Siirry pääsisältöön

Rally-tokoa naksutellen - koulutus & voi- kylttejä

Perjantaina mentiin Ruutin kanssa HSKH:n rally-toko teemakoulutukseen, jossa aiheena naksuttelun hyödyntäminen

Alkuun mietin, mitä tunnista tulee kun naksuttelut selitettiin ihan alusta pitäen ja teoriaakin oli. Mutta ihan riittävästi ehti treenata (kaikki koirat n. 6-7kpl samaan aikaan) ja kouluttajat kierteli ympärillä. Meni vähän yliajallekin.Yritin kysellä oikeanpuolen seuruuseen liittyviä vinkkejä, ei niitä muuten saa ellei kysele. 

- naksutin: vahvistaa oikea aikaisesti, voi sheipata toimintoja esim peruuttaminen
- kosketusalusta: merkille lähetys (mes), ehkä myös takapäänkäyttöön jos häivyttää vadin lätkäksi, mahd. käytösruutu..
- kosketuskeppi: voi ohjata pyörähdykset, eteentulot, käyttäen lyhytaikaisena  apuna (seuruu, sivulletulojen erottelu). Huomasi miten teleskooppivartinen oli ihan näppärä.. Voi itse olla suorassa. 

Ruutin kanssa tehtiin vähän perus kosketusalustaa, Ruuti tarjosi aika hyvin takapäänkäyttöä eli pyörimistä etujalat paikallaan siinä, jos vaihdoin omaa kulmaa niin korjasi sivullepäin (myös oikealla puolella). Ruuti jaksoi taas inistä ja vinkaista joissakin asioissa, naksuttelussa sen vire on liian korkea.. Teki hyvää Ruutille päästä tekemään paljon hommia. Välillä tuli toki taukoja, joissa sain välillä muistuttaa sitä pysymään paikallaan, jos bongasi jossakin maassa namin hajun. 

Kosketuskeppiä oon aikoinaan hyödyntänyt seurauksessa. Ruuti meinasi alussa edistää ja mennä liian edellä niin naksuteltiin oikeaa paikkaa, niin että koski keppiin joka oli lähellä reittä. Oon pitänyt keppiä vasemmassa kädessä, mutta vinkkinä oli että kepin voisi tuoda seläntakaakin, jos saa sen vähän pidemmäksi. Kosketuskeppiavuissa kuitenkin sitä käytetään välillä muistutellen ja välillä otetaan pois näkyvistäkin. Peruuttamista voi myös hyvin kosketuskepin kanssa opettaa tai naksuttelulla. 

Treenattavaa liittyen oikean puolen seuruuseen voittajaluokassa (en meinaa vielä muistaa..)

- hitaasti/juosten/pujottelu/spiraali aika moni alon kyltti voi olla..
- hyppy, eri asentoja sivulla 
- vain perus vasen/oikeaan käännökset ei pyörimisiä 360 tai 270 (vasta MES)
- askel vasemmalle

- eteen ja vasemmalta puolelta oikealle sivulle (istumaan stop tai liikkeeseen) Sama kyltti oikealta oikealle.


- pysähdyksestä eteen ja oikealle sivulle istumaan

Molempien oikeaan täyskäännöksessä, ehkä vaikeampi on vaihtaa vasemmalta oikealle puolen seuraukseen (koira jää siinä seläntaakse). Tässä Ruuti paristi ei vaihtanut puolta. Oikealla seuratessa näkee kokoajan koiran ja voi helpommin antaa käsimerkin (koira kiepsahtaa ulospäin). 

Vasemmalla seuratessa pystyy antaa käsimerkin ja koira kiepsahtaa taas poispäin ohjaajasta ja seurauspuoli muuttuu. Oikealla seuratessa koira taas vaihtaa vasemmalle "seläntakana". 

Jalkojen välistä puolenvaihtoon voi olla myös käsimerkki ja halutessa voi kosketuskeppiä näyttää jalkojen välistä.

 
Puolenvaihtoon takana tuli vinkiksi näyttää myös käsimerkki. Toisesta paikkaa oon taas lukenut, odota/seiso + seurauskäsky vinkkiä. Arjessa meillä taas "toinen puoli" tarkoittaa puolen vaihtoa toiselle. 

Tämä vain vasemmalla normaalisti seuraten, kaksi saksalaista käännöstä ja max 2 askelta noiden välissä. 


Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...