Siirry pääsisältöön

Omatoimiaksaa ja vuoden tokotreenit korkattu

Gavan kanssa oli oikein aktiivi lauantai. Pakkastakin oli taas -17 paikkeilla, mutta keli oli tosi kaunis.

Aamupäivällä Sporttikoirahallille Juvanmalmille omatoimi agilityyn. Kaksi muuta AST:laista oli paikalla. Olin miettinyt treeneistä muutamia juttuja, joita testata. Ensin alla olevan Niinun radasta 1-3. Kävi, kuten treeneissäkin ja Gava ehti alkuun mennä hypyn väärinpäin. Sitten, kun enemmän tuli Gavan lähelle ohjaamaan lopussa niin sujui.

Ihan ekana tosin aloitettiin sillä, että tehtiin pelkkää takaakierto pyörimistä. Ekat toistot maxirimalla huonoja ja kerran tiputti niin laskin 45cm. Nyt tosi hyviä. Sitten taas 55cm ja ihan erinäköisiä. Pyysin pyörimään 2-3 kertaa ja sitten heitin palkan, niin että pyöri sitä hakiessaan osan matkaa. Tehtiin molempiin suuntiin. Ratapätkässä tehtiin putkeen + 1-3. Tarvitsin pientä etumatkaa. Yhdessä tulin liian jäljessä eikä Gava tiennyt valita kumpi hyppy, jossakin Gava ehti väärään suuntaan.

4-6 pätkässä viimeksi tuli rima, mutta nyt ei ongelmaa. Lähetin vielä edessä olevaan putkeen. Palkkasin hyppyä 4 heittämällä lelun juoksureitille, koska siinäkin tuli valssia, jossa Gava lenkittää helposti jos ei käännytä tosi tiukkaan. Vähän parani käännös.

Ehdittiin tehdä tuon verran, kunnes rataa tehdessä syöksyi hallin toisesta päädystä uros maxikoira päälle, tai juoksi rimaa päin ja se taisi vaikuttaa sen verran ettei tullut iholle. Gava kuitenkin säikähti tätä ja lopputreenin pelkäsi koiran haukkumista (ei sentään kokoaikaa haukkunut) ja teki tavallista vaisummin. Itsekin säikähdin enkä ihan tarkkaan muista mihin asti tuli enkä tajunnut puolustaa Gavaa. Ei tehty samaa aikaa sen jälkeen. Lenkillä sama koira on välillä rökittänyt Gavaa, muttei siellä ole asiaa mihin voisi yhdistää tota.

Leikittiin, otettiin putkea, yksittäistä kontaktia ihan lyhyitä juttuja. Vähän saatiin myös keppejä tehtyä, osa oikein osa ei.. Otti kepeillä häiriötä lähellä olevista koirista. Teki myös tosi rauhallisesti.



Iltapäivällä oli vuorossa tokotreenit ATD:n hallilla HSKP:n Nuorten koirien ringin kanssa. Meitä pääsi paikalle 4kpl. Jokaisen treenisuunnitelmana oli lähinnä tehdä jotain yksin eikä tarvitse liikkurointia, ehdittiinkin aika paljon kaikkea.

Paikalla istuminen: tehtiin lyhyempänä ajaltaan ja palkkasin välissä. Matkaa oli se noin 25m.
Paikalla makuu: hyvin meni maahan. Olin piilossa ehkä 30sek ja hyvältä vaikutti silti. Palkkasin myös kerran välissä. Istumaan nousuun liikkuri kävi edessä, muttei häiriintynyt.

Ringissä istu-maahan käskyjä sivulla eli koirille vähän kuuntelua. Gava teki kaiken oikein, ei mennyt lankaan muiden käskyihin. Tosin keskivaiheella alkoi epäillä maahanmenoa, että pitikö mennä etujalat paikallaan, täytyi näyttää käsiavulla ja teki sitä seuraavat vähän hitaammin. Loppuun kuitenkin hyvä. Gava ei kestä niin hirveästi toistoja, kun alkaa miettiä tekeekö väärin. Vapautin myös välillä.

Seuraus: no Gava teki niin kilttiä seuruuta eikä painanut mitenkään pahasti. Kun olin varautunut koulutusremmissä mahd siihen puuttumaan.

Kaukot: haastavaa, kun kolme koiraa teki omiaan ympärillä. Tehtiin yksittäisenä aina jompaa kumpaa siirtoa. Alkuun lähempää ja vaihtelin etäisyyttä. Virheprosentti kasvaa kyllä kun matkaa oli se 2-5m. Istumaan nousut oli parempia, osa täydellisiä, osassa toinen tassu vähän liikahti. Maahanmenot oli aika huonoja jos matkaa tuli enemmän, meni miettimättä vain jotenkin maahan tai paristi nousi seisomaankin kuitenkin liikkuen. Näitä tarvii lisää! Kotona taas sujuu jo aika hyvin ja ilman häiriötä olevissa paikoissa matkakin. Vapautin näissäkin välillä leikkimään ja pikku tauko pidettiin.

Jääviä: näissä huomasi selkeästi sen, että liikkeestä istu vaatii namipalkan. Lelun kanssa ei sujunut. Seisomaan stopit oli nyt varmimpia. Maahanmenoissa oli hyvää ja aavistuksen hidastakin, paristi sekoitti. Töitä riittää näissä! Tehtiin ilman seurausta, mutta tarvii kyllä seuratessa kun siinä Gava on taas niin tiivis ja täytyy suoristua vähän ennen stoppia.

Luoksetulo: yksi läpijuoksulla ja maahan jättäen.

Merkin kierto: tehtiin kolmen ihmisen yleisö noin 3m päähän kierto merkistä. Laitoin häiriöksi kapulat, mutta Gavasta ne mun laittamana kuului asiaan. Yritti eka hakea kapulan. Tehtiin kapuloiden tasalta ja sitten matkaa pidentäen niin sujui. Itse merkin kierrossa oli yksi uusi idea ollut kierrättää koiraa välillä sen ympäri useamman kerran.. vähän kuin agilityssakin tehdään.

Hyppy: tässä tapeltiin sitä, kun tulee ja tökkäsee kuonolla eteentulossa. En tykkää, ei sais tökätä. Tästä on aiemminkin väitelty Gavan kanssa. Nyt tein niin, että vähän ulahdin muttei tuntunut tajuavan eroa vaikka lyhennettiin matkaa.

Treenaa:
- eteentulo (tökkäisy pois)
- merkin kierto ja kapulat/&hypyt
- kaukot häiriössä ja ilman, matkaa pidennetään sekä seiso siirtoja
- jäävien erottelu ja istu jäävänä

aksassa
- pyöritykset
- valssista tiputtaa maahanlelu, ettei lenkitä
- kepit

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...