Siirry pääsisältöön

Agilityn käännöstreeniä ja skeittirampeilla

Torstaina ennen agilityn kouluttamista käännöstreenejä. Renkaalla ja hypyllä useampaa pyörittämistä. 

Viime viikon Anun läksynä oli tehdä useampi pyöritys. Oli muuten hankala siinä valita minkä toiston palkata. Ja vaikeelta tuntui lähteä liikkumaan, kun Gava kääntyi siitä helposti toiseen suuntaan. Hyvä, että tuli kuvailtua niin pystyi katsoa hidastettuna, mikä näyttää parhaalta. Jos ponnistaa ennen siivekkeen jalkaa, ei pysty kääntyä yhtä siististi. Jos liian läheltä siivekettä ei pysty kääntyä. Vauhdissa huomasi, että tekniikka vähän pettää tai liukuu hypyn jälkeen pidemmälle, vaikka kokoisi hypyn käännökseen. 
Viimeisen harjoituksen tapaiset (videollaon hankalia, joissa juoksulinja vie jo hyppäämään hypyn väärään kohtaan ristiin. Kun pitäisi laskeutua lähemmäs toista siivekettä. 



Tehtiin aluksi siis renkaalla kääntymistä. Ilman vauhtia pyörittämisiä ja paristi ennakoiva käännös siivekkeen kierrättämisen jälkeen. Lähdin liikkeelle taas vähän liian aikaisin niin Gava kääntyi väärään suuntaan. Olisin voinut merkata, tiputtaa lelun ja juosta eteenpäin.. 

Toinen harjoitus oli Villen radan suorasta putkesta hypylle (6-7). Jonka käännöksen olisin voinut kertoa pienemmin. Aika pienestä ohjauksesta sinne lähti. Tein alkuun lähempänä pyörittämisiä ja sitten opeteltiin, että olin kauempana. Välillä näytin epäselvästi, että piti hypätä uudestaan. Eka oli usein vähän huonompi. Tietää kuitenkin, että pitää kääntyä. 

Vastakäännös kohta myös Villen radalta (12?) hyppy putken jälkeen. Tässä helposti hyppää ristiin. Tässäkin pyörittämistä ja välillä uudestaan putkesta. Pyrin lähtemään ajoissa liikkeelle hypylle lähetyksestä. Välillä otin mukaan myös seuraavan hypyn. Tällaisia tehtävä myös lisää! Pyörittämällä saan paremmin palkattua siistit kääntymiset. Suoraan hypylle tullessa ei ihan niin hyvin kokoa. 

Koko treenissä tuli tehtyä käännöksiä vain oikealle. Hups! No seuraavalla kerralla molempia tai vasenta. En nyt muista, kumpi on Gavalle helpompi puoli. Puun kierrot tekee kyllä oikealle kääntyen. 

Aurinko paistoi ja oli tosi kuuma keli. Itsellekin tuli tolla juoksemisella jo kuuma. 

Treenaa:
- pituuden/muurin/okserin käännökset 
- pyöritykset vasemmalle
- hyppytekniikkaakin pitäis

Kotimatkalla käytiin Olarin skeittirampeilla (ohi ajomatkalla). Gava huomasi ne jo kauempaa ja jäätiin alkuun kohtaan mistä hyvä, että ramppeja näki. Oli paljon porukkaa siellä. Naksutin aina katsomisesta ja mentiin leikkimään vähän poispäin. Sitten sama uusiksi. Ruuti sai maata namipalkalla. Edettiin näin lähemmäs ramppeja. aina palkkaus poispäin rampeista. Keksin kysyä innokkasti "mikä siellä?" Ja jos käveli oikeaan suuntaan (irtosi vähän jalasta) ja katsoi tai vilkaisi ramppeja niin naksaus ja leikit kauempana. Näissä katsoi innostuneena sinne suuntaan. Olin itse kokoajan kuin intopiukeena kuinka siistejä rampit voikaan olla. Tämmöisiä muutamia, että oltiin lopussa ehkä 20m rampeista. Rampit on vähän mäellä tuolla. Ja oltiin kävelytien viereisellä nurtsilla/pientareella. 

Mentiin vähän kauemmas ja Ruuti sai namien kanssa haukkua, peruuttaa, pyöriä, tehdä kurrea, tulla sivulle. Kaikkea vähän ylivireessä. Gava vähän tarkkaili ramppeja ja aina kun otti muhun kontaktia sai pyörähtää ympäri tai muuta pienrä hauskaa. Tai hyppiä mua vasten. Ihan hyvin kesti tällaisenkin. Etäisyyttä ehkä 25-30m. Tällä sivulla ramppeja peitti osittain pensaat. 

Sitten mentiin iloisesti höpöttäen kauemmas. Jäätiin kohtaan, missä ei nähnyt rampeille. Rinteen taakse hengailemaan (70m tms). Tuntui, että Gavalla oli vähän kiire kauemmas. Rapsuttelin, Ruuti kiipesi syliin antamaan pusuja. Sitten tuli 10m päästä kolme skeittaajaa mäkeä alas. Höpötin Gavalle katso kuinka siistejä ym. Katseli korvat höröllä mitä sieltä tulee ja sen jälkeen leikittiin. Tosi kivasti suhtautui! 

Tuli oikeen kuuma itselle, kun piti olla niin innoissaan ja tsempata sekä leikkiä. :D onneksi vain pyöriä meni ohi. Ohikulkijat olis ihmetellyt mun hihkumista. :D

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...