Siirry pääsisältöön

Kirsikkapuisto ja agilitya

Ihana alkukesä, kukat alkaa kukkia ja ilmat lämpenee! Ei tekis muuta mieli kuin kuvalla kaikkea, kunhan ehtisi.



Tiistaina agilitytreeneissä Gava&Nova ja oli sielläkin tosin kivaa. ;) Haasteita radassa. Poissaolijoita paljon niin saatiin sopivan pitkä treeniaika.

Nova teki medeillä:
  • Heti alkuun piti tehdä 5 estettä! Luulin itseäni pikajuoksijaksi ja kutsuin 2 hypyn vierestä. En ehtinyt viemään seuraavalle 7m edessä olevalle hypylle. Tuollaisiin irrotuksiin missä lähden kääntymään Nova lähtee huonosti. Seuraavassa otin rohkeasti etumatkaa, 3 käännöshypylle valssi. Sitten viistohypyn varmistelin ja seuraavaksi suora hyppy missä appari palkkasi. 
  • Palkkana oli nyt pallo (kelt D&C) missä liukasta köyttä käsiosa ja jopa treenin lopussa oli puhdaskin kohta! Kehut on taas kauttaaltaan kuolattuja ja hiekkakuorrutuksella Novan jäljiltä.
  • Tehtiin putken 2 pääty, jaakotuksella hyppy missä tiukempi käännös. Ja palkka. Ollen sisäpuolella ja ulkoreunalla. Jos ulkoreunalla niin vastakkainen käsi kääntämään putkeen ja sen voi ottaa rohkeasti aiemmin.
  • Siitä keinun jälkeiseen. Ensin en päässyt valssista etenemään ja koira tuli jo. Nopea käännös ja liikettä, ei peruutusaskelia. Seuraavalla valssi sujui. Tein liian huitaisun taas putken pimeään kulmaan. Muuten puhetta oli taas että huidon paljon käsillä, jaloilla myös enemmän. Ja jos ei heti tajua noita lähetyksiä odottaa vaikka että tarjoaa ja lähtee sinne. Jos ehditään kokeilla näitä niin taas minimaalista käsiohjausta, välillä myös oikein kumartelen ja hyvä ettein kädet käy maassa. :D yritän auttaa niin paljon.
  • Loppuun vielä (4esteen pätkä) viistohyppy, kaksi hyppyä rinnakkain eli koira juoksi u:n. Hyppy ja sitten olisi takaakierto. Tuli paristi ekan viiston ohi, sitten jollakin kerralla lähetyshypyn ohi. Lähetystreeneihin käännöskäskyjä ajatellen on uutta että lähden sivusuuntaan.. Ja jotta takaakierto olisi ollut mahdollinen piti lähettää kauempaa ja luottaa että tulee kauemman rinnakkaisen hypyn. Piti ehtiä sitä seuraavalle tekemään vähän päällejuoksua. Tarviin selkeästi kohta ne maksirimat tai sitten luottoa että uskallan juosta kunnolla ja liikkua. ;)


Gavan kanssa sitten, oli aika raivoisaa menoa. :D
  • Ekalla tippui kakkosrima, ekakin kolisi. Ja käännös valui, en tajunnut korjata rimaa heti. Seuraava super! Kepeille meno sujui, leikkasin takaa kun toinen vaihtoehto oli päällejuoksu edessä. Sisäänmeno hieno (rata kivasti vietti oikeaan väliin). Jätti lopusta kaksi välistä. Uusinnalla ok. Päällejuoksua kokeilun lähti heti silloin kepeiltä pois, toinen myöhässä ja varoen onnistui. Ohjureilla treeniin sekä ne valssit yms edessä..
  • Keinua edeltävässä kohdassa treenattiin vastakäännöstä ekalle hypylle. Seuraavalle taas päällejuoksu. Ekassa jänistin. Tehtiin se kerran niin, että tultiin ekalle jyrkemmässä kulmassa ja itse pääsin parempiin asemiin. Onnistui, vaikka pienellä paniikilla. Sitten onnistui radanomaisestikin! 
  • Keinulla ja A:lla molemmilla Gava meinaskin lähteä vedätyksestä kontaktilta ilman lupaa. Molemmat uusin niin että onnistui. A:lla jopa kesti että vaadin pysähtymisen ilman että tulisi madellen. Siksi vapautankin usein aika nopeasti.
  • Vapautuksen tottelemattomuus vaan kostautui ohjauksessa jossa kävin ottamassa sen riman yli vastaan. Valui helposti väärälle puolen estettä. Olisi auttanut taas se out- kiertokäsky jos osaisi sen. Seuraavassa taas pieni veto putken 2 päähän. Rima tuli helpostin jos aloitin sen myöhässä. Lopulta saatiin kahdesti kohta sujumaan! Niin meidän epämukavuusalueelta, mutta hyvää treeniä. :)

Gavan läksylistalla
- Kepit: sisäänmenot, lopussa valssi/päällejuoksu
- Lepakko käännöstreenit
- Takaakierrot in ja out

Nova
- lähetykset hypyille, kädetön ohjaus
- kepit
- kontaktit





Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...