Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

19.1.2016

Pihatreenissä rallya, tokoa ja pohdintoja

Pihatreenailtiin tällä kertaa omalla parkkiksella tokoa ja rallya. Gavalla on rallykisat tulossa aloon 6.2 ja Ruutille voittajaan 21.2. Rally-tokokoomasta on selkeästi päästy, syksy jo podettiin sitä. Innostuin ilmoittamaan kisaan, kun kaverikin oli ilmoittamassa ja nyt oon hyvällä motivaatiolla saanut edistettyä Ruutin oikean puolen seuruuta. Tuli hieman pohdiskeluja mukaan. :D


Ruutin kanssa rallya ja oikeanpuolen seuruuta: 

- pujottelu: Tässä päästiin aluksi ehkä yksi törppö kierrettyä jne pikku hiljaa pidemmälle. Koska välillä Ruuti unohti mitä oltiin tekemässä. Jäi jälkeen tai sitten seuraus väljeni liikaa. Ruuti myös ajatteli tokon merkkitreeninä alkuun. Myös vähän neuvoteltiin alkuun taas äänestä. Naksutin oli apuna ajoituksen helpottamisessa, seurauksessa tykkään tosi paljon opetusvaiheessa naksuttimen helppoudesta. On helpompi reagoida aina painamalla naksutinta kuin hokata heti sanoa "jes". Vaikka käytän myös "jes" sanaa naksutin idealla jos se sopii paremmin kyseiseen treeniin. Silti ainakin Ruutille naksuttimen ääni on vahvempi merkitsemään palkkaa kuin suullinen "jes". Saatiin pujottelu sujumaan molemmista suunnista lopuksi. Palkkana oli lelu, koska Ruutin vatsa on ollut sekaisin. Tehtiin myös välillä käsikosketusta tai Ruuti tarjosi sitä helposti.

- spiraali oikeaan: (kiertää 3 merkkiä, 2 merkkiä, 1 merkki) tässä näkyi sama juttu eli hyvä, että päästiin ekalle kolmen merkin kierrolle, kun herralta meinas taas unohtua mitä oltiin tekemässä. Välillä seuraus kävi myös väljänä ja taas tiivistyi. Naksuttelin sopivan tiiviitä kohtia tai missä käytti hyvin takapäätä. Lopussa saatiin pidempiä pätkiäkin onnistumaan. Olisin halunnut ottaa videota, mutta oli liian kylmä kännykälle eikä ollut sopivaa kohtaa mihin puhelimen laskea, että jotain vielä näkyisi. Täytyy kuvata ihan kameralla. Kiva nähdä sitten vertailukohdetta myöhemmin.


Näissä treeneissä ehkä vähän ahnehdin, kun lähdettiin tekemään jo kylttiä, ei niin valmiilla seuraamisella. Mutta toisaalta mielekkäämpää tehdä jotain konkreettista asiaa vaikka ihan pätkissäkin. Uuden opettelu on rankkaa ja Ruuti alkoi väsyä jo noista kahdesta.. Hyvin myös näkee, että vaikka on kokenut koira mutta uusi opeteltava asia niin jos tulee liikaa matkaa niin kontakti voi helposti rakeilla sekä seuraus väljentyä. Jos liian nopeasti vaikeuttaa niin se seuraus saattaa jäädäkin rakoilevaksi ja väljäksi. Gavan kanssa oli taas tavoitteena, että seurausta 90% todennäköisyydellä pysyy samanlaisena vaikka vähän vaikeuttaisi. Tarkoittaa sitä, että harvalla kerroista tehtiin niin pitkiä pätkiä suhteessa motivaatioon, että kontakti voisi katketa. Esimerkiksi myös Novan koulutuksessa oli selkeästi nähtävissä, missä vaiheessa voi alkaa nostaa imutuskättä ylemmäs ja milloin ei. Silloin kun oli liian aikaista vaikeuttaa seuraaminen väljeni heti, kun kättä nosti tai apu väheni. Kun taas hieman myöhemmin testasi samaa, paikka pysyi hyvin hetken vaikeuttamisesta huolimatta. Ja suuri vaikutus myös seurauksen paikkaan oli, kun opittuna oli paikallaan käännökset ja perusasennon hakeminen. Jolloin pystyi ottaa paljon yksittäisiä askelia eteen ja pikku hiljaa pidentää.

Kuvat viime kesältä, Gavan eka ja taisi olla vuoden ainut rallykokeilu..


Gavan kanssa
- spiraali rally-tokoon liittyen. Tehtiin tämä vasempaan kaartaen eli koira sisäpuolella. Palkkasin kaksi kohtaa, kun halusin lisätä odotusarvoa tylsään törppöjen kiertämiseen. Kyseessä on aika tylsää kaarevaa seuraamista koiralle, vaikka ohjaajasta saattaa tuntua kuitenkin siltä että kyltti menee nopeasti ohi tai on aika yksinkertainen. Kouluttaessakin näki paljon, että spiraalissa helposti koira voi herpaantua tai kisoissa näissä taas annetaan helposti kontrollivirhettä jos koira yhtään haittaa liikettä tai painaa kesken kyltin. Kouluttaessa myös osalle oli vaikea ajatella kyltin kesken palkkaamista, ehkä kyseessä oli joku ohjaajan keskittymiseen liittyvä asia. Gava seurasi aika hyvin eikä musta haitannut omaa liikettä, kun välillä taas painaa.

- ohjattu: Tehtiin ensin kapulat noin 7-8m syvyydessä. Vein merkille namin kanssa kiepauttaen. Sen jälkeen naksuttelin paristi merkin takana seisomista olleen itse vähän kauempana. Molemmat sujui näin lähempänä ilman keskikapulaa. Laitoin kapulat kauemmaksi ja keskelle tunnarirasian. Ei taaskaan ongelmaa. :) Ens kerralla voisin käyttää keskikapulaakin ja tarvittaessa tehdä alkuun niin, että koira lähellä haettavaa kapulaa, takaperin ketjuttaen.

- tunnari: tätä tehty viimeksi sisällä ennen joulua. Jätin Gavan odottamaan (seisoen). Laitoin oman matalan lumivallin (5-10cm) taakse ja ympyränä väärät sen eteen noin 30cm päähän. Nuuski väärät ja jatkoi etsintää, käväisi ohi omasta noin 2m päässä. Palasi etsimään ja löysi oman. Jätettiin tähän. Täytyy jossakin vaiheessa uskaltaa, että kaikki kapulat löytyy samasta paikkaa ilman kikkailua. Näämpähän että etsii hajulla. Olin itse lähempänä kapuloita noin 2-3m päässä ja lähetys noin 5m päästä. Täytyy myös pidentää tuota matkaa.


Treenaa Ruuti: 
- samaa kuin aiemmin oikeanpuolen seuruun paikkaa

Treenaa Gava:
- ohjattu keskimmäinen kapula mukaan
- tunnarissa oma muiden kapuloiden lähellä ja lisätään lähetysmatkaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!