Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

31.5.2017

Tokon herättelyä, leijeröivä Nova ja ajamisen makua

Eli tokoa, agilitya ja paimennusta..

TOKO
Maanantai iltana käytiin myöhäistokoilemassa Malminkartanon nurtseilla. Seurana oli Kati & Tria belgi, Wilma & Bina pon sekä Emmi ja bc Fizz. Ollaan hävettävän vähän ehditty tokoilla, leirin jälkeen parit kerrat. Päivät on täyttynyt vaan muilla menoilla, parit rally-treenit nyt ennen aiempia kisoja.

Evl paikkis: palkkasin istumisen puolen minuutin jälkeen. Palkkauksesta heti piiloon päästyä Gava meni maahan. Korjasin sen istumaan. Kävin vielä kerran korjaamassa sen asennon paremmaksi. Sitten maahanmenot, Gava toisena ja oli nopea. Sitä ennen Fisu sai luvan peruuttaa ja juosta luokse. Naureskeltiinkin että meidän seuraan luotetaan, kun voi huutaa jes ja palkata lelulla. :D noin minuutin maattua kutsuttiin luokse. Gava kolmantena ja tulikohan tokalla käskyllä ja väisti belgiä. Aika jännä, ei ole aiemmin tollaista tehnyt. Tosin voi muistaa, että yhteiskuvissa Tria sanoi Gavalle kun yritti pusutella. Palkkasin lelulla vauhdista. Tehtiin vielä loppuun luoksetuloja Trian läheltä. Alkoi olla parempi ilme niissä.

Ohjattu: merkille ohjasin namikädellä, alkuun ei meinannut hahmottaa koko merkkiä. Tehtiin Christan antamaa läksyä, missä kapula viedään paikalle kun vielä palkkaan koiraa tai laitan merkille. Oikea oli helpompi. Vasempaa ei ekalla löytänyt mutta totteli pysähtyä. Toisella korjauksella kroppa-avuin osasi mennä vasemmalle kapulalle. Kaikki muut oli hyviä. Välillä nosti kapulan takakautta.
Tunnari: evl malliin. Vähän keskeytti etsintää ja tajusi katsoa oman vasta useamman tarkistettua. Toi kuitenkin oikean mistä lelu palkka. Jätettiin siihen. Epävarmuutta liikkeessä. Nurtsilla osasi kuitenkin juosta oikeaan paikkaan. Näitä lisää!

Kierto-ohjattu: ruutu oli merkin takana. Tehtiin ensin läheltä ja erotteli ok. Sitten hypyn takaa, joita yksi ja kiersi ok. Huomasin, että meinasin aina sanoa jes samassa kohtaa.. voisi odottaa kiihdytystä kierron jälkeen tms. Kapulat mukaan ja ei ongelmaa. Lenkittää kierrossa takaisin tulosuuntaan. Tullut varmaan nyt matkan kasvettua.
- kokeiltiin lelua metri merkin vasemmalla puolen eli kiertää merkin ja vapautus lelulle täydestä lenkistä. Tämä vaati ihan 2m etäisyysen ja yllättävän paljon jäi leluun kiinni. Yritti kiertää väärään suuntaan jolloin pääsee loogisesti lelulle. Ohjureina taas Emmillä ollut myös kapulat kerran niiden välistä pitää juosta muutenkin liikkeessä. Sekin ensin läheltä.
Tällä hetkellä itse kierron onnistuminenkin hyvää.


Ruuti teki loppuun rallya. Laitoin merkkejä häiriöksi, mitä vähän katseli. Vähän ääntä välillä. Ihan ok juttuja. Hyppy oikealla puolen sujui.
TIISTAI AGILITY

Nova teki medeillä (40cm). Ihan super pätkiä Novalle! Vähän irtoamisteemalla ja ekalla saattoi olla käännöstä. Aloitettiin lopusta ja otin kohtia alkuunpäin.

Takaperin ketjutettuna 25-30, joka muutamien toistojen jälkeen sujui putken leijeröinnillä! Alkuun tein 28-30 perusohjauksella. Sitten apparipalkkasi hypyn 29 taakse (27 lähtien). Sitten tak tak- käännös 25 hypylle ja loppuun asti. Jonkun kerran lähdin jo askelta kohti putkea ennen lukitusta 28 hypylle, jolloin tuli sen ohi.

10-16: Yllättävän hyvin alun pyörityksen. Putken 2 pääty onnistui. Varmistelin alkuun 14 hyppyä. Päätettiin treenata takaaleikkausta 16 hypylle, sitä ohjausta minkä olisin valinnut jos tekisi kepit. Tuli hypyn ohi, mutta itsekin tulin kuin jyrä enkä kertonut hyppyä. Askel kohti hyppyä ja sitten alta, lähes viskileikkauksena. Ja osasin ohjata Gavankin kerran väärin, kun jätin kriittisen askeleen taas pois paniikissajuostessa. Jos koiralle tulee joskus "juoksuhuuma" niin joskus itsekään ei hallitse ohjauksiaan tai saa vauhdissa oikeaan suuntaan ohjausta. :D Lopulta pystyin juosta normaalisti ja luottaa, että tulee hypyt 14 ja 15, kuten tulikin joka kerta.

Nova teki keppejä eli kujaa myös ennen ja jälkeen. Alkuun ehkä 30cm ja sitten 20cm  (meni suoraa laukkaa vielä läpi). Hyvällä fokuksella juoksi kujan loppuun. Tarjosi sitä jopa, kun juttelin seurakaverin kanssa. Vaikeammat kulmat vaan vielä haasteellisia. Testasin myös kerran lelua viistossa, yritti oikoa lopussa. Ehkä alkuun ihan vähän pois linjalta.. Suurimman osan kerroista heitin lelun.


Gavan agility ja ehdittiimpä jopa 30 estettä! Vähän enemmän aikaa tosin kuin normaalisti.
Aloitettiin ihan alusta. Otin vähän niistolla hypyn yli, koska linja vähän huono ja juosten vasenta puolta laukan ja kulman takia. Eka A oli hidas. Toisella tsemppasin ja tosi hyvä! Putkeen hyvin takaaleikkauksella. Olin suunnitellut leikkauksen hypylle 5, mutta tein sen koiran linjalle, jolloin tönäsin hypylle väärään suuntaan. Kun tein sen mukaillen koiran juoksulinjaa kääntyi tosi hienosti. Puomi oli hyvä, vaikka jäin sivuun ja vähän taakse. Palkkasin sen. 

7 hypylle kutsuin puomilta, ehkä 3m hypystä irti ja päästin hyppäämään ollen itse paikallaan puoliksi vasten. Hyppäsi siis siivekkeen ympäri pyörien. Otin sen uusiksi, kun ekalla käännös venähti vähän. Ehdin vielä pakkovalssiin hypyn taakse. Ristiin hypäten seuraavalle 10 hypylle. Ahtaat hypyt ja hieno pieni lepakko tuli kiltisti hyppyjen välistä!! :) Samoin 9 hypyltä vaikka lähdin liikkumaan seuraavalle.

10-11 väli vähän venähti, oma valssi myöhässä ja ehkä annoinkin venyä kun pelkäsin takaakiertoa, mihin hyppy hyvin syötti ja vauhti. Menin lähemmäs putkea viemään 2 päähän, ok. Sitten ekalla takaaleikkaus ei sujunut hypyllä 16. Hypyn 11 valssi ajoissa ja riman keskikohdille. Sitten molemmin käsin linjaus hypyn 12 edessä, käyttäen myös vastakkaista kättä vähän päällejuoksumaisesti lähettäen putken 2 päähän, oikealta linjalta (vekkiä tehden?). Sujui! Ja olisin ehtinyt vaikka persjätön ennen keppejä edeltävää hyppyä.

Gava myös ohjureista huolimatta halusi itsepäisesti hakea kepeille kiertäen ekan kepin. Ehkä jäi päälle, kun lähellä olevalta esteeltä valui helposti sinne. Tai sitten muisti viime viikon kulman, missä tultiin kovaa ja kierrettiin eka keppi. Verkko avuksi ja sujui. Kun keppien sisäänmeno alkoi välillä sujua päätettiin jatkaa kepeiltä. Otin kepit mukaan, että saa jatkon. No lopussa tuli sitten ongelmat, kun radalla olisi hyvä ollut, vähän päästä edelle. Tein takaaleikkauksen keppien päässä. Keinu oli myös mun juoksulinjalla helposti jos juoksin sivuttaisetäisyydellä. Ekassa leikkauksessa halusin jotenkin ehtiä liian lähelle hyppyä ja en ehtinyt kertoa leikkausta. Kun vaihdoin puolen ihan keppien päädyssä, sujui! Sitten että muistin myös valssata keinulle. Pituus ja 2 pää putkeen ei ollut vaikea. Keinu oli myös tosi hieno! Jo ekalla kerralla hyvä 2on-2off, erotteli esteen hyvin.

22-24 putkesta hypylle tiukempi käännös, yllättävän hyvä! Loppu suora 30 asti sujui myös! Gava jopa kysyi irrota hypylle 28 ja 29! Juuri oikein. :)

Hyviä linjoja radalla, että sai miettiä. Gava tosi välillä säikäytteli lelun perään rynnätessä tai miten pujotteli ohjureiden alla tms.KE PAIMENNUS

Ihan super paimennukset taas kerran! Jännää oli aloittaa tällä kertaa treenit niin, että Heidi (bc Danko) oli vain katsomassa ja Eija tuli vasta hetken päästä. Yksi lammas oli karannut porukasta ja mietin vähän joko päästää, koko porukan isoon aitaukseen tai treenata sen yhden hakemista. Tehtiin ensin yksi flankki neljän porukalla pikku aitaukseen. Sitten ne pois portilta ja menin Gavan kanssa hakemaan yksinäisen lampaan. Lähti hyvin flankille, mutta tosta suunnasta ehkä lopussa ei niin laajasti mennen (aita tuli vastaan) lammas pitkulaiseen aitaukseen, mistä Gava sai hakea sen taas flankillä. Ja tehdä peruskuljetuksella lammas muiden joukkoon. Olin ehkä 10m säteellä ja vähän takana, kun käskin lampaan lähellä tapahtuvia asioita. Ihan ekassa lähetyksessä Gava katsoi vähän isompaa porukkaa aidantakana, mutta hyvin totteli lähteä sen flankin toisista sivuun ja yksinäiselle lampaalle.

Ehdittiin myös kerran treenata sitten koko porukan kanssa, että mentiin isolle pellolle. Gavan kanssa päästettiin lampaat portista ja sitten Gava sai hakea ne. Ajettiin ne portille ja sitten siitä nurkasta lampaat sai mennä metrin aukosta pikkuaitaukseen. Gava totteli hyvin flankkejä vaikka piti mennä kohti nurkkaa tai takapuolia kohti vaikka näki että lampaat liikkui jo pois aidan toisella puolen. Vähän näki että olisi tehnyt myös mieli pysäyttää menemällä päitä kohti.

Eijan tullessa mentiin isolle pellolle takaisin. Siellä Gava sai hakea lampaat flankillä takaisin, mutta sitten ajoa. Ajaen mun ohi ja sitten kuljin mukana jos tarvitsi. Alkuun pysäytyksen kautta flankkejä. Oli vähän mutkittelevaa alkuun. Jos yritti kiertää lampaat pysäytin ja korjasin oikeaan kohtaan. Hakukaaren lopussa pystyisin tehdä ilman pysähtystä ja kokeilla time- käskyä (hidastaa). Sitä muistinkin joissain kohdin käyttää. Gava tajusi hyvin sitä, kun nostin käsiä ja kävelin vähän kohti. Tai sanoin vain thaaiime venyttäen ja matalasti. :D Sitten piti malttaa jättää turvallisen "lie down" käskyt pois. Niissä saan itse aikaa miettiä ja hidastaa vauhtia. Jos näytti että lähtee kiertämään niin sitten "Gava". Ehdotettiin myös flankkikäskyä, mietin ettei viime kerralla sujunut. Mutta lähti toimimaan, jos teki keskittyneesti ja hyvällä rytmillä. Lopuksi testattiin että jos oon paikallaan mihin asti pystyy toimimaan. Aitaa kohti vienti oli vaikeaa tai musta poispäin. Alkoi selkeästi väsyäkin lopussa.


Tauon jälkeen jatkettiin pikku aitauksessa. Ideana taas, että seison paikallaan. Jos ei osaa niin sitten kävelen hetken mukana. Olipa vaikea antaa koiran tehdä ja katsoa vain ja käskeä tarvittaessa. Vaan silloin jos yritti flankata sanoin suunnan, tai jos ei totellut ajamiskäskyä suunnan jälkeen sanoin "hei" tms + pysäytin jotain kädellä huitasten tai käskin maahan. Mutta tavoitteena etten käske mitään ellei ole pakko. Gava alkoi hienosti tasapainottaa itse, ajamaan kohti vetoa. Meni rauhallista ravia. Loivemman mutkan kohdan irrotti hienosti lampaat aidasta ajaen. Ekalla kertaa siinä, mä myös autoi sanoaen flankkiä. Eija siitä muistutti, että annan sen itse hoksata. Toisella kertaa teki oikein. Sitten kerran tuli 90 asteen kulmaan tai vähän alle. Siinä tuli pattitilanne ja harjoitteli seisojan seisomista. Kutsuin Gavan pois, aluksi kehuen. Sitten lähestyessä lampaita suoraan kohti sai ne ajettua kulmasta, jätettiin siihen.

Toki treenissä mukaan mahtui niitäkin, missä yritti lähteä toiseen suuntaan, mihin luontaisesti olisi halunnut. Sitten heti maahan ja uusi flankki. Raippa oli mukana, mutta ei sitä lähes tarvinnut. Pidemmissä flankeissä pitää vielä toistaa käskyä, jos lakkaan sanomasta lähtee suorempaan..

Vautsi vau, mikä ero taas kerran viime kertaan! On mulla hieno paimen! Alkoi jo hienosti hoksata ajamisen ideaa. Ja mä kun ajaessa mietin, miksi pitikään lähteä ja onko sen niin siistiä. Kannatti!

Nova oli mukana ja molemmat pääsi pihalla juoksemaan muun bc porukan kanssa. Novaa sai kehua urosten ohittamisesta ja vähän komentaakin. Saa namia, kun lähtee sieltä pois eikä jäykistele. Gava olisi halunnut kertoa pennulle, että on paljon vanhempi. Sai multa häädön isottelusta. Aina jännittää alkuun uusia tuttavuuksia ja muutenkin koiria, sitten kun huomaa että ne on kivoja niin ei tarvitse isotella. Lenkeillä taas on helpompaa, kun ohimennen tutustuu ja kaikki menee suht menosuuntaan. Vähän samaa lampaillakin monet kerrat paitsi nyt viime kerrat. Että kun alkuun vähän jännittää teki syöksyjä, koirien kanssa taas ärähtää tai menee niskakarvat pystyssä.
Nyt tänään ei lähtenyt kertaakaan syöksymään lampaille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!