Siirry pääsisältöön

Häiriön sulkemista, muttei ohjaajan

KE TOKOT

Sisätreeninä tokoa, koska ulkona -18 astetta ja saman syyn vuoksi tokokoulutus peruttiin/siirretään.

Gavan kanssa:

- Kaukot: aloitettiin näiden treenillä ja päätin testa etupalkkaa, namia maassa. No Gavahan oli sitä mieltä, ettei hän voi mennä maahan kohti namia, koska sen vois ottaa ryöstöyrityksenäkin. Teki maahanmenoja tosi lyhyesti ja myös taaksepäin väärällä käskyllä. No siitä se ajatus sitten lähtikin.

- Namihäiriö: Harjoiteltiin parin namin ollessa matolla seuruuttamista ohi ja tehtiin sivulta maahan-istu vaihtoja. Gava oli alkuun sitä mieltä, ettei saa katsoa tai kävellä niiden läheltä (kontakti kuitenkin säilyi). Maahanmenot teki ihan vinoon poispäin nameista. Neuvoteltiin sitten ja palkkasin, kun pystyi tehdä hyvin ja keskittyä siihen mitä mä käsken, ei sulkeutua kuoreensa ja miettiä vain nameista luopumista. Tuohon samaan tilaanhan Gava joskus ryhmätreeneissä missä tehdään häiriötä vetäytyy, että sulkee pois häiriötä ja samalla myös mut. Näin huomasin heti, milloin oli oikealla asenteella mukana. Kerran myös häiriötreenissä seurausta tehdessä, kun lelua heitettiin maahan ja kuljettiin läheltä, Gavanhan oli pakko sitäkin väistää. En silti tajunnut, että sama juttu olisi nameilla maassa ym. En myöskään silloin, kun tehtiin namit tassuilla, jolloin Gava ei voinut nousta ylös maasta, koska lähestyy nameja.  Ruuti lähinnä tehnyt noita harjoituksia, koska Ruuti tilanteen tullessa rohmuaisi namit.

Olisi ollut toivotonta lähteä Gavan kanssa vääntämään asiasta epävarmempien kaukojen kanssa niin siksi tehtiin varmemman seurauksen ja perus maahanmenojen kanssa. Vapautin välillä Gavan hyppimään mua päin ja villitsin, kun oli sen verran raskasta treeniä. Saatiin lopuksi maahanmenot kohti nameja sujumaan ja perusasennot ihan namejen viereen sekä seuraus nameja väistämättä.

- Kaukot: kun namiasia oli käsitelty niin tehtiin vielä loppuun pari kaukoasentoa. Keskityttiin lähinnä maasta istumaan nousuun, näissä liikkui nyt toinen jalka. Tietty sivulta maahan käskiessä tassut ei ole aina ihan tasakohdissa kuin sivulta taakse käskiessä. Kotitreenissä kuitenkin pitää osata myös 100% oikein. Kehuin vaan missä liikutti tassuja, namit sai täydellisestä. Käskin aina läheltä maahan ja uudestaan istumaan nousu. Nyt suhtautui hyvin nameihin eikä pelleillyt niiden takia. Jos teki hyvin, sanoin "jes" ja vapautin syömään edestä tai vähän sivusta namin. Muutamat maahanmenot myös, ne ihan hyviä, mutta olin lähempänä. Tarkoitus oli treenata sisällä matkaa, mutta se jäikin siihen noin 2-3metriin, kun tuli tassun liikkumista. Tarvitaan vaan taas kaukokuuria.

Innostuin muuten tilaaman dobon 2kpl puolipalloja. Voidaan treenata etutassut niille ja niillä kaukoja.. Ja toki muutenkin treeninä.

Treenaa:
- namien maassa ollessa ohittamista yms tottelevaisuutta
- kaukot: tassut paikallaan ja etäisyyden lisäystä.

TO Gava teki samaa treeniä eli 
namit maassa häiriönä ja seuruutin yli ja tehtiin maahanmenoja. Nyt kiinnitin huomiota, että yritti liikkeelle lähdössä vilkaista niiden paikkaa. Loppua kohden luopui paremmin ja keskittyi tekemään.

Kaukoista pari istumaan nousua, mutta alkuun teki vääriä, missä etujalkoja siirti taaksepäin. Lopuksi hyviä. Myös pe teki alkuun osan huonosti ja lopussa hyviä. Yritti myös ekaa kertaa ennakoida siirtoja! Odotin tahalleen niiden välillä ja palautin jos ennakoi. Välillä vain palkkasin kauempana käymisen.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...