Siirry pääsisältöön

Agilityn omatoimitreeneissä ja temppuhömpöttelyä

LA: Käytiin Sporttikoirahallilla tuuraamassa isolla puolella astlaista. Heini & Lieska tulivat myös ja yksi jäsen. Neljästä treenaajaa ei tullut ja saatiin vähän enemmän treeniaikaa. Vaihdellen 1-2 teki samaan aikaan, Gavaa ei muut häirinnyt.

Videota Gavan treenistä


Hyppysuora: tämä oli jäljitelmä Niinun radalla olevasta kohdasta, jossa Gava ajautui ansaesteille tai tiputti rimaa. Etäisyydet oli 5-6 metriä. Tein ensin yksin, palkkasin takaakiertohypyn. Kerran Gava kielsi, kun lähdin ajoissa liikkeelle. Palkkasin myös heittämällä palkan hyppysuoran keskelle ja jatkoin juoksemista. Videolla kerran tiputti 2 vikaa rimaa, kun olin myös myöhässä. Korjasin ne ja laitoin hyppäämään uudestaan. Vikat toistot sujui. Kuuma tuli toppahousuissa!
- tuollaisille "työntöhypyille" Gava vois irrota helpommin (palkkaus sen taakse)
- rikkoa kiihtymystä palkkaamalla suorien välissä

Hyppytekniikka
Set point - harjoitus: nostettiin takarimaa 30, 40, 50, 55, 35cm. Suht hyvin meni. Ekaa kertaa tota harjoitusta. 

Etäisyyden arviointi eri korkeuksilla: en ollut täysin varma miten nämä menikään niin sovellettiin. Etäisyys oli 8-11 jalan välillä. Vika rima 30-60cm. 
Kepit: tehtiin nämä lopuksi. Ennen videota heti eka sujui. Videolle molemmista suunnista onnistuneitakin. Ainoa toistuva virhe, mitä tuli oli 2. väliin kääntyminen. Jäi siis yksi väli pujottelematta. Tuohon riittää ihan 4-6 kepin pujottelutreeni. Yllättävän hyvin muisti ja tajusi heti vieraat kepit. Ehkä mä alan uskaltaa käyttää aikaa noihin koulutuksissakin. :) liian epävarmat silti vielä eikä olla radalla tehty. 

Kontakteja: tehtiin putkesta keinu, hyvin meni. Vapautin leluun. A:ta tehtiin niin, että olin edellä kutsumassa. Ekat toistot vähän jarrutteli alastulolla paristi, varmaan kun keinustopit alla. Ihan lelu edellä kutsuenkin ja tuli hyvin. Myös niin, että juoksin vierellä. 

Treenattavaa:
- pyöritykset takaa ja edestä
- okseri
- "työntöhyppy"
- kepit


^Ruuti oli lumijahdissa


SU: Käytiin pidemmällä lenkillä ja viihdyttiin kuvailemassa aamulenkillä. Pakkasta noin -13 astetta. Ihan lopussa koirat alkoi näyttää siltä, että kuvissa ei voi enään olla, kun alkoivat olla niissä kolmijalkaisena. :D Onneksi oltiin lähellä kotia.

- KUVAT


Lähempänä kotia alkoi jo näyttää tältä.. 
 
 


SU: Iltapäivällä treenattiin sisällä rullailmaisua ja temppuja.

Tehtiin rullailmaisua sekä patukalla, että letkulla. Vein ne poikaystävän jalkoihin, kun oli siinä koneella. :D Ukko käskyllä hakemaan ja sivulletulosta palkka. Eka toisto oli etanamallia, kun oli epävarmaa koiraa. Sitten alkoi sujua eikä epäröinyt tuoda sivulle.

Temput: 
- 2on-2off syliin onnistuikin nyt hyvin. Viime kerralla Gava vielä jännitti seistä mun jalkojen päällä, mutta nyt tarjosi rohkeasti niiden päälle kiipeämistä. Eka saatiin 2on-2offeja sivuttain, sitten myös nokka eteenkin kohti. Tai sinne päin ujutin palkkaa. Tehtiin mun ympäri kiertäminen ja 2on-2off syliin.
- Olalle hyppäämistä (etujalat) tehtiin myös. Pyysin kiertämään mun taakse ja hyppäämään. Alkuun Gava tarjosi edestä päin hyppäämistä tai kiipesi syliin. Käskynä piti käyttää "hyppy olalle" lähinnä siis sitä hyppy - käskyä totteli. Olalla sijainti vähän vaihteli, välillä hyppäsi vähän turhan sivustakin. Jos kriteerinä olisi jossain vaiheessa etutassut molemmilla olkapäillä niin ei pystyisi tehdä sivusta hyppäämistä.. Ehkä sen takia se on selvintä.

Temppuiluvideota, ainakin Gavan häntä heiluu kokoajan :)


Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...