Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

16.1.2016

Rally-tokoa naksutellen - koulutus & voi- kylttejä

Perjantaina mentiin Ruutin kanssa HSKH:n rally-toko teemakoulutukseen, jossa aiheena naksuttelun hyödyntäminen

Alkuun mietin, mitä tunnista tulee kun naksuttelut selitettiin ihan alusta pitäen ja teoriaakin oli. Mutta ihan riittävästi ehti treenata (kaikki koirat n. 6-7kpl samaan aikaan) ja kouluttajat kierteli ympärillä. Meni vähän yliajallekin.Yritin kysellä oikeanpuolen seuruuseen liittyviä vinkkejä, ei niitä muuten saa ellei kysele. 

- naksutin: vahvistaa oikea aikaisesti, voi sheipata toimintoja esim peruuttaminen
- kosketusalusta: merkille lähetys (mes), ehkä myös takapäänkäyttöön jos häivyttää vadin lätkäksi, mahd. käytösruutu..
- kosketuskeppi: voi ohjata pyörähdykset, eteentulot, käyttäen lyhytaikaisena  apuna (seuruu, sivulletulojen erottelu). Huomasi miten teleskooppivartinen oli ihan näppärä.. Voi itse olla suorassa. 

Ruutin kanssa tehtiin vähän perus kosketusalustaa, Ruuti tarjosi aika hyvin takapäänkäyttöä eli pyörimistä etujalat paikallaan siinä, jos vaihdoin omaa kulmaa niin korjasi sivullepäin (myös oikealla puolella). Ruuti jaksoi taas inistä ja vinkaista joissakin asioissa, naksuttelussa sen vire on liian korkea.. Teki hyvää Ruutille päästä tekemään paljon hommia. Välillä tuli toki taukoja, joissa sain välillä muistuttaa sitä pysymään paikallaan, jos bongasi jossakin maassa namin hajun. 

Kosketuskeppiä oon aikoinaan hyödyntänyt seurauksessa. Ruuti meinasi alussa edistää ja mennä liian edellä niin naksuteltiin oikeaa paikkaa, niin että koski keppiin joka oli lähellä reittä. Oon pitänyt keppiä vasemmassa kädessä, mutta vinkkinä oli että kepin voisi tuoda seläntakaakin, jos saa sen vähän pidemmäksi. Kosketuskeppiavuissa kuitenkin sitä käytetään välillä muistutellen ja välillä otetaan pois näkyvistäkin. Peruuttamista voi myös hyvin kosketuskepin kanssa opettaa tai naksuttelulla. 

Treenattavaa liittyen oikean puolen seuruuseen voittajaluokassa (en meinaa vielä muistaa..)

- hitaasti/juosten/pujottelu/spiraali aika moni alon kyltti voi olla..
- hyppy, eri asentoja sivulla 
- vain perus vasen/oikeaan käännökset ei pyörimisiä 360 tai 270 (vasta MES)
- askel vasemmalle

- eteen ja vasemmalta puolelta oikealle sivulle (istumaan stop tai liikkeeseen) Sama kyltti oikealta oikealle.


- pysähdyksestä eteen ja oikealle sivulle istumaan

Molempien oikeaan täyskäännöksessä, ehkä vaikeampi on vaihtaa vasemmalta oikealle puolen seuraukseen (koira jää siinä seläntaakse). Tässä Ruuti paristi ei vaihtanut puolta. Oikealla seuratessa näkee kokoajan koiran ja voi helpommin antaa käsimerkin (koira kiepsahtaa ulospäin). 

Vasemmalla seuratessa pystyy antaa käsimerkin ja koira kiepsahtaa taas poispäin ohjaajasta ja seurauspuoli muuttuu. Oikealla seuratessa koira taas vaihtaa vasemmalle "seläntakana". 

Jalkojen välistä puolenvaihtoon voi olla myös käsimerkki ja halutessa voi kosketuskeppiä näyttää jalkojen välistä.

 
Puolenvaihtoon takana tuli vinkiksi näyttää myös käsimerkki. Toisesta paikkaa oon taas lukenut, odota/seiso + seurauskäsky vinkkiä. Arjessa meillä taas "toinen puoli" tarkoittaa puolen vaihtoa toiselle. 

Tämä vain vasemmalla normaalisti seuraten, kaksi saksalaista käännöstä ja max 2 askelta noiden välissä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!