Siirry pääsisältöön

Ville Liukan treeniä: välistä vedot ja skeittejä

Tiistaina oli vuorossa Villen agitreenit. Rata oli vauhdikas ja tehtiin alkuun siitä A:n edestä rengas + putkeen 3-4 molemmin puolin. Seuraavaksi keppien jälkeiseen mutkaputkeen, suoraputki, takaaleikkaus hypylle + hyppy 6-9 ja Ville palkkasi. Ekassa aloitin liian aikaisin leikkauksen ja tuli hypyn ohi. Seuraavalla tiputti leikkauksen riman. Keskeytin heti, nostin riman ja pyysin hyppäämään uusiksi. Jäi treenin ainoaksi rimapudotukseksi vaikka rimoja oli 50-60cm korkeuksissa. Seuraava hyvin, mutta meni edessä olevalle keinulle. Sitä seuraava onnistui ja sanoin nimen, että kääntyi. Villeltä palkka. Seuraavaksi tehtiin 6-10 eli putket ja pituus mukaan. Hyvin pystyin ohjata kauempaa ja hypyn 11 eteen tuli palkka. 

Loppuaika painittiinkin sitten viistohyppyjen kanssa ja välistävetojen. Hävettää kyllä todeta, että kaikkea muuta Gava on oppinut kesän aikana paitsi viistohyppyjä. Tarvii varmaan rutkasti erityistreeniä niihin, kuin muutamia toistoja mun ohjaus tukena radalla.. Gava jotenkin sivuuttaa ne ajatuksistaan ja lukee vain "selkeitä" esteitä. 


Ekan hypyn 11 kanssa Ville totesi, ettei mun ohjaus saa olla liian työntävä, silloin Gava kiertää taakse. Kun testattiin että sanoin vaan käskyn käsi alhaalla ja rintamasuunta hyppyyn meni sen ihan oikein. Ohjauksissa jos yhtään perutin, niin silloin ainakaan ei mennyt. Tehtiin näitä pituuden edestä. Mun kannattaisi opetella ohjaamaan nämä jo hypyn 12 ekan siivekkeen kohdalta. Hypylle 12 lähetyksessä testasin, etä lähetys tulee samalla kädellä kuin veto puolivalssissa. En ehdi ottaa toista kättä. Tulee vaan niin tottumuksesta ohjaus toisin. Jos kisaradalla olisi ollut olisin pyörittänyt varmaan Gavan hypyn 12 siivekkeen ympäri (tällä osaamisella), mutta harjoiteltiin ajatuksissa valssi u-putken päätyyn. 

Tuntui niin hankalalta niin Ville teki meille oman harjoituksen. 2-5 "serpentiini hyppyä" eli hypyt samassa linjassa kuten 11-12. Niissä itse liikun takana ja ohjaan ne takaaleikkauksella. Ekassa huomasi, että ekana Gava katseli putkia ym kauempana. Ville tuli palkkaamaan toisen leikkauksen ja niin sujuu. Lopuksi saatiin onnistumaan kolme leikkausta. Tosi tarkkaa oli missä kohdin liikun. Kun nämä sujuu niin ohjaajan liikkumista myös edellä. Gava on sen verran kiinni mun liikkeessä, että ainakin välistä vetoina hankalaa (täytyy tehdä paljon niitä, että palkka tulee, mutta mä liikun). Ja jos tulee kovalla vauhdilla ei lue ollenkaan, ellen tule sen juoksulinjalle. Tulikin mieleen, että jos u-putkesta lähettäisin viistohypylle minkä kulmaa muutan hankalemmaksi. Ruuti oli taas viistohypyissä melkein päin vastainen se meni jo, jos olin saanut ohjauksen vasta puoliksi valmiiksi. 

SKEITiT
Treenien jälkeen muistin mennä jäähkälenkin Olarin skeiteille. Auto kauemmaksi ja käveltiin lenkki sinne.  Naksuttelin katsomista jo kauempaa ja Ruuti taas makoili sen aikaa. Innostuneesti kyselin taas "mikä siellä". Namit maistui nyt paremmin. Aluksi annoin suuhun, sitten heitin poispäin skeiteistä. Lähestyttiin pikkuhiljaa. Käytiin vähän lähempänä kuin viimeksi ja sitten poispäin. Jäätiin vähän istuskelemaan tällä kertaa noin 50m päähän skeitit näkyville. Gavakin pystyi kelliä rapsuteltavana ja molemmilta tuli pusuja. Yksi irtokoira melkein juoksi luokse, fiksuna antoi omistajan ottaa kiinni kun Ruuti hampaat irvessä tuijotti. Vähän parempaan suuntaan oli jo suhtautuminen. Gava olis tarjonnut myös maahanmenoja ja seuruutakin. 

Agilityyn laitoin Gavalle pöksyt jos haisee vielä, mutten oo niitä sisällä käyttänyt. Kaksi viikkoa nyt juoksujen alusta. 

Kommentit

  1. Mistä saa tietoa Villen pitämistä koulutuksista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan vaan kysymällä sitä kouluttamaan henkilökohtaisesti.. nämä on seuran järkkäämät treenit.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...