Siirry pääsisältöön

Ruutin onnen päivä, treeniä, video ja pentukuvia

.. koska Ruuti pääsi vähän aksailemaan sekä tokoilemaan. Välillä on huono omatunto, kun Ruutin treenaus jää vähemmälle. Tästä syystä mulla onkin aina vain yksi pääasiallinen kisakoira. Toki Ruutille on vielä tavoitteita tokossa, jos lähtee sujumaan uudet liikkeet ja rallyssa.

KE AGILITY
Ruuti sai tehdä siis pätkiä kaverin kanssa mineillä Villen agiradasta. Kepeillä ei kestänyt päällejuoksua, sikaili siitä putkeen, pitäisi kyllä kestää. Välistävetoihin tuli nätisti. Kontaktit koski myös hyvin. 


Gavan kanssa tehtiin viistohyppyjä ja välistä vetoja. 

Tehtiin alkuun putkesta viistohyppyä. Ekan kerran kaahasi ohi, eikä lukenut hyppyä. Seuraavilla kyllä. Matkaa tuli vähän vähemmän kuin minimi 5m. Tein lähetyksen hypylle takaa, hypyn linjalla tai edessä ja välillä otin myös toisenkin hypyn mukaan. Eilisen pituuden jälkeisen hypyn muisti tosin hyvin ja siitä ei tullut ohi. Muutenkin sujui jo vähän paremmin, oli selkeesti miettinyt noita. 

Välistä vedoissa halusin tehdä perinteistä missä tulee vedolla välistä. Gava oli taas sitä mieltä, että jos yhteen peruuttaa niin tulee välistä eikä totellut nopeaa puoli valssia. Sain paristi kunnolla pysäyttää sen väärin päin hypylle menon ja lopussa alkoi vähän kuunnella, että tahdon että tulee välistä. Pakko mun on päästä liikkumaan hyppyjen linjassa ei tota voi paikaltaan ohjata. Ratapätkän kanssa vielä vaikeampi oli saada välistä. Parhaiten tuli myös jos laskin mun käden alemmas ja merkkasin selkeästi (varmaan silloin hidastin myös enemmän) mutta vaikeampi ohjata noin, haluisin pysyä aika pystyssä. Voisi vielä testata sillä idealla, että itse ohjaa rytmityksillä noi enkä niin edestä. Ekalle hypylle sentään sain aina oikein päin menemään. 

Tauon jälkeen tehtiin vielä puomi. Ihan ok meni. Tehtiin pari lähetystä puomille vauhdista putken tai hypyn kautta. Tein myös putken 2 päätyyn lähettämistä. Ekat kerrat Gava vain ampui väärin päin. Sitten alkoi kuuntelemaan. Selvästi haltuunotto ei toimi mitenkään parhaalla tavalla.. Ansaesteiden kanssa varmaan sama juttu. Persjätöllä puomin kontaktin edessä Gava jäi istumaan ja ekalla lähti paikaltaan. Täytyy noitakin tehdä. 


KE TOKO

Ruuti: kierto ohjattua. Tokohypyn ja rimahypyn kanssa. Ehkä hyppyjen leveys oli nyt suurempi, mutta tosi hyvin lähti kiertoon. Muistin palkata "läpijuoksu kierron" myös stoppi kohdan ohitettua. Sitten kerran siitä istumaan stoppi. Tehtiin tällä kertaa oikeata kapulaa. Ihan erikseen naksuttelin sitä, että nappaa kapulan ja hyppää hypyn. Ruuti blondi ei tajua, että kun se tulee kohti hyppyä kapulan kanssa niin silloin pitää tulla myös hypyn yli. Hyppynoudossa se taas osasi vaikka mitkä kulmat tulla kapulan kanssa. Ensin siis helpompaa kulmaa ja naksautus aina hyppäämisestä. Sitten vaikeutin kulmaa. Lopussa ehkä vähän ideaa alkoi löytyä. Teki aika hitaasti. Hypyn korkeus oli ehkä 20cm, 3-4 lautaa. 

Gava: 
- Tehtiin pari seurausta leluun takakautta palkattuna. Vähän oli väsy koira eikä painanut. 
- liikkeestä maahan ilman virittelyjä, tässä vauhti vähän kasvanut, jee! Ehkä sivulta maahanmenojen vauhtitreeni auttanut. 
- liikkurin kanssa, virittely paikkiksen maahanmenon alkuun. Sitten tuttu liikkuri, tuli 3m päähän. Gavan ilmeestä näki, että sillä oli ajatus ettei saa katsoa. Mutta kun liikkuri sanoi käsky piti äkkiä vilkaista. Silti totteli mun käskyä ja meni nopeasti. Edistystä! Aiemmin vaati kaksoiskäskyn, jos katsoi muualle. Toisessa visusti piti kontaktin mussa ja palkkasin lelulla liikkurin käskyn jälkeen. Paristi ennakoi "vapaa-ajalla" maahanmenoa mihin virittelin. Muttei liikkeen aikana. Kestoa tähän, esim jos Gava olisi rivin kuudes vasta. 


TO AGILITY

Ennen agilityn kouluttamista treenailtiin vähän Gavan kanssa ja otin myös pentukuvia Madden 6vk pennuista. Viistohyppyjä ja välistävetoja. Teemaviikko.

Viistohyppyjä muutamat putken kautta. Ekassa tais tulla ohi, muut hyviä.

Välistä vetoihin palattiin jo viikolla kolmatta kertaa. Aloitin sillä, että tulee välistä käden merkkaukseen ja saa palkan. Muistimpa tehdä myös peilikuvana!  Joissakin tuli ohjauksen läpi ja hyppäsi väärinpäin. Suurimmassa osassa kuunteli. Toiseen suuntaan tehdessä aluksi putken kautta laskeutui niin pitkälle, että tuli aina vähän siivekkeen yli hypäten aluksi haltuun. Täytyi ottaa parit paikaltaan kutsuen. Lopuksi tein molemmat ratapätkässä ja onnistuivat. Otin välistä vedoista video koosteen.  

Voisi kerrata myös pakkovalssia, jossa kutsuu koiran 90 asteen kulmassa hypyn toiselta puolelta, että riittäisi merkkaus ja liikkeelle. Avittaa näissäkin. 




Gava treenaa:
- välistä vedot ja yksittäisen hypyn tiukkakäännös (lelun heitto siivekkeen viereen)
- pakkovalssi paikaltaan kutsuessa
- putken 2. pääty


Menimpä ilmoittamaan Gavan myös tokokokeeseen 13.9. Alkoi heti jännittää jo ajatuskin ekat kilpailut on vaan aina jännittävempiä. Vaikka kaukot on vähän kesken. 

Gavan kanssa tehty viikolla 3-4 kaukotreeniä aamuisin ja yhtenä iltana. Otin nyt mukaan pyyhkeen käärittynä ja alkuun kesti tajuta ideaa pitää jalkoja siinä. Välilä palkkaan pelkästä siitä. Saatiin toistoja missä etujalat pysyy paikallaan pyyhkeellä. Ekat viikot maahanmenot oli huonompia. Parani loppuviikkoa kohti ja tänään oli jo paljon parempia. Nyt Gava kuitenkin tarjoaa noita välillä ilman käskyjä ja "sit" + käsimerkki on välillä epävarma. Nyt vähän muttelin omaa etäisyyttä 0,5-2m. Alkuviikosta piti välillä näyttää käsimerkki ihan lähelle muistutteluna, mutta nyt pystynyt tehdä sen kauempaa. Jos pyyhkeen ideaa tajuaa niin pääsisin tekemään noita muuallakin. Sen kyllä huomaa, että ottaa häiriötä noissa helposti. 

Viikonlopuksi HSKH:n hakuleirille lompsis! Edellisestä leiristä ainakin 8v, silloin kun Rampe oli nuori.

Ja vähän pentukuumetta teille kuvien muodossa ;)

Tiuku tyttö

Teho poika

Tempo

Puhti


Tahti

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...