Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

15.10.2017

Kaksi pontevaa poikaa

Heräsin aamuyöllä Gavan läähätykseen ja paniikki oli iskeä. Oltiin laskettu ti-to välille syntyminen. Lisäksi edellispäivänä oli kahdet juhlat, jolloin en ehtinyt niin seurata Gavaa. Olin laskenut myös että ehditään pentuaitaus rauhassa kasata sunnuntaina, milloin ei ole mitään muuta. Heräsin sitten klo 4 ja aloin etsimään kuumemittaria, välillä piti istua lattialla (huippasi) kun nopeasti heräsin sängystä ja meinasi tulla paniikki jos synnytys alkaa ja kaikki on vaiheessa. Paniikissa etsin kuumemittaria parista paikaa (kassitkin oltiin vain pikaisesti käyty läpi ja tavarat kasassa. Henkka heräsi siihen ja itse vähän rauhotuin, kuumemittarikin löytyi. Oli 38 astetta, mutta kun olin laskenut lämpöjen mittailut sunnuntaista eteenpäin ei tiennyt, oliko lämmöt käynyt jo alhaalla. Kasattiin aitaukset paikalleen ja häkki. Ohjeista katsoen mitä mitenkin. Kaikkea ei siinä paniikissa huomannut, esim lainattiin oma pressu alle ja vaippoja ei löytynyt niin mentiin paperilla ja pyyhkeillä. Soitin sen jälkeen Shantille 4:20 ja tultiin tulokseen, että jos ei ihan tuskaisesti läähätä niin voi kestää pidempäänkin. Shanti ei kuitenkaan saanut unta, kuten en mäkään (ehdin siivota sohvan ja tehdä siihen pedin) ja oli ehtinyt lenkittää koiratkin.

Puhuttiin, että jos alkaa häntä kaartumaan niin soittelen sitten. Menin katsomaan Gavaa kevythäkissä, missä petaili aika paljon ja läähätteli. Häntä kaartui, otin puhelun ja juuri samaan aikaan näkyi että eka pentu syntyykin! Sain heti puhelimessa neuvot, että antaa Gavan poistaa sikiöpussista pentu ja katkaista napanuora yms. Kun pentu oltiin putsattu niin otin sen pyyhkeeseen, hieroin ja siirsin pennun ja Gavan pentuaitaukseen. Pentu oli vähän hitaanpuoleinen alkuun, pientä ääntä kuului ja jalat liikkui. Ei meinannut hoksata heti maidonimemistä ja ehkä maidon tuotanto ei ollut niin käynnistynyt. Ensimmäinen pentu oli siis poika, mustavoittoinen valkoisella pilkulla päässä ja kaulusta puolet. Painoi 298g ja syntyi klo 5. En onneksi siis ehtinyt jännittää ekan syntymää ja helpotti, kun näki että koira hoiti itse homman.


Shanti ehti paikalle ja pentu lähti juomaan maitoakin ja piristyi enemmän Shantin käsittelystä. Käsidesitkin tajuttiin ottaa käyttöön. Gava alkoi jossain vaiheessa taas läähätellä ja kesti aika pitkään kunnes seuraava pentu syntyi. Ehdin käyttää Gavaa kerran tai kaksi hihnassa takapihalla. Kävi nopeasti pissalla ja kiireellä pennun luo.

Toinen pentu syntyi klo 6:40, poika valkoisella piirrolla. Painoa 334g. Jälkeiset yms tuli myös ja Gava söi ne, joista osan oksensi myöhemmin pois. Vaihdettiin likaiset paperit ja pyyhkeet pois ja laitettiin vanhempia karvoja ja pyyhe aitaukseen. Gava sai emoille tarkoitettua märkäruokaa kahteen annokseen. Ja päivällä ja illalla maistui pentujen kuivaruokakin. Vettä tarjosin aina välillä, joka myös saatavilla muttei Gava lähde pentujen luota ellei pyytänyt sitä pihalle.

Syntymäpäivä siis 15.10.2017 näille Mithrandir kennelin D-pennuille. Ovat ensimmäiset 3vk meillä kotona, jonka jälkeen menevät Marialle. 4 viikkoisina ottavat vastaan pennun katsojia.

Äiti kävi myös pentuja katsomassa pikaisesti. Ruuti oli joko lapsiportin takana, aamulla ihan makkarissa. Ja päivällä oli Gavalle aidattu isompi alue olohuoneesta mihin laitoin vielä näkösuojaa. Ruutia ei kyllä kiinnostanutkaan muuten, paitsi kun pennut punnittiin sen mielestä astiassa, mikä voi sisältää ruokaa. Gava ei selkeästi halunnut Ruutia lähelle, eikä päästetäkään. Ilman valvontaa on portin takana. Itse olen seuraavan viikon tosin kotona.
Kuvia

Ja kännykkäkuvia:


14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! <3 On jännä uusi kokemus omaan koira historiaan. :)

   Poista
  2. Itsekin odotan innolla, että pääsisi käymään tuon pentuprosessin läpi!

   Poista
  3. Aa joo sullakin oli sijoitusnarttu. :)

   Poista
 2. Onnea muruista!
  Gava vaikuttaa fiksulta ja hyvältä äidiltä ❤
  Kiva, kun saat pitää pienet kotona alkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia! Gava on tosiaan hoitanut pennut hyvin, eka yö taisi olla vaan järkytys kun ei voi rauhassa nukkua sohvalla tai omassa sängyssä, kerran oli pentulaatikon viereisellä sohvalla yöllä kun kävin katsomassa (pentujen ollessa nukkumassa myös). Kiva kokemus tosiaan saada pitää ne alkuun meillä. :)

   Poista
 3. Hurjasti onnea pienokaisista! <3

  VastaaPoista
 4. Onnea pennuista ja ihanaa pentuarkea molemmille :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!