Siirry pääsisältöön

Gava agilitylomalle ja nelikon kuvat


Ensi makua laventelikuviin 10.8, jotka on jäänyt muiden kuvauskertojen jalkoihin..


TI ANUN AGILITY

Novan kanssa: 
1-2 esteille painottui treeni. Sanoin ja lukitin vähän liian myöhään 2 hypylle. Ja kun rytmitin ja otin sivuttaisliikettä tuli ohi. Käskytys aiemmin ja palkattiin hypyn taakse. Sitten mukaan 3 hyppy. Palkkasin itse sekä Anun palkkaamana. Kerran palautin myös lähtöön. 

Tehtiin myös lähtötreeniä ennen vuoroa. Nova meni lankaan muutamiin häiriöihin. Täytyy muistutella noita lisää, kun menohaluja olisi paljon. Vaikka ihan apparin pitämän lelun kanssa..

5-9 pätkä erillisenä. Ekassa takaakierto 6 pyörityksellä. Sitten tein sen myös vipillä kulkien kentän sisäpuolella. Takaakierto 8 kerran hätäilin ja olin jo jatkamassa ennen lukitusta. Ja jos tein sen taas takaakierto persjättönä niin pitää tehdä joko pelkkä kiertoon ohjaus + kroppa ja katse koirassa. Tai sitten ihan omana niistona alusta pitäen. Vaikka itsekin just viime viikolla neuvoin näitä kahta eri niin tein suunnittelematta tarkemmin kohtaa sitten kahden tavan sekoitusohjauksen. :D 

9-12: tässä takaaleikkauksella putkeen 11. Sitten piti vielä valssilla ottaa hypylle 12. Tosi vaikealta tuntui ajoituksen kanssa ja etten mennyt liian lähelle estettä tai suunnannut valssia väärään suuntaan. Nämä linjat olisin halunnut välttää. :D 

Rimat oli Novalla 40cm ja 50cm, nostettiin alkusuoran rimat lähinnä eli 1-7? 
Ohjaajan pitää oppia taas ohjaamaan liikkeelle, ei bortsuohjausta. Juuri kun opin taas miten bortsua ohjataan! Töissä oli myös ihan kamala päivä ja ylitöissä 2h. Herätys 5:20 ja meidän vuoro 20:30. Yritin opiskella pätkiä, mutta jotkut kohdat meni "joku ohjaus tohon jne".


Gavan kanssa:

14-16: tein takaakierto päällejuoksun, jota koulutuksessakin kutsuin saksalaiseksi (ei ole sellainen, kun persjättö jää puuttumaan :D ). Lähti hyvin takaakiertoon, mutta itse jäin vähän liikaa odottamaan koiran laskeutumissuuntaan ja sitten tuli vähän hätiköity lähetys seuraavallr hypylle 15. Kerran otin puolivalssilla kepeille. Muut jaakotuksella. Hiottiin vielä alun kiertoa niin että liikuin rohkeasti pois alta. Silloin Gava otti vähän hassusti askeleet ennen hyppyä mutta pääsi kuitenkin riman yli.

Kepeille haki ekalla kertaa 2 väliin, kun vauhtia liikaa (ihan suora kulma). Seuraavissa hyvin. Toki annoin rauhan. Anu sanoikin että pysyn jaakotuksesta paikallaan ja käskytän vain kepeille. Ehdin ottaa kyllä jo kaksi askelta kohti keppejä. Mutta toi on yksi mitä pitää treenata ihan erottelunakin. Sitten myöhemmin.  

Putki-A  erottelut hyvät. Puomi-putki erottelut sujui myös paitsi jos lähdin liian rohkeasti liikkumaan jolloin venähti itse hypyn käännöskin väärälle linjalle.. Persjättö puomin edessä ja siitä kepeille. Tietty oikeasti olisi hidastanut? onnistui kepeille haku sinne saattamalla. Takaakierron sijaan haki viereisen hypyn kääntyen kuin vippauksessa. Sama eka kerta A:lta peitin putkea ja lopetin ohjauksen, jolloin tuli kielto.

Gava jää nyt agilitylomalle. En halua ottaa riskejä, että tulee ohjattua huonosti tai tapahtuu laskentavirhe.


MA KOTI KONTAKTIA
Novan kanssa tehtiin myös ma iltana 2on-2offia kotikontaktilaudalla. Vähän isompi kuin meidän laatikko, oikeastaan puomin alastulon kontaktipinnan kokoinen. Siinä pienen liikkeen kanssa, jos kävelen liian pitkälle niin ei osannut pysähtyä (tuli yli ja sitten korjasi itsensä takaisin). Ovea päin sitten taas pystyin mennä metrin ohi ja pysähtyi oikein. Vähän harjoiteltiin myös että meni vähän mun edelle tekemään asennon. Alkoi hyvin hoksata asiaa. Ekassa vähän helpotin palkaamalla jo oikeasta liikkeen suunnasta. Namipurkkikin oli pöydällä enemmän siinä suunnassa.


TO OMATOIMI AGIA: 
Nova treenasi myös to iltana vähän "läksyjä". 
1-4: ensin sain 2 hypyn ohi, lähdin taas vähän liian aikaisin. Sitten sain menemään sen ja ehkä keksittiin molemmille keskitie siihen. Sitten palkkasin kerran 3 hypyn jälkeen. Sitten appari 4 takana. Nyt ekassa myöhästyin 3 hypyn vedossa ja edessä oli palkkakin vetämässä. Seuraavalla sujui kahdesti kaikki 4 hyppyä! Jes! Tota kohtaa joskus uusiksikin. Rimat 50cm.

5-8 pätkää: tässä tein molemmat takaakierrot nyt takaaleikkaustyylisesti kiertoon. Ja pidin ohjauksen kiertoon niin pitkään kuin oli lukinnut/hyppäämässä. Ja liikuin silti samalla itse kohti seuraavaa sijaintia. Ekalla kertaa taas 8 takaakierron ehti mennä väärinpäin. Kerran myös 8 kierrossa otin jo askeleen pois hypyltä (poispäin ponnistuspaikasta) niin ehti kieltää. Näitä lisää! jotta saa varmuuden suorittaa kierron vaikka mä jatkaisin ohjausta ja oppii lukemaan noi pienemmillä avuilla.

4+4 kepit: ensin yksittäisinä. Välillä virhettä joukossa, välillä oikein. Saatiin helpolta puolelta sujumaan myös molemmat sarjat 2m välillä putkeen. Vaikeampi puoli eli koira oikealla sujui lähinnä suorasta kulmasta kepeille. Siinä haki jonkin verran väärin tai pujotteli peilikuvana. :D Itse pujottelu idean ja laukkapomppisen on tajunnut. Jos menee oikeasta välistä sisään, osaa jatkaa aika hyvin loppuun (aiemmin sekään ei ollut niin varmaa). Taas itse sisäänmenot itsenäisesti vaatii paljon treeniä. Siinä varmasti saadaan palata muistuttelemaan kujaa tai 2x2 keppejä pienellä välillä.

Aamulenkin jälkeen
Etsi neljä koiraa (älä välitä sotkusta :D)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...