Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

20.8.2017

Nova, Ville Liukan agilitykoulutuksessa ja keppejä

Sunnuntaina siis Novalla oli agilitypäivä, Ville Liukan koulutuksessa. Jonkin aikaa arvioin kumman kanssa menen, ajattelin että pääse todennäköisesti juostavasta radasta helpommalla Novan kanssa. Ja Gava on käynyt enemmän Villellä joten voi olla että löytyy hyviä vinkkejä. Ja toki Villellä on ehkä tolleria suht lähellä olevia koiria. Radassa oli ulkomaiden vaikutteita. Kovaa vauhtia, leijeröintiä, erottelua, kiirettä ohjaajalle, takaaohjausta.. Esim käännöskäskyistä oli apua, sekä in in- tapainen koira tulee ohjaajan puolelta esteen. Tai "come come" käskyllä koira tulee suorinta reittiä ohjaajan luokse, eikä esteen kautta.

Ensin valkoiset pallerot. 

1-4: käännöskäskyllä hyppy 2. Otin pari askelta kohti ja sitten pääsin jatkamaan. Vähän rajalta ettei kääntynyt melkein liiankin hyvin ja toisaalta opetettava lähetykset kääntymisen jälkeen. Tein persjätön vähän lenkittäen lähemmäs hyppyä 3. Sitten valssilla hypylle 4. Kun yritin olla lenkittämättä kohti 3 hyppyä, Nova alkoi tulla siitä ohi. Täytyi sitten korostetusti ohjata eikä siinä ehditty mitenkään hyvin enään edelle. Tuollaista lähestymistä siis! Kokeiltiin sitten niin, että otin puolivalssilla vedolla hypyn 4. Toimi ihan hyvin ja ehdin siitä auttamaan vähän tökerösti riman yli, mikä tipahti. Täytyy kyllä Novan kanssa opettaa tuon käskyn alle ja alustapitäen erottelemaan ohjauksia hypyille! Ei tarvitse sitten kikkailla ja hidastaa eri ohjauksilla, jos muuten vauhdikas kohta.

Alku + 11-13: taidettiin tehdä alusta asti. Heitin lelun hypyn 7 taakse. Kääntyi nätisti hypyltä 5, käännöskäsky siinäkin.

7-11: irtoamisessa appari palkkasi. Juoksin koiran vierellä. Sitten kokeiltiin leijeröintiä, tuli ekan hypyn ohi. Sitten palkattuna. Sujui palkan kanssa avustaen eli kun lähetin koiran putkeen, jäin keppien toiselle puolen. Putkesta tultua pari askelta kohti hyppyä 9. Ja Ville palkkasi hypyn 9 jälkeen. Sitten sama, mutta jatkoin hypylle 11. Ehdin hyvin lähettämään ja käännös 11 oli pieni. Kun kokeiltiin samaa niin, etten leijeröinyt enhän mä ehtinyt vaan jäin seläntaakse hypyllä 10, Nova lähti mua kohti ja hyppäsi hypyn 11 toiseen suuntaan kääntyen. Täytyy siis treenata esim putki ja hyppyjä 2-3 missä oon jäljessä ja voidaan kääntyä seuraavalta.

Siniset pallerot:

1-4: tässä kutsuin suoran putken päädystä ja otin siitä valssilla hypylle ja kuljetin seuraavalle. Sama vielä takaakierron 5. kanssa. Alusta oli kehoitus myös lähteä samaan aikaan koiran kanssa. Eli miten se olisi jatkunut valkoisista palloista 16-17 kepeiltä. Radalla oli näppärin juosta silloin hypyn toiselta puolen, saksalainen tosta kulmasta ei ole ihan hallussa. Ekalla kertaa pysähdyin liika, Nova tuli mutta rima tippui kun olin edessä. Tokalla lähdin sitten liian aikaisin alta ja tuli perässä. Toi treeniin siis! Voi ottaa erikseen yli kutsumisia ja juosta itse alta pois ja sitten loivan takaakierron kanssa vaan kiertoa.. Gavan lepakkokurssilla käytiin saksalaisen paloittelua läpi. ;D

9-11: otin ekalla kertaa hypylle 9 etumatkalla pakkovalssin. Sitten seuraavalla kokeilin taas vetoa, taisi onnistui vaikka vähän tökerö. Takaaleikkaus 11 ei taas onnistunut oikealle. Ei lähtenyt yhtään kääntymään ilman palkkaajaa. Tästä Ville pyysi kokeilemaan ilman esteitä vain kädellä vipaten/tehden sylkkärin, että kääntyykö. Eihän se kääntynyt. Vasemmalle taas kääntyi. Täytyy saada koira tajuamaan ohjausliike ensin ilman esteitä. Muistan kun ongelmaa oli myös käännöskäskyissä leikkauksessa ja toisen suunnan useamman kierroksen pyörimisessä. Puilla pystyi myös noita takaaleikkauksia tehdä ja ohjata vs suoraan meno.

Nova treenaa:
- ohjaajan puolelta hyppy: valk 4 ja sin 9
- sylkkäri oikealle
- 9-11 jos itse jäljessä
- sin 1-4 jos 3 hypylle saksalainen
- keppien leijeröinti + irtoamissuora eli myös etäisyyttä irtoamissuorissa koiraan.. nyt juossut aika lähellä esteitä?
- irtoamisen vahvistamista lelulle, jos mietin "etten pysty" tehdä jotakin sen takia


Keppitreeniä tehtiin myös kentällä 2x 4kpl kepin sarjaa. Jätin väliä noin 3m. Ensin palkkasin ekasta sarjasta, oikoi ensin vikan välin pois. Niistä ei palkkaa. Kun teki oikein ekan 4kpl kepit sai namipalkkaa. Sitten erikseen toinen 4kpl keppien sarja. Sekun sujui niin koitettiin myös toisesta suunnasta molemmat yksittäisinä. Sitten kokeiltiin ensin eka sarja 4kpl, sitten toinen sarja 4kpl. Loppuun saatiin onnistuneet pätkät itse oikealle puolen (koira vasemmalla) eli helpommalla puolella. Ensin namilla sitten lelulla kerran. Haluan mielummin palkata namilla, että keskittyy tekniikkaan ja saa lisätä vauhtia sen mukaan, minkä kokee itse sopivalta. Muuten Nova osaa kyllä mennä liiankin lujaa sinnepäin. Toiselta puolelta ei taidettu saada ihan ehkää sarjaa eli yht 8 keppiä yhdellä välillä. Lähetykset kepeille oli myös ihan läheltä metri kaksi. Toinen mitä mietin tehdä oli laittaa ohjurit täysiin keppeihin, kuten noissa 4 kepeissä oli aiemmin. Mutta ehkä vielä liian aikaista. Tai sitten voisi pitää 4 kepeissä ja tehdä enemmän kulmia. Yllättävän hidasta varsinkin kun ei itse ehdi niin paljon treenaamaan, äiti tehnyt suurimman työn kotitreenillä.


Porukoiden pihassa siirsin kepit ihan eri kohtaan ja mietittiin palkan suunta. Nyt vaihtui keppien suunta niin, että helpompi on kulkea koira oikealla puolen eli Novalle vaikeampi. Vieressä oli myös puu, millä Nova tarjosi käännöksiä ja juoksi sieltä kepeille. Vauhti vaan kostautui ja ei osannut pujotella oikein. Ehkäpä nyt näin paikan muutoksella menee perille, minkä tyylistä treeniä tarvitsisi.. Pihassa oli siis 2x2 keppejä 3 paria eli 6 keppiä. Ja jätin 5cm kujan.

Ruuti teki myös näytösluonteisesti, sujui vinosta kulmasta kaukaa paikaltaan lähettäen. Sujui myös pihan toiselta laidalta 20m päästä puun kierto ja lähetys kepeille. Ja sujui! Avokulma mun auttaessa vähän rintamalla sujui, mutta ihan yksin ei. Ja kun se sujui niin ei taipunut seuraavaan väliin. Ruutin mielestä kepit on niin siistit ja odottaa lähtölupaa kuin raketti. Haukkuakin piisasi..

Gava teki myös, ensin loivasta kulmasta oikein. Sitten tehtiin myös puun kierto ja juosten kaukaa kepeille. Gava meni yhden puun huonolta puolelta, mistä ei osannut hakea kepeille siitä vauhdista. Kun kiersi puun niin, että syötti enemmän oikein sisään onnistui. Eli itsenäisyyttä ja vauhdin kanssa lisää. Niin eri kun opettanut 4m lähetyksillä omassa pikku pihassa vs 15-20m lähetystä. Ja mitä kentällä, mutta jäänyt tekemättä kepeille menot missä koira irtoisi sinne yksin vaikeasta kulmasta.

2 kommenttia:

  1. Pitää aina tulla katsomaan, missä olen oikein käynyt ja miten pärjännyt! :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!