Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

23.8.2015

Tokovideota ja Janne Karstusen agilitykoulutus!

PE TOKO:

Perjantaina tokoiltiin Suvin ja bc Zoomin kanssa Kilossa. Tosi hyvää teki, kunnolla ajan kanssa tokoilla. Mukavaa perjantai illan viettoa hyvässä kelissä!

Aloitettiin paikallaan oloilla meidän evl koirien kanssa. Muistin alkuun väärin, miten uusilla säännöillä menisi ja onneksi luin piilossa sääntöjä :D
Eli alkuun koirat tekee istumisen 2min ohjaajat piilossa. Ohjaajat palaa kehänauhan viereen. Mistä käskyllä 10m koirien eteen. Sieltä yksitellen koirat käsketään maahan, liikkuri niiden seläntakana antamassa luvan. Tehtiin istumista 1min ja 2min eri pätkissä. Sekä niin, että toinen käski toisen ensin maahan tai istumaan. Maahanmeno edestä oli molemmille vaikea tehdä käskystä ripeästi. Tehtiin sitten niin, että toisen koira odotti paikallaan ja toinen meistä oli liikkuri, joka käveli selän taakse käskyttämään. Alkuun lähempää maahan kasvattaen lähemmäs 10m. Niin Ruutillekin sai nopeutta. Taas on treenattavaa, että oppisi olemaan skarppina kun tulen piilosta etenkin siihen 10m päähän. Luoksetulossa Ruuti tarvitsi kerran kaksoiskäskyn. "Ruuti, tänne" käsky toimi parhaiten. "sivulle" käskyä jäi vaan ihmettelemään.

Ruutin ohjelmistoon kuului kierto ohjattu ja merkitön merkki + ruutu.

Merkitön merkki: tehtiin hiekkaan rinki, sen keskellä oli keltainen naulattava naulalevy (n.5cm) ja sitten oli erikseen ruskea laatta, mitä käytin kosketusalustana. Tehtiin tällä kertaa niin, että alusta oli kehän takana. Vahvistaen vain suoraan juoksemista. Sitten myös niin, että alusta oli ympyrän keskellä. Eli etäisyys vaihteli. Sitten erikseen ruutua, missä yritti etulaitaan. Pyysin pois ja palkka vasta, kun ekalla meni riittävän syvälle. Otin näihin myös aina ruudun virittelyn mukaan. Haluan, että vilkaisee sen paikan ja voi silti irrota eteen. vanhassa ruudussakin virittelin alkuun ruutu ja sitten merkki ja silti piti juosta merkille suoraan.

Kierto ohjatussa: oli häiriönä myös ruutu 15m päässä samalla sivulla. Sinne ja kapuloille Ruutin nenä vei. Piti lyhentää matkaa ja sitten keksi kierron. Tehtiin sitten vähän kuuntelutreeniä ja virittelin eri kohteita. Sen jälkeen sujuikin vielä paremmin merkin kierto hypyn (oli vain toinen hypyistä) ja kapuloiden ohi. Erikseen tehtiin kierto + istuminen lyhyemmältä matkalta. Ja sitten tehtiin vasemman nouto. Hyvin sujui! Kisaetäisyydeltä. Ei yrittänyt lähteä myöskään taakse. Tajusin vain, että oon vapauttanut kierrosta leluun aina, kun on ollut vielä merkin vieressä, nyt vapautettava eri kohdista. Kun muuten alkaa hidastaa ja ennakoida stoppia tms.

Gavan treeniä tuli videolle osittain.Tehtiin harjoitusta, missä noudossa (metallia pitkästä aikaa) liikkuri sanoo käsky eikä saa liikahtaa. Huomasin myös, että vain se kuin heilutan kapulaa vieressä on vaikeaa. Se on kiellettyä kytätä silloin kapulaa! Kerran videolle nouto, siinä luovutus vähän vino. Odotin liikkurin käskyä ja hienosti piti kapulaa. Sivulle suora, jee. Vähän kapulan ottaminen mietityttää, onko liian epäsiisti tai vielä ok:n rajoissa.

Seurauksessa pitää alkaa treenata pois edistämistä. Se ei ole sallittua. Ruutin ja Rasmuksen kanssa olin niin tarkkana siinä. Varsinkin huomas, kun vire nousi vähän noudosta niin edisti alussa pahasti.

Ruutu meni heti ekalla ilman apuja. Tosin siinä ei olla testattu toista osaa eli seisomasta maahanmenoa ja luoksekävelyä. Se pitää harjoitella omana osanaan.

Merkin kierrossa otti paljon häiriötä kaikista muista härpäkkeistä. Irtoaa kyllä. ;) Gavallakin sama ongelma kuin Ruutilla eli palkkaan tietystä kohtaa! Pysähtyi, kun testasin pidentää palkkaus matkaa. Stoppeja on taas tehty myös kierroista..

Ruuti treenaa:
- merkitön merkki alustan kohta vaihtelee, myös pidempää eteenmenoa
- nopea maahanmeno 10m päästä
- merkin kierrossa eri kohdin palkkaus

Gava treenaa:
- ruudun loppuosa: seiso- maahan
- seuraus: edistys!
- merkin kierto häiriössä, palkkaus kohta


LA & SU AGILITY

Lauantain olin AST:n 3lk:n kisoissa töissä. Siellä ratamestarina, kuvailin (kuvat tulossa) ja olin ratahenkilönä. Sain kivasti nähdä kolme rataa, kolmesta eri säkäluokasta. Hienoja suorituksia ja juokstavia ratoja. Tosi kiva oli sen jälkeen päästä su tuomari Janne Karstusen koulutukseen.

Janne Karstusen agilitykoulutus sunnuntaina. Ekaa kertaa Jannen koulutuksessa. Rata oli kiva ja samojakin pätkiä löytyi. Ehdittiin noin 7 + 7min tekemään hellekelissä, joka tosin Gavaa ei hidastanut. Video. 


Koiran osaamista pitää kehittää mahd. hyväksi. Nuorelle pyöritykset ohjaajan liikkumisella, irtoaminen ja siitä kääntyminen, takaakierrot itsenäisiksi käskystä, viistot hypyt, välistävedot, serpentiini, päällejuoksu, putkien ohitukset, pimeää kulmaa.. Irtoaminen pitää sujua, tarjoaminen. Että osaa jokaisen esteen 10m päästä lähettämälläkin.


Gavan 1.treeni: Tehtiin kahdessa osassa ja aloitin hypyn 5 edestä. Tehtiin 6-7. Alkuun pakkovalssilla, jossa olin myöhässä ja Gava pääsi selän takaa putkeen. Ei saisi lähteä noin pois ohjauksesta tai valua seläntaakse. Tehtiin helpompana eli jaakotus ja veto. Ekalla kertaa muisti taas väärän putken suun. Tehtiin sitten alkuun kohti hyppyä 8 eli vähän poispäin putkesta. Palkkasin leluun. Seuraavalla tein putkeen viennin. Vielä oli hiottavaa vapauttaa aiemmin putkeen ja liikkua itse rohkeasti kohti putkea. Pelkäsin, että ajan sen näin väärään putken suuhun. Vielä otettiin pakkovalssilla, jossa piti sijouttua ekan siivekkeen sijaan kauemman luokse ja sieltä tehdä. Siinä ehdin ajoissa ottamaan haltuun ja viemään putkeen. Näitä 2. päädyn ohituksia ehdottomasti myös nuorelle koiralle!

Sitten testattiin myös päällejuoksulla 6-7, ekassa juoksi ohi, kun en ottanut vastakkaista kättä. Vähän hyppää myös myöhässä eli voisi hypätä heti kuin mahdollista. Tässäkin vähän on kiinni mun liikkeessä. Nämä aloitetaan selkeästä takaakierrosta + päällejuoksu. Ohjaajan pitää ehtiä aina hypyn ohi. Kierron pitää olla itsenäinen, se helpottaa. Takaakierroissa Janne on käyttänyt merkkausta takaakierto kädellä. Ei siis vastakkaisella. Sitten taas juttelin seuralaisen kanssa ja jos hyppylle lähestytään niin, että koira ei joudu periaatteessa takaakiertämään tulee hypyn linjassa niin sitten vastakkainen avuksi.. Tehtiin yksi vähän vaikeasta kulmasta ja siinä kyllä vaati vastakkaisen käden. Hyppäsi viime tingassa ja tiputti riman. Näissä niin, että avustaja heittää palkan laskeutusmiskohtaan tai itse tiputtaa. Aluksi tehdään siis selkeästä takaakierrosta esim kohti suoraan lähestyminen. Sitten kulmaa loivennetaan radan tyyppiseen asti. Toinen mitä kannatta kokeilla on lähettää kiertoon ja että käännytään jyrkemmin hypyltä, niin että itse tulee hypyn toiselle puolen koiraa vastaan jo kun koira on hyppäämässä yli. Vaikea selittää. Vähän kuin saksalaisessa. Aika S:n muotoisesti.

Kisoissa näytti olevan myös hankalaa suorasta putkesta 9 tullessa, hyppy 10 toiseen suuntaan ja hypyn 11 kohdilla oli A-este. Moni ehti tulla sen hypyn ohi. Kun vauhti oli kova ja ohjaajille tuli kiire A:lle. 12-13 kepeille meno oli makseilla tosi monelle vaikea, pieni osa onnistui siinä.

Gavan 2. treeni: Tässä jatkettiin 7-9 pätkällä. Hyppy 8 oli toisin päin. Putkeen, aluksi liian laimea heitto yli 8 hypyn ja kuljetus putkeen. Videolla näkyi, että tuli joku virhe rytmityksessä (kompuroi) kun Gava teki hirmu ison loikan. tämä kohta ei tullut yllä olevaan. Tarvitsi vastakäännön, että kääntyi oikein mutta kun en ehdi tarpeeksi lähelle putkelle niin kääntyi väärään suuntaan. Sinne pitäisikin, missä on nähnyt mut viimeksi.
Tehtiin sitten toiselta puolelta, joka oli eilenkin suosituin ratkaisu. Gava lähti pienestä pimeään kulmaan. Vähän päällejuoksumaisesti piti ottaa hypyn 8 yli, ettei mene väärään päähän putkeen. Gavan mielestä seisoin liikaa tiellä ja aina haukahti mulle. Ekalla kertaa jäin liikaa katsomaan, kun juoksi suoraan putkeen. Siinä meni hukkaan aikaa. Nopeammin liikkeelle ja putken suun ohi vain juosten. Katse koiraan, kun tulee putkesta ja hypylle vienti. Ekalla kertaa unohdin katsoa ja jäi vähän selän taakse hetkeksi. Tuli kova vauhti ja valssilla hypylle vienti oli vaikeaa. Videolta katsoin, että laskeutui melkein kohtaan missä piti jo valmistautua hyppyyn. Ekalla kertaa tiputti riman, kun hyppy tuli niin viime tinkaan. Tehtiin myöhemmin niin, että jaakotus hypylle 11 ja siitä työntö hypyn 12 taakse ja pitäisi ehtiä koiran edelle. Gava aluksi hyppäsi päin siivekettä, kun tuli vasta siinä päädyssä riman yli. Toisessa vähän paremmin. Tähän tuli niin päällejuoksumainen kohta niin oli hankalaa. Täytyy tehdä noita lelun tiputtaen maahan.

Riman pudotuksista pitää lopettaa kesken, nostaa rima vähän teatraalisesti. Hypäyttää koira sitten yli ja kehua. Aina jos tippuu rata jää siihen. Pitää huolellisesti hypätä, vaikka ohjaaja häiritsisikin. Ja täytyy osata hypätä eri korkuisia. Nyt oli esim edeltävä hyppy 50cm ja toinen 60cm. Gavalle tulee lisää intoa kokoajan ja jos se ei opi häirittynäkin hyppäämään niin tulee ärsyttäviä virheitä. Nyt tarkkana! Oon ollut jotenkin huolimaton näissä vaikka alkuun ajattelin, että vain tulee ponnistusvirhettä tms. Voisihan sitä silloinkin jarruttaa ja hypätä huolellisemmin.

Eteenmenoa pitää harjoitella myös niin, että hypyt on vähän poislinjaltakin. Eteenmenossa koiran pitää mennä se edessä oleva este silti. Näitä ei olla treenattu. Niin ajatellut, että ne vaatisi erityisen ohjauksen. Ja myös irtoamisen lisäksi täytyy olla kuurolla. Ekalla kertaa voi irrota 5 hyppyä, seuraavassa kääntyä hypyn 3 jälkeen vaikka ohjaaja olisi yhden esteen jäljessä. Jne. Noin etänä kääntymisiä ei olla kauheasti tehty.

Kolmiotreeni hyvä tekniikkatreeneihin. Voi tehdä jokaisen hypyn helpointa reittiä, takaakiertoina, välistä vetona, joka toinen jne. Lisäksi peräkkäisten hyppyjen kanssa noin 4-7m välillä esim kolmella hypyllä pyörittämistä, että täytyy aina ehtiä seuraavalle viemään. Tässä on pakkoliikkua ja vikassa palkka lähes täydestä ympyrästä eli hypyn taakse kierron suuntaan. Sen sijaan, että samaa hyppyä pyöritään. Haastetta sillä, että hyppyjen etäisyys kasvaa.

Tosi hyvä koulutus, uusia näkökulmia ja selkeytti taas mitä teknistä puolta pitää kehittää! Täytyy ensi vuonna päästä uusiksi oppeihin. Ja treenata nyt radoista hyviä kohtia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!