Siirry pääsisältöön

Paimennus suuntia ja agilityssa niistämistä

MA PAIMENNUS
Käytiin Emmin ja Fisun kanssa Eijan luona paimentamassa Lillgårdissa. Ehdittiin tehdä kaksi kierrosta, kun paikalle tuli myös Jonna & Spirit bc. Isolla pellolla ja lampaita oli isompi porukka 8-10kpl?

Gava treenasi molemmilla kierroksilla flankkejä. Painetta ja siinä käskynä "lie down". Kun käänsi päätä, annoin flankkikäskyn. Käsky voi olla ihan joku muukin, mutta viime vuonna käytettiin tota. Tarkoitus käskyllä, että voin luoda saman paineen kauempaa. Lisäksi loppuun myös niin, kun lähti flankille niin kun oli lampaiden sivussa, käskin maahan ja sitten jatkamaan flankkiä. Lampaat toki lähti silloin ja valumaan mua päin. Ainakin treenin lopussa onnistui helpompaan suuntaan eli vasempaan tuollainen treeni. Itse flankit sujui paremmin, piti paremmin päätä flankin suuntaan ja vähän laajempia kuin viimeksi. Muutamat 30m haut näytti ihan hyviltä. Ihan treenien alkuun lähetin 50m matkalta hakemaan lampaat laittaen ensin painetta.

Kerran testasin vähän ajamista mun ohi tai edessä. Sujui pikku pätkän, kunnes tapahtui jotain.

Kerran lampaat lähti ojan yli toiselle pellolle päin. Gava ryntäsi ne hakemaan, lähempänä kiersi taakse ja sitten tajusi kuljettaa ojan matalimmasta kohdasta lampaat takaisin. Kerran pari meinasi jäädä joukosta ja tajusi odottaa kaikkia. Hoiteli ihan itse hommat. Meinasin kerran pysäyttää, mutta hyvä pointti että sitten koiran on vielä vaikeampi saada lampaita liikkeelle. Fisu teki kerran hienon hakukaaren lammen ympäri, lampi esti oikaisemisen. :D

Loppuun vapaata kuljetusta, siinä kerran Gava hajotti lauman. Kerran joutui kunnolla miettiä ja työstää. Liikuin reippaasti ja mutkittelin, mutta ei saanut päästää juoksemaan vain mua ympäri. Välillä lampaat meinasi tulla ohi. Kerran myös kompastuin omiin jalkoihin, kun lampaat lyttäsi niin pieneen tilaan. :D Gavan mielestä tämä oli siisteintä. Tässä hyvä myös ottaa joku kiintopiste minne haluaa mennä, mun kulketus oli aika pyörimistä, sen mukaan mihin oli helpoin liikkua.

Muiden koirien treenin ajan Gava odotteli nätisti ja hiljaa. Ekalla kertaa kytkettynä aidan toisella puolen, seuraavalla vapaana pysyi samassa kohtaa kuin aiemminkin.

Olipas kivaa ja koukuttavaa taas, kun sai paremmin onnistumisia ja näki välillä siistiä ilmettä (oikeamman näköistä) flankeissä. Viime kerta oli niin perus hinkkaamista ja ei meinannut sujua.


TI AGILITY
Anun rata oli tällä kertaa tosi hyvä, nimittäin alussa oli meille hyvä kohta treenata niistoa ja jarruvalssia.

Päätin ottaa niiston alkuun, me molemmat kai henkeseleitä paukutellen mentiin hommiin, kun itse tein liian hennosti ohjauksen enkä jäänyt odottamaan Gavan kokoamista. Gava taas tuli asenteella -pois alta risut ja männyn kävyt. Toisella kertaa, kun piti odottaa että jarruttaa Gavahan yritti hypätä syliin. Kerran jarrusta palkka riman yli. Sitten pääsin aavistuksen aiemmin alta, mutta piti odottaa että lähtee jarruttamaan. Tähän hypylle tuli ehkä 6-7m ja koira sai hyvän vauhdin. Verkko laitettiin taakse, mutta hyvin kääntyi lukuunottamatta ekoja toistoja.

Jarruvalssi: ekalla tein vähän kiltimmän jarruvalssin, ihan ok käännös. Sitten kun vähän napakammin, kääntyi vielä tiukemmin.

Lenkitys hypyltä 3 sai päätöksen, kun laitettiin verkko sinne ettei lähde kaarelle laskeuduttua ja korjaavan laukan jälkeen. Mun liikekin suuntautui niin, että helposti lähti lenkittämään. Tein lähetyksen hypylle 3 jenkkimäisesti, vain käsi alas ja sitten lähdin toiseen suuntaan. Ekoilla kerroilla putkeen tein takaaleikkauksen. Sitten tehtiin perjättöä erikseen niin, että verkolla blokattiin lenkitys. Ekassa tuli ohi, kun reagoi verkkoon. Toinen oli tosi siisti!

2-6: kertaalleen tehtiin kakkosesta lähtien putkeen ja hypyn takaakierto. Seuraavalla putkeen 5, takaakierto ja puomille. Palkkasin suoran puomin. 6. Takaakierto pyöritys oli tuosta miinuskulmasta paras kun teki vähän niistoa siihen. Helpommista kulmista riittää Gavalle vain pienempi ohjaus. Nyt hyppäsi ristiin, jos ei tarkemmin ohjannut.

Gava teki vielä puomilta putken 2 pääty, ekalla mietti väärää päätä ja ohjasin myös putken suun ohi toisella. Kolmannella sujui kun tein sylkkärin vetoa alkuun vähän poispäin putkesta. Pituus ja hyppykuvio. Jäin puomin puolelle, Gava menikin rallilenkeillä kuvion. :D Pituuden käännöstä voisi treenata myös..



Kepit: Kepit loppuun ja juoksin reippaammin sisäänmenossa ohi, ei ongelmaa. Ohjurit oli kahdessa ekassa. Toisella kentällä tehtiin vielä yksi keppitreeni (Novan vuoron jälkeen). Kaksi ohjuria alkuun. Hypyn kautta pyöritettynä 90 asteen kulmaa tai terävempää. Ensin Gava meinasi sännätä putkeen kauempana. Ekat keppikulmat myös hyppi ohjureita tai yritti alittaa. Kunnes alkoi hoksata kulmaa. Osittain kulman takia ja osittain jos otin omaa liikettä mukaan. Vaihdoin loppuun vähän hypyn (tai siivekkeiden) sijaintia vaan 90 asteen kulmaan ja sekin sujui hienosti ja liikuin itsekin.





Novan kanssa 
tehtiin yllättävän paljon ja se oli hyväkin! Korkeudet mediä. Alkuun 1-3, kakkoshypyllä tak-tak käännös. Oli hyvä. Sitten lähetys 3 hypylle epäonnistui ekalla kertaa, ohjasin sen liian pienesti. Otettiin palkattuna 3-4, hyvin haki hypyn. Sitten 1-4 olikin haastava. Hypyllä 2 piti kääntyä mun valssin mukaan eikä lenkittää kohti palkkaajaa. Novalta huonot kääntymiset siihen, vaikka toistoilla tulikin mun mukaan. Muuten pätkä sujui hyvin.

Putkeen takaaleikkaus, tuosta kulmasta 4-5 olikin vaikeampi ja kääntyi putkessa. Helpommasta kulmasta sujui. Vaikeammasta meinasi kieltää ja sitten tajusi tarjota putkea. Nämä treenilistalle! Hypyn 6 takaakierto oli hieno! Putkilla tehtiin myös 22-24, siinä takaaleikkaus ok ja takaakierto.

Pituus: Tehtiin mutkaputki ja medi pituus (suht pitkänä). Ensin suoraan palkka. Sitten valssattuna, ekat valssasin liiankin myöhään kun hirvitti. Sitten kerran käsi liian ylhäällä ja aikaisin, että tuli koko esteen ohi. Sitten hyvä valssi ja hyvä käännös!

Rengas: muistuteltiin erikseen. Ensin meni välistä, sitten muisti tehdä oikein. Tehtiin yksittäisenä lähetyksenä ja heitin lelun eteen. Anu haastoi, että palkkaankin mun luota eli kääntyy renkaalta. Sama myös valssattuna. Ja sujui! Päätin ottaa 17, 16, 15 kohdan eli väärinpäin kuin radalla. Ekalla meni hypyn 17 takaa. Sitten oikein ja haki hyvin hypyn 16. Renkaalta ensin palkka eteen. Sitten sama, mutta renkaalle valssi ja palkka hypyn 16 luokse. Sujui! Paitsi rima tipahti, mutta oli ensimmäinen Novan tiputtama rima, viimeksi ei tippunut yhtään.

Testasin Novan kanssa neljän keppejä ohjureilla, lelu eteen ja koira hihnassa. Ihan hidasta vauhtia meni ja välillä sai ohjurin edessä miettiä. Ensin yritti myös alittaa. On kuulemma tehnyt 2x2 keppejä melkein suorana, mutta noita ei kyllä tajunnut. En jaksanut raahata kujaa ulos. Kaikki toistot hihnassa, kun vaati välillä apuna että hidastin vauhtia. Tosin mietti kyllä tosi hyvin eikä yrittänyt vain rynniä ja mietti mihin väistää ohjuria.


Hyvät agilityt molemmille! Saatiin tehtyä asioita, joiden pitäisi viedä taas eteenpäin ja jotka vaatii vielä toistoja. :)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...