Siirry pääsisältöön

Maxeja! Gava 14kk

Aloitettuin aamu seitsemältä taas ekoilla treeneillä. Gavalle 2x2 keppejä muutamat toistot lenkin jälkeen samaan tapaan kuin eilen iltapäivällä. Sama kaltevuus siis.

2on-2off lauta unohtui eilisestä ruokailun yhteydessä otetuista toistoista ja Gava kävi aluksi siellä. 

Aluksi helppoa kulmaa ja sitten molempia suuntia hiukan yli 90 asteen kulmasta. Vielä pitäisi edetä terävään kulmaan. Muutama epäonnistunutta, mutta vähemmän kuin eilen. Nyt treenaaminen alkaa tuntua kivemmalta, kun ideaakin alkaa löytyä. 

0 0 0 0 0

Iltapäivällä oli luvassa Ville Liukan treenit. Näiden jälkeen tulee pieni tauko Villestä ja väliin Anu Niemen koulutuksia. Päätin tänään ottaa radalle osan matalinta maxia eli 55cm ja osa käännös hypyistä medi/mini. Rata oli aika haastava osittain. Ja ehkä tuli ahnehdittua, kun taas suhteessa vaikeampi rata kuin edelliset kerrat. Olin toisena, kiireellä lämppälenkille (harjoittelin rataa ulkoa siellä) ja sitten nopea rataantutustuminen.

Alun hyppysuoraa pitää harjoitella lisää. Siinä oli tosi vaikea rytmittää maxilla oikein askeleet. Etäisyys kahdessa ekassa taisi olla 6m ja sitten 5m. Kuulemma joku itse varma maxi oli hypännyt vikan välin yhdellä ponnistuksella välissä ja siihen kohtaan Gavankin hypyt valui. Otettiin 1-2 hypyn pätkissä kerran vika rima tipahti helposti. Helpotettiin ottamalla mukaan speedbump noin metriä ennen hyppyä 4. Otin hypyltä 3. Tässä ponnisti hyvästä kohtaa ennen speedbumpia. Toinen mahdollisuus olisi laittaa hyppyjen väliin speedpump jolloin varmaan lyhentäisi hyppyä ja ottaisi kaksi laukkaa väliin. Vikoilla hypyillä vielä kun tuli mun liike mukaan. Tuollaisia pitää treenata erikseen, että löytää oikeat ponnistuspaikat. Rima, kun taas tipahti niin tuli epävarma ja ponkaisi jättiloikkia hyppyjen yli ettei vaan osu. Tällaisessa kohtaa maxit radalla oli vähän liian vaikeat.

Seuraava pätkä oli putkeen 5-8 hyppy. Tässä ekalla yrityksellä olin myöhässä ja palkkasinkin ekan hypyn jälkeen. Olin suunnitellut helpottavani hypyn 7 kulmaa tekemällä pakkovalssin. No näin pätkänä pystyin ottaa etumatkaa ja just ja just ehdin tehdä pakkovalssin, mutta itse radalla en ehtisi, ellen kutsuisi A:n puolelta hyppyjä (mielenkiintoista olis testata niin!). Toimivampi taas rataa ajatellen oli mitä vähän epäilin, että päällejuoksu hypylle 7 ja vippauksella hypylle 8. Pieni rintamasuunnan muutos kohti hyppyä mutta oikea käsi lähettää kiertoon. Tässä kohtaa, kun selvästi edellinen este linjaa kiertoon niin vippaus toimi! Ja sujui tosi helposti. Näissä rimat oli 6. hyppy 55cm, 7. hyppy 45cm ja 8.hyppy 50cm.

Seuraava pätkä oli 10-12. Siinä maxille hyvä oli tehdä pyöritys hypyllä 11. Aluksi meinasin laittaa toisen käden niiston tavoin, mutta siinä astuin liian aikaisin kohti koiraa ja kielsi. Helpoin itselle rytmittää oikein ja olla rynnimättä koiran päälle oli tehdä sylivekki siivekkeen eteen. Eli pieni niiaus siivekkeen edessä takapuoli siivekkeeseen. Sitten odottaa, että koira ponnistaa. Tästä oli vaikein muistaa tehdä koiralle tilaa ja lähetys putkeen. Ja vasta kun lukitsee putken niin oma liike poispäin hypylle 13. Hypylle 13 persjättö. Ohjasin hienosti hypyn 14 takaakiertoon koiraan katsomatta kuin hypyllä. Gava vaan kiersi koko hypyn. :D Sitten erikseen kierto, nyt hyvä. Seuraavissa taas jänskätti korkeampi rima ja tuli kahdesti ali. Näitä vaatii treenata myös erikseen. Hypylle 16 asti siivekkeet oli huonossa linjassa, että vaati ulkokautta viennin. Testattiin takaaleikkausta hypylle 16, mutta se vaati että Gava tietää missä on lelu, että lähti oikein kääntymään. Ei ollut myös helpoin kulma.

Treenit tuntui aika sähellykseltä. Vähän liian hankalia juttuja oli osa, kuten tietyissä kohdin korkea rima. Sitten taas hypyt 10-13 ei mitään ongelmaa maxirimalla. Tosin ollaan pyörityksiä treenattukin niillä. Takaakiertoa pitää treenata rimaa pikku hiljaa nostaen. Sekä hyppysuoria, että korotan pikku hiljaa ja eri etäisyyksin. Kun järjellä miettii niin maxin ja minin/medin välillä on niin iso heitto. Siksi pitäisi vielä tehdä varmaan niitä 45-50cm rimoja alkuun radalla medien jälkeen. Medejäkin tehtiin vain yhdet treenit. Varmaan toiset meditreenit voisi olla hyvät. Ja itsenäisenä treeninä taas tehdä maxeja niin, että alkuun rima esim 45cm ja sitten korotan sitä aina toistojen jälkeen. Ja tarvittaessa juuri speedbumpit.

Lähdöstä ehdin palkata ennen aloittamista. Kerran Gava nytkähti ja käskin korjaamaan. Sitten taas hypyllä 10 helposti tuli, kun ennakoin kohta alkavaa ohjausta. Siinä korjasin pariin otteeseen aina istumista tai saattoi nousta seisomaan kun käsimerkistä.

Olihan tuolla tietty hyviäkin kohtia, kuten pakkovalssi, vippaus ja se sylivekki, kun ohjaaja teki oikein. Ja ohjaaja vaati joissain kohdin liikaa.

O o O o O

Jäi kirjaamatta, että Ruuti sai tokoilla. Otettiin jo valmiiksi kentälle kannetun hyppyesteen kanssa kolme metallia. Ekassa pientä ininää. Kaksi seuraavaa jo parempia ja niissä hypyn takaisin tulon jälkeen vapautus leluun. Tein myös meidän kisakehuja ja aluksi tuli niissä vinkumista. Kehuin niin monesti, että oli hiljenevään päin. En muistanut tehdä niitä muissa ennen palkkausta..
 
Tunnaria seuraavaksi. Tein taas läjän kapuloita sekaisin ja oma 10cm päässä väärästä (kisoissa 25cm). Eka oli huolimaton ja kiireinen vaikka ravilla kapuloille ja toi oman viereisen. Käskin tiputtamaan ja etsimään. Toivottavasti en palkannut korjausta, varmaan.. :/ sitten vielä kaksi hyvää toistoa ja vaihdoin aina oman paikkaa ja kerran omaa. 

Kaukot: 15m matkalta tehtiin istu ja seiso. Seisomiseen viive ja sitten palkkaamaan. 

Seurausta ja jääviä: mutkiteltiin esteitä ja tehtiin kaikkea seuraukseen kuuluvaa pysähdykset, nopeuden muutokset ja käännökset. Palkkasin nopeista perusasennoista (oli muuten parempia!) ja hyvistä käännöksistä. Täyskäännökset osan tein liian nopeasti. 
Sitten sikin sokin sanoin jäävien käskyjä, jos Ruuti sattoi lähellä kävellessään vilkaisemaan muualle. Alkuun istumiset meni maahan, jos ei ollut kuunnellut (näin tehnyt uudessa evl merkin kierrossakin). Seisomisen jälkeen taas helpommin seisoi istumiset. Heitin aina heti namin taakse jos onnistui. Jos väärä käskin korjaamaan asennon. Kävelin esteiden läheltä niin vilkaisi välillä niihin. 

Ruuti oli hyvin kuitenkin tokovireessä eikä kuvitellut tekevänsä agilitya. 

O o O o O

Ennen treeniä käytiin toisella kentällä Gavan kanssa. Siellä oli puomin alastulo lauta, putki ja hypyt niin, että pystyi ottaa vauhdilla alastulolle tuloja. Joko vedätin tai juoksin rinnalla. Parhaat saatiin ennen videota ja nopeimmat. Videolle vähän tuli myös hitaita. Taas se toistojen määrä! Ekat oli tosi siistejä. Parissa unohti tai alkoi jarruttamaan liian myöhässä. Jossakin myös kehusta vapautti itsensä. Näissä palkkasin vain namilla 2on-2offia ja sitten putkeen tai parissa myös suoraan sivulle hypylle. Hyvä treeni voisi olla myös pari suoraa hyppyä/putkea, sitten alastulo maassa ja lopuksi u-putki tai vähän kaareva. Välillä 2on-2offista palkka ja välillä pysähdyksestä vapautus putkeen ja putken jälkeen palkka.

Video 2on-2off vikat toistot

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...