Siirry pääsisältöön

Uniikit juoksupöksyt, tokoa ja paimennusta

Käsitöitä tein taas pitkästä aikaa ja aiemminkin on ollut mielessä tehdä Gavalle ihan itse juoksupöksyt. Valitsin pöllötrikookangasta, mistä itselleni oon tehnyt myös pipon ja tein rusetin päälle. Näihin sain tehtyä sitten pidemmän selkäosan, koska meidän toiset pöksyt on niin pienille koirille tarkoitettu.

 


Käsityöputki jatkui heti noin reilun tunnin töillä seuraavana päivänä. Askartelin Gavalle paimennus- ja tokopannan


TREENEJÄ TOKO & LAPSET

La iltalenkillä kahdessa kohtaa käytiin kauempaa katsomassa lapsia ja palkkailin kun katsoi niitä.

Kotipihassa tehtiin alkuun niin, että poikaystävä liikutti skeittiä, naksutin kun katsoi. Sitten vähän skeitin rämäyttämistä sen kaataen. Välillä vilkaisi, mutta vain uteliaisuutta. Lopuksi Gava sai itse skeitata ja harjoitaa tasapainoa. Ei se itse skeittiä pelkää tai sitä räminää vaan niitä nopeasti liikkuvia lapsia. 


Su aamuna nopeat tokot

Gava:
- luoksetulo: vain tänne käskyllä. Ekassa vauhtiluoksetulo sama 15m, keskivälillä "kii" ja lelu jalkojen välistä. Sitten yksi eteentulo, tosi hieno! Aina jos tulee lujaa niin sitä hienompi eteen. Tehty vähän liian pitkää matkaa yleensä niin lyhyellä ei tuu niin lujaa sekä vauhtiluoksetuloista taukoa. 
- metrin matkalta eteen ja siitä sivulle. Nyt keskityin että oon ihan patsaana. Vähän vinoon jäi aluksi ja tulee noin läheltä liian lähelle. Ompahan helpompi tulla sivulle kauempaa. Yhden niistä eteentuloista palkkasin kun ei tullur liian lähelle. 
- peruutusta testattiin ja olipa päteviä kaikki. Tein alkuun ihan mini askelia ja käytin "peruuta" käskyä. Täytyy saada heti ekalla sujumaan askelilla. Eilen ei sujunut. 

Ruuti teki tolpan kiertoa. Kasvatin matkaa 15 metristä 20. Hyvin joka kerta. Kaksi suoraan palkattua ja yksi istumaan stoppi. 

Ma aamuna taas porraskaukoja. Alkuun Gavaa ällötti kylmä kivi (+10). Teki ekat maahanmenot huonommin. Palkkasin vain parit istumiset. Otin isomman käsimerkki avun ja sitten löytyi oikeaa tekniikkaa. Muistin oikean käskyn maahanmenoihin. 

Tasapuolisuuden vuoksi Ruutikin teki muutamat kaukot lyhyeltä matkaa. Kuiskasin käskyt ja näytin käsimerkit. Joku huono istumaan meno, mutta oli hyviäkin.


PAIMENNUS MA:
Lillgård, Siuntio, Virpin opeissa.

Tultiin viimeisinä paikalle ja mut olikin menneet jo normaalia aiemmin. Tehtiin eka setti, lenkki ja kahlailua, Ruutille pikkutokoa ja toinen setti. 

1.kierros: vaihdettiin valjaat päälle ja liina päällä ajamistreeniä ja lampaiden irrottamista nurkasta. Gava kiihtyy, kun on lähempänä lampaita ja nurkasta irroittaessa siksi tehdään näitä liinassa ja samalla liina on omana tukena, kun ajetaan kohti lampaita koiran kanssa vierekkäin. Tavoitteena katsoa, että jos häntä yhtään nousee tai vauhti niin muistutetaan "Gaaavaa" tai käskien maahan. Hyvä pointti oli myös, että maahameno on keino jarruttaa. Ei tarkoita aina, että koira tekee kuin tokossa yhtä hienon maahanmenon. Jos ei totellut niin kaukana koirasta raipalla kevyt napautus maahan, että saadaan ääni jonka jälkeen koira kuuntelee. Kun ei haluta, että ohjaajan äänensävy tai eleet on se mikä kieltää. Virpi näytti alkuun ja osasi hyvin puuttua kohtiin, jossa vire nousee. 

Tehtiin ajo vielä ilman käskyä (käytetään sitä vasta, kun toiminto varmaa), tein kielellä naksautusäänen ja lähdin itse liikkeelle. Ajettiin lampaat toiseen päätyyn. Nyt Gava ajoi rauhallisemmin kuin viimeksi ekalla kerralla. Liina juoksi vapaana, mun kädessä, sitä ei ollut tarkoitus käyttää kuin hätätilanteessa. Lähempänä lampaita saattoi käydä Gavaa silittämässä ja rauhoittamassa. Ja painostaen sanoo Gava, jos vire nousee. Seurasin alkuun eniten Gavaa ja jäi huomaamatta mitä lampaat teki. Myöhemmin yritin keskittyä molempiin. Välillä ajon jälkeen, piti laittaa koiraa tekemään vähän flankkiä, että lampaat pysyy nurkassa. Välillä huomasin sen tarpeen myöhässä ja kerran lähetin Gavan liian kohti, että lampaat hajosi. Olis pitänyt peruttaa ja antaa tilaa. Näissä tuli harjoiteltua, että olin itse ulkopuolella koiraan ja lampaihin nähden, mutta liina tukena. Haluttaisiin, että koira juoksisi flankin siihen kohtaan, mistä lampaat nostettiin (lähtevät liikkeelle) ja menisi maahan. Jos lähetin koiran itse ollessa normaalisti sisäkaarteessa (itse lampaiden ja koiran välissä), talutin lyhyemmällä hihna ja raippa kulki koiran ja lampaiden välissä niin niissä taas Gava kiihtyi. Ehkä huono oli, kun se oli jo maassa kiihtynyt. Jäin kuulemma liikaa roikkumaan perään eli lisäsin varmaan vain kaasua. Virpi tuli sitten näyttämään kuinka tehdäänkään. Liikkui ripeämmin ja raippa sai olla vähän koiran edessäkin. Myös lampaiden suuntaa kääntäessä ja ollessa itse ulkokaarteella pystyi joissakin kohdin sanoa kiihtymisestä. Itse en osannut niin viedä. Ainakin osittain tajusin treenin ideaa, mutta kaikki yksityiskohdat ei ehkä tullut selväksi. Tarvii vielä harjoituksia, että itse oppii. Ehkä teoriassa selvää, mutta kuinka tarkalleen saada koira tekemään. :D kyllä sitä oppii. 

Oikeastaan 2. Kierroksella tehtiin samaa asiaa, jota tuossa tuli jo käsiteltyä. Jätettiin molemmilla treenit onnistuneeseen lampaiden irrotukseen aidasta. 

Tästä treenistä jäi taas hyvä mieli. Gava teki hyvin ja oli suurimman osan ajasta sopivassa vireessä. Ennen kuin oppii irrottamaan rauhassa lampaat aidasta ei kannata tehdä hakukaaria. Tässä voidaan vielä kontrolloida tekemistä. 

Syyskuussa luvassa vielä yksi paimennuskerta. Saa nähdä mitä sitten. 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...