Siirry pääsisältöön

Ville Liukan agility Gava + Ebba ja pentukuvia

Tiistai iltana oli AST:n Ville Liukan agilitytreenit. Ohjasin myös bc Ebbaa, Sannan koiraa. Yllättävän hyvin jaksoi juosta kahden kanssa peräkkäin noin 17 + 17min. Molemmille koirille kaksi settiä. Rimat oli ekalla setillä 55cm ja toisella 60cm, kun Ebballe korotettiin. Hyvin Gava selvisi, ei oikeastaan väliä.

Gavan kanssa ensin (valkoiset). Tehtiin ekalla kiertoksella molempien kanssa valkoiset numerot. Aloitin A:n jälkeen. Serpentiiniä 3-5 ei varmaan koskaan ole treenattu. Olis pitänyt ottaa parit lämppäesteet, kun kierroksia oli alkuun ja murinaa. Silloin ei keskity niin hyvin. Pöksyt jalassa tehtiin ja ei niitä huomattu edes. Pöllöpöksyillä lensi hyvin. ;) Eka varmistelin ensimmäistä ja olin myöhässä. Tokalla rimalla otin vähän haltuun vaikkei tollainen hyppy niin tarvitse kuin perusohjauksen. Siitä tipahti jollakin kertaa rima sen takia. Vikaan yritin kerran vahingossa jaakotusta, piti vain heittää sinne hypylle. Yllättävän hyvin ehdin putken jälkeiselle hypylle 7 työntämään. Erikseen hyppy + puomi. Ekalla suhahti putkeen. Putkesta tultua teki ylösmenolle nopean 2on-2offin. :D uusinta onnistui. 

Pätkä 10-15. Ekalla hyppäsi siivekkeen yli ja tokalla huonosta kohtaa riman hypyllä 10. Tulikohan aurinko jotenkin tms. Putkeen vedolla. Sitten hypylle 12 ohjasin aluksi vain tavallisesti, meni myös ansaesteen. Sitten se vasta käännöksellä. Pystyin lähteä aika kivasti liikkeelle. Eka pituuden käännös tosi hieno! Ehdin sinne valssiin. Paristi kyseli, mutta meni silti pituudelle. Kun otettiin sama uusiksi niin ponnisti pituudesta. Pelkkä pituus uusiksi ja taas ponnisti. Seuraavalla ei. Sitten vielä loppurata eli 11-18. Vähän löysemmin ohjasin pituuden ja nyt meni hyvin. Läksyksi pituus/muuri/okseri käännökset vaikka olisin kauempana. Ollaan aika huonosti niitä kaikilla noista treenattu. On rästissä muitakin esteopetukseen liittyviä läksyjä! Täytyis käydä kentällä noita tekemässä.

Videolla suurinosa mokistakin. Koira menis, jos ohjaaja osaisi ohjata. ;) 

Välissä Ebban kanssa. Kun treenasin Ebban kanssa Gava istui kiinni aidassa hiljaa ja rauhassa. Toisella kertaa käy siihen - käskyllä ja koko treenin nätisti. Sanna vähän piti silmällä, mutta luulen ettei ollut ongelmaa. Ihanaa!

Gava 2.pätkä (harmaat):
Menin hypyn 3 siivekkeen taakse ja ohjasin sieltä 2 ekaa. Hyvin meni. Pakkovalssilla hyppy ja keinulle. Hirveä vauhti ja sai jarruttaa tosissaan 2on-2offiin. Seuraava hyppy oli hankala. Otin eka vedolla, se onnistui mutta putken väärä pää (sinne ohjasinkin). Toisessa hypyn väärälle puolen, rynnin. Puolivalssilla sujui, kunhan sivuttaisetäisyyttä. Näitä treeniin! 
Piirroksessa oli väärinpäin hyppy ennen muuria. Mentiin siis keppejä kohti se. Radalla oli vaikutteita pm-kisoista, joissa oli ollut yleistä, että tulee kohtia jossa koiran pitää irtota ja kääntyä (radalla 7 ja pituus). Tai kohtia, missä on epämukavat kulmat muttei aikaa varmistella esim muuri. Palkkasin kerran siis muurin. Sitten mietittiin jatkoa, mitä en ollut pohtinut. Kokeneelle olis ollut mahdollista kolme persjättöä. Päädyttiin siihen, että takaaleikkaus serpentiinin vikalle hypylle. Huomasin, että tuli helposti muurin ohi, vastakäännös sitä edeltävälle hypylle. Alkuun tein sen liian nopeasti. Voin olla jo kohti koiraa, mutta rauhassa käännyn siitä. Juoksin kohti hyppyä ja tuli hienosti muurin! Toisen hypyn ohi tuli, unohdin käskyttää. Vikalla toistolla saatiin vähän tökerö leikkaus. Jos takaakierto käsky olis varma olis pystynyt lähettää sinne toiseltakin puolelta hyppyä. Hankalia juttuja, mutta yllättävän hyvin sujui. Mä tykkään susta niin, että halkeen! 

Treenaa Gava:
- pituus/muuri/okseri käännös kauempaa ohjaten
- viistohyppy + käännös (harmaa 5)
- takaakierto käskystä
- puomi-putki erottelu ja ihan pelkästään radalla puomille.. Toistojen myötä varmemmaksi

Ebban kanssa samat treenit. Sen kanssa sai varoa joissakin kohden rimoja, ettei häiritse ohjauksella. Joissakin kohdin sai pitää ohjausta yllä kunnes hyppäsi, muuten lähti perään. Mitään vastakäännöksiä se ei tarvii ja jotkut noi irrotukset tuntui vaikeilta. Vähän Gavan ja Ruutin sekoitus. :D kontaktit toimi hyvin ja kepit jätettiin välistä, etten pilaa niitä ja oli vaikea kulma. 
Esim puoli valssissa keinun jälkeen riman kannalta oli paras päästää putkeen vetokädellä. Ei turhaa käden vaihtoa. Myös vastakäännöksessä testattiin, että vain esteen puoleinen käsi näyttää hypyn. Ettei toinen käsi käy hypyllä ja tuli pois siltä. 
Palkkauksesta sain kerran noottia, kun irrottamisen sijaan palkkasin kohdan missä vilkuili juuri mua. Kerran jätin palkkaamatta, juuri kun kolautti rimaa hypyllä minkä meinasin palkkaamatta. Serpentiinin lopussa, kun jarrutin liian aikaisin niin kääntyi eri suuntaan hypyllä ja käsikin teki vahingossa vippausta muistuttavan ohjauksen. 

Gavan mielestä sopiva aika tauolle, kun se huomasi ihanat pikku pennut aitauksessa :)

Pentukuvia -varoitus! ;) Madde- Ray bc pennut 5vk

Kinkkinen paikka, enään ei mahdu ali




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...