Siirry pääsisältöön

Keppejä, puolipallotreeniä ja Nova 5,5kk kisaturistina

PE: KEPPEJÄ & PUOLIPALLOA

Jotain hyvää nollakeleistä niin tie takapihalle oli sulaa hiekkaa ja tehtiin 4 kepeillä sisäänmenotreeniä Gavan kanssa. Kepit suorassa. Pari väärää sisäänmenoa ja ekoissa vauhdilla lähestymisissä mä vasemmalla puolen virhe. Noi muovivartiset kepit taas joustaa eikä ole niin tikkusuorat kuin jotkut puiset 12 kpl kepit. 

Ruutin kanssa ruuan tienaus etutassuja puolipalloille sekä takajalkoja. Takajalat onnistui aika hyvin. 


Ruuti on ollut hirveä koirankakkojen hotkija ulkona ja vatsa on useamman kerran mennyt sekaisin siitä kesken päivän ja oksennellutkin. Nyt ulkoillaan kuonopannassa niin ehtii reagoida, ennen kuin ylettyy hotkimaan kakkoja. Täytyy selvittää onko joku vitamiinin tms puutos, tosin on tota ollut muinakin talvina. Ruuti on niin ahne. B-vitamiinia syötän nyt kuurina jos jotain apua, sen puutoksesta luin netistä.



LA KISATURISTEILUA & NOVA

Lauantaina mentiin Gavan ja Novan kanssa Ojankoon katsomaan tokokisoja ja kaverin koetta. Ennen luokan alkua oli hyvin tilaa treenata Gavan ja Novan kanssa. Ilmainen hallitreeni, täytyis harrastaa tollaista useammin :D tosin tutut vaan kyselee ollaanko kisaamassa. 





Gavan kanssa
seuraus: palkka seläntakaa ja teki kivalla asenteella. Pysähdykset nopeita ja ei painanut häiritsevästi. Peruutustreenit on unohtuneet!
jääviä: teki makuuta aika monesti istumisen sijaan. :D tehtiin eniten istumista ja pari seisomista. Ihan vain lähellä hengaillessa välillä käskyjä. Lelupalkka. 
kaukoja: sivulta maahan ja siitä istumaan nousu. 3/4 istumaan nousija täydellisiä. Yhdessä steppaili ja en palkannut. Matkaa oli 2-5m. 5m sujui! Yksi maahanmeno myös. Näissä pieni häiriö (treeneissä aina kovempi). 

Novan kanssa:
- Tehtiin namit nyrkissä sivulletuloja ja seurausta. Namikäsi voi olla reidessä ja tulee sivulle ilman apua. Seurauksessakin ei ylety nyrkkiin. Tehtiin ihan 1-2m. Asenne on hyvä, noutajamaisen innokas. Jos palkkaamaan pysähtyessä koira meni ohi niin paristi yritti rynnätä nuuskimaan. Vois alkaa tehdä ilman apuja perusasentoon pysähtymistä ja vasempaan käännöksiä treenata.. Kunhan vatitreenilläkin saataisiin ne sujumaan. 

- paikallaan pysymistä tehtiin vaikeuttaen niin, että lelu leikistä piti pysyä. Ekalla palautin istumaan ja kerran, kun heiluttelin lelua lähti. Korkeammassa vireessä heti tuli lisää haastetta. Ideana, että vaikka lelu on esillä pitää pysyä. Näitä voisi myöhemmin viedä siihen, että leluja voi heitellä ja tullaan sivulle sitten vapauttamaan leikkimään lelulla, joka on itsellä. Samaa voi tehdä namihäiriölläkin. Namikupista luopumista Nova on tehnyt. Herkästi Novalla liikkuu tai steppaa etujalat kun palasin takaisin. Välillä myös palkkaa ojentaessa hyppää vastaan. Varmaan pitäis tehdä enemmän luopumista niinkin, että palkka/namikäsi lähestyy ja jos liikkuu niin se menee pois. Koitin välillä vapauttaa leikkimään ennen kuin ehti liikkua. Naksutin olis näissä myös hyvä. Matkaa oli noin 4-7m. 



- häkkiin meno ja rauhoittuminen: aloitettiin häkin ulkopuolella, että istuin maassa ja palkkasin, kun asettui istumaan tai maahan. Enemmän tarjoo istumista. 

Kerran aiemmin on tehty metallihäkillä, että sai itse mennä sisään vain käskystä ja odottaa siellä (silloin porukoilla ilman häiriötä). Nyt tehtiin kevythäkin kanssa, että heitin sisään nameja ja näytin vähän mistä pääsee sisälle ja syöttelin häkin keskelle pari namia, kun edelliset loppui. Äkkiä istui tai meni maahan. Siitä myös palkkaa, kattoluukun kautta oli helppo tiputtaa. Vapautussanalla pois häkistä. Ja sama uusiksi. Loppua kohden meni yhdellä kehotuksella häkkiin ja asettui odottamaan. Vikoilla toistoilla maassa istumisen sijaan, nousin ylös ja kävelin pientä ympyrää. Välillä palkkaa. Kevythäkin vetoketju oli kokoajan auki. Loistavasti onnistuneet treenit ja osaa Nova luonnostaankin rauhoittua. Nyt ei ollut häiriötä näkyvissä (käynnissä oleva kehä hallin toisella laidalla), joten samaa pitää tehdä niinkin. Muut odottelut Nova oli autossa eli en jättänyt vielä ilman valvontaa ekaa kertaa kevythäkkiin. 

- kytkettynä odottaminen: tässä Nova istui ja tein taas niin, että kävin kauempana tai menin tolpan taakse piiloon, aina välillä palkkaa. Sitten uskalsin lähteä vessaan ja samassa asennossa odotti, kun sieltä palasin. Tähänkin vaikeusastetta on treenata esim Gavaa tai joku muu koira treenaa. 

Lopussa käytiin vielä hallissa tekemässä Novan kanssa vähän seuruuta. :) Gava teki yhden liikkeestä seisomisen ja kiersin ympäri sen, ei liikkunut. 


La aamulenkillä otin vähän tuoreita 5,5kk kuvia Novasta. Poju oli myös pe-la yökylässä. On sisäsiisti ja nukkuu yönsä hyvin. Mitä helpoin pentu. :) hihnassa välillä unohtui kiskomaan tai säntäsi jonnekin, muuten nätisti. Vähän neuvoteltiin myös miten kävellään vaikka Gava oli osan matkaa vapaana. En uskaltanut näillä jääkeleillä päästää molempia. Ja Gava on myös luotettava, kun tulee heti luokse muista koirista huolimatta. 

KUVAT 

 
Itsetehty säädettävä Kettupanta :)


Ennen kisaturisteilua :D

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...