. Sain paristi viedä takaisin, kun ennakoi käskyä. Täytyisi palkatakin joskus tai muistaa laskea riittävä aika käännyttyä.

Sivulta maahan ja sivulle: Vau kun saatiin upeita sivullenousuja! Eka avulla ja sitten ilman. Ja kaikki tuli yhdellä pompulla ryhdikkäästi! Tehtiin myös etujalkojen nostoa käsikosketuksesta näitä ennen.

Metallinouto: innokkaasti haki. Vauhtinoutoja pari. Sitten eteenluovutusta. Hyvin piti kapulaa. Ensin niin, että ojensin. Sitten G istumaan ja eteenkapula. Tässä pisin matka noin 10m. Hyvin ja suoraan eteen. Tehtiin vähän kestoa ja 4s taisi olla pisin. Piti hyvällä otteella ja käden heiluttaminen suun edessä ei haitannut.

Maahanmenoja: kunnon innostus ilman lelua. Sitten pyysin mukaan. Siitä maahan, kävelin ohi ja vapautus leluun. Näitä yhteensä kolme. Kaikki oli nopeita. Lopetin pyytäen pyörähtämään ympäri ja siitä suoraan maahan. Meni hienosti heittäytyen.

Gavan kanssa taas tänään niin super treenit ja onnistumisia. Palkkana lähinnä vain lelu. Hyvä, että keksin muutakin kuin seurauksen jankutusta. En muistanut palkata katsekontaktista.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Ansu Leimanin tokokoulutus ke 6.5

Neiti sievä yllätti ja märkä nurmi ei haitannut (Puolarmetsän nurtsit). Tosin nurmi ei ollut kuin kostea, ei lätäköitä. Vaikea oli keksiä mitä treenata, kun periaatteessa tietää mitä tehdä muttei tiedä mihin parhaiten löytyisi vinkkejä. Eikä ole varsinaisia ongelmia.

- käy siihen - häirittynä. Häiriöinä esim: Lepertely, nimeltä kutsuminen. Lelun/kepin heittoa ja heilutusta. Putkeen putkeen hetsaus. Istu kämerkillä ja häiritsijä seisoo koiran sivulla. Gavalla ei ollut vielä ihan selvää idea, että sulkisi häiriön. Nyt vähän mietti pitääkö maata, mutta silti kuunteli häiriökäskyjä. Jokaisessa uudessa nousi. Näitä muistaa tehdä tarpeeksi vaikeina! Se on koiralle selkeintä. 

- seuraus: lyhyt pätkä, sivulla hyvä kontakti, liikkeelle lähdössä pieni ryntäys, oikeaan käännös, juoksussa oli edellä. Eka perusasento oli vähän liian takana, rytmitin vähän huonosti siihen liian pitkästi kuin yleensä. Palkkasin hyvän vasempaan käännöksen. Tehtiin liikkeelle lähtö vähän hitaammin ja siitä palkka. Tosi kivasti piti kontaktia sivulla. Mun pitää muistaa, etten ryntää. Ja välillä voin testata, että koukistan polvia niin lähteekö. Seurausta muistaa tehdä teemoittain tai samassa treenissäkin juoksua, käännöstä, liikkeelle lähtöä, eri pituista..

- liikkeestä seiso: stopissa katsoin Gavaa eli lisäapu. Varo ettei jää kiinni tohon apuun. Avustajan palkkausta, että vain suullinen käsky. Erikseen paikallaan pysymistä. Seisomaan koira, toistaa käskyä ja kehua. Lisätään häiriötä lelun heilutusta (mahd lelu kierrossa etupalkaksi, johon vapautus esim takana), maan potkimista, kyykkyyn menoa yms. Ideana, että oppisi että tassujen pitää olla liimattuna maassa. Siinä täytyy myös olla tarkka. Jos tassu liikahtaa "hups/oho" ja uusiksi. Vain hyvistä palkka. Tavoitteena, että voin kiertää takaa ja kaatua takana. Jokainen valitsee saako koira katsoa tai pitääkö tuijottaa eteen. 

-  ruutu: tehtiin eka lelulle. Käskystä nytkähti, muttei uskaltanut lähteä (epävarma käskystä, tulee jäämään pois). Muut hyvin. Sitten alustalle ja Ansu heitti narupallon. Sitten ilman alustaa. Juoksi hyvin ruutuun, huusin jes ja oikeassa kohtaa lelu lensi Ansulta. Näitä samoja jatkossa. 
Erikseen paikaltaan lähtöä ja seuraamaan tuloa. Kierron kautta seuraamaan. 

- merkin kierto: noin 30cm merkin kierto. Ensin noin 8m hyvin. Ilman apuja 10m sujui myös. Tarkkana ettei lenkitä kierrossa pidemmällä matkalla. Häiriötä kiertoon kapuloilla ja hypyillä. Hypyt voi olla merkin tasolla ja niitä tuodaan lähemmäs (uusi evl hyppyohjattu). 

- luoksetulo: lähempää eteen ja kauempaa. Eteentulot tosi hyviä. Eteentulot näytti nyt ihan hyvältä, mutta kertoi myös että sen tekniikkaa voi opettaa niin että koira makaa jalkojen edessä ja siitä pyydetän eteenistumaan. 

Muiden vinkkejä kuultua:

- sosiaalinen palkka: alkuun itse aktiivisempi kehuissa, kun hyvä asenne niin palkka. Vähentää omia kehuja ja palkka, kun asenne oikea. 

- liikkeiden välejä ja liikesiirtymän jälkeen palkka. 
Jos siirtymässä ei ole skarppina niin treenissä käskee maahan ja sitten vähän kovistelee äänen sävyllä + jalan tömäyttimisellä. Voi myös käskeä tiukasti sivulle ja koskea jalalla kylkeen. Siirtymässä jämäkkänä ja voi ottaa lennosta siirtymään. Lukee myös koiran mielialaa pomputuksessa, mikä vire on seuraavaan liikkeeseen nähden. Siirtymä on jo alkua seuraavaan liikkeeseen. 
Hyvä pointti oli myös, että jos näyttää että tuomari ei ole valmis niin ei mene heti valmiiksi odottamaan toisen liikkeen alkupaikkaan, jos koira kerää kierroksia tms. Voi laittaa koiran odottamaan ja sitten siirtymä. Esim nouto tai ruutu. Ja kävellessä voi viritellä koiraa tehtävään. Koirasta riippuen mitkä on rutiinit, energisellä mahd pitkä lenkki ja lelun heittoa tai enemmän treenausta. Ruutille vois varmaan olla hyvä toi, että treenaa jonkin verran niin väsyy sopivasti.

- sivulletulo treeniä kokeneelle koiralle. Jos eka sivulletulo huono niin ajatus usein seuraavassa liikkeessä. Avustaja näyttää merkkiä tai antaa noutokapulan häiriönä. Esim Ruutin sivulletulot yksi treeni ruudussa ja ohjatussa!

- kaukoissa voi lisätä odotusarvoa siihen, että ohjaaja kääntyy kohti, heittämällä heti käännyttyä pallon. Jotta koira olisi ekassa vaihdossa skarppina. Tätä joskus, mutta ei aina. 

Ruuti teki sivussa aika pitkää seuraamista. Tehtiin ehkä 10 kolmen askeleen peruutusta. Kaikissa meinas vähän olla vino. Parissa tarjosi eteentuloa kuin rally-tokossa. Olin tarkkana mun rintamasuunnalla, etten vahingossa yksin treenatessa käänny enemmän kohdin ja liikkuroituna ole ihan jäykkä.  
Sekä kaukoja, aluksi huonompia. Myös sivulla ja seurauksessa häiritsin narupalloa heiluttamalla. Keskittyi heti paremmin. 

Vaikka taas mietitytti mitä tehdä niin saatiin taas hyvää treenattavaa. Ja täytyy myös jatkaa niitä viime kerralla (13.4) saatuja läksyjä. Kiitos kouluttajalle!

Treenaa Ruuti:
- zeta: seiso, istu järjestyksessä
- häiritty kontakti
- ruutu yllätyspalkka
- peruutus
- liikesiirtymät kertaus

Treenaa Gava:
- seisominen: häiriötä odottamiseen
- käy siihen avustajan häiritsemänä, luovuttava häiriöstä
- seuraus: juoksu, kun on innoissaan
- merkin kierto ja kapulat häiriönä (+mahd. hyppy)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!