Siirry pääsisältöön

Oikeanpuolen seuraus

Gavan oikeanpuolen seuruuta on aina välillä muistaessa tehty. Lenkillä välillä vain vahvistaen kohtaa koirien ohituksissa. Tasapainotyynyä tehty monesti aina molempiin suuntiin ja sitä muistuteltiin nyt oikealle puolelle. Lisäksi tuli testattua miten käsikosketusmerkillä sujuisi. Aika kivasti pitää oikean paikan (joka oli Ruutilla tosi vaikeata..). Jos tätä treenaisikin niin pääsisi suht nopeasti häivyttämään apukättä pois. Kiva myös kuvata videota, silloin kun seuraus ei ole vielä valmis.


Kuvia Vappupäivältä (koirista), ihana keväinen ja lämmin keli!
Nova treenannut kapulan pitoa nyt muutamat kerrat. Itsekin piti testailla sen kanssa. Huomasin, että lähestyvästä kädestä suu alkaa aueta. Vein käden pois, sitten vasta kun piti nätisti käden ollessa lähellä sanoin nopeasti jes ja palkkasin. Vaikeutin myös siihen, että sain kevyesti pitää kiinni kapulasta ja vain käskyllä sai irrottaa. Jos aukasi suuta, vein taas käden pois. Koska Novalle ei näistä niin selkeästi naksauteta tai merkata hyvää kohtaa niin tietty viimeisimpänä on mielessä suun aukominen ja huono ote.. Ja toisaalta tuo on vaihe mitä ei olla tehty, kun kesto ja hyvä tasainen pito ollut vain kriteerinä. Liikkeessä ei välttämättä ole aina ollut edes alku ja loppu käskyä eli "pidä" ja "irti". Irrotuskäskynä käy myös palkkasana "jes" tms. 
Tehtiin osa näistä myös niin, että annoin kapulan edestä (Nova seisoi) ja sitten käskin tuomaan sivulle. Niissä piti hyvin. Aika erinäköistä pitoa alkoi jo olla. :) 

Kuva: Anne Barck

TI AGILITY 
Kenttäkausi korkattu Anu Niemen treeneillä joihin Gavalla ja Novalla on paikat. 

Nova teki medejä, hyvin hyppy niitä. Palkattiin 2-4 esteen pätkistä. Sivuttaisirtoamista vähän ja irtoamista putkesta. Putkijarru olisi tarvittu. Pyöritys oli upea, kun laskin vain vasenta kättä enkä mennyt niin kiinni esteeseen. Vähän luottoa mukaan! 

Nova, kuja: tehtiin näitä myös hyvissä ajoin ennen vuoroa. Suorasta hyvin, kahdesti lelu lensi ihan väärään suuntaan ja silti Nova juoksi oikein ja palasi hakemaan lelua mihin se lensikään. Myös 90 asteen kulmasta, jossakin ekalla väärä. Sitten korjasi. Hyvä ajatus oli näissä. Oli omaa liikettäkin, joka oli melkein vaikein tiukasta kulmasta. 

Gava teki ekalla niiston ja tiukemman käännöksen. Ekassa tuli rima alas, joka oli korkeampi kuin muut. Ei palkkaa. Sitten tuli ihan hyvin. Tehtiin sitten radan alkua, jossa sain lopulta tulla ihan 4 esteelle asti ja vain näyttää pienen avun mennä myös viereisen esteen. Ja takaakierto niisto tai joku sellainen hypylle. Paras edeltävän kaarroksen takia. Keinu ja kepit. Kepeillä ekassa hätiköi lopussa ja jätti kesken. Toisella kertaa parempi, u-putki oli suht lähellä. Puomi oli hieno. Putkijarrua olisi tarvittu. Putkesta vauhdikas hyppykuvio ei sujunut, eka tiputti kahdesti putkesta tultavan viistohypyn riman. Luulen että jäi vaan kiinni mun liikkeeseen, olin myös "jättänyt" Gavan niin kauas. Saikin kalastella myös seuraavan hypyn yli, kun helposti ajautui linjaan että tulee ohi. Vauhti alkoi tuntua niin kauhealta niin ajattelin lopettaa käännökseen. Eipä se kääntynytkään (niistolla), useampi toisto enkä nyt tiedä oliko se lopulta minkälainen.. Samantyylinen kulma sujui silloin alussa. Nyt ei meinannut koota yhtään.. 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...