Siirry pääsisältöön

Ykkösten rataa

Saijan treeneissä tehtiin kivaa 1 lk tasoista rataa. Siitä pätkiä ilman kontakteja ja keppeihin asti (ei siis niitä). Ehdittiin katsoa pätkät toisesta radasta myös, esim takaaleikkaus tuli tarpeeseen.  Novan kanssa nämä meni aika helposti ja joko takaaleikkauksella tai pikku vedoilla. Käännöskäskyjä sanoin muutamassa paikkaa.

1-4: Tämä sujui heti ekalla.
8-13: rengas erikseen tarjottuna. Sitten kun taas menin kentän sisäpuolelle ja otettiin yksittäisenä rengas ja siihen lähdettiin samaan aikaan jäi katsomaan mua ja hyppäsi kehikosta. Tämä kävi paristi. Saija auttoi näyttämällä rengasta. Ollaan taidettu tehdä niin, että tullaan jo jostain vauhdilla tai saa tarjota. Persjättö 9 putken jälkeen. Lähetys 11 hypylle (tak, tak) sitten veto 12 hypyltä ja putkeen. Ekassa olin ajatellut puolenvaihdon hypyn 12 taakse. Ei kuitenkaan ehtinyt tai jäin viivyttelemäänkin. Veto oli paras kyllä.

13-15 : putkeen. Sitten takaakierto persjättö, hyvin luki hypyn "pyörityksen". Palkkasin siihen.


Toisesta radasta kohdat:


6-11: Hypyllä 8 käännöskäsky ja puolivalssilla pieni veto. Tai käytinköhän vain vastakkaista kättä pienen rytmityksen kera? Sitten lähetys 9 hypylle, mihin sai hypätä pidemmän kautta. Valssi ja saatoin putkeen asti. Luovutin tosin kun näytti että voi lukita väärän putken pään. Mutta olisi pitänyt vain taistella ja viedä.
13-15: Paras kohta lopettaa treeni ja meille kaikkein vaikeinta eli takaaleikkaukset. Taas kävi niin, että olin aina liian edellä. Ja kun olin liian edellä mun liike hidastui lähellä leikattavaa hyppyä ja tein pienen jarrutuksen väärällä puolella mihin halusin kääntyvän. Enkä ehtinyt ajoissa vaihtaa puolta. Joten putkelta samaan aikaan (kun otettiin 6+13 jne). Edellisellä hypyllä jo lähetys seuraavalle ja koittaa heti sen jälkeen saada vaihdettua puolta. Ajattelee myös linjaa eikä esteitä. Sain kahdesti ehkä 7 kerrasta onnistumaan. Kerran hypyn 14 ohi, enemmän väärään suuntaan kääntyen. Tai sitten hypyn 15 ohi. Aluksi Saija palkkasi 14 hypyn taakse, sitten 15 hypyn taakse ja sitten oli vain vetona siellä.
Mä en osaa laskea ajoituksia oikein tai ohjata niin selkeästi. Liikun kuin Gavan kanssa, jolloin ehkä olisin ollut oikeaan aikaan. Pelotti myös jotenkin hyppy 14 jos oon niin "myöhässä", että meneekö kaikki. Siitä pelosta pitäisi päästä eroon juuri tekemällä irtoamisia.

Nyt en erikseen muistanut sanoa, jos saisi irtoamistreenejä, mutta pitää niitä kyllä vaikka erikseen keksiä. En halua ihan kädessä kulkevaa koiraa ja tässä "uran" alkuvaiheessa se vaihde pitäisi löytää tekemiseen. Bortsujen kanssa tehtiin irtoamista paljon enemmän, sinällään koomista koska hitaammalle koiralle pitäisi löytää sitä draivia ja itsenäisyyttä saa hakea ehkä enemmän. Toki voisi olla myös tyytyväinen siihen, että agility on helppoa ja onnistuu. Ja että ehtii ohjauksiin. Mihinkään ei osaa olla tyytyväinen. :/ Ainakaan omaan tekemiseen.

Keinusta tuli ajattelemisen aihetta opettaako 2on-2offia, noin 18kiloa on siitä rajalta jos koira tulee vauhdilta asentoon ja keinu vähän pomppaa takaisin takajalkojen alta. Voisi miettiä siis vain, että jää keinu laudalle tai lähtee pamautuksesta. Kriteerien kanssa taas se vaikeampi, kuten Ruutin kanssa kävi. Ehkä sillä tavalla pääsisi helpommalla, kun ei osaa edes 2on-2offia keinulle yhdistää ja se tuntui vaikealtakin siihen.

Novalle teki tiukkaa halliin tulo ennen omaa vuoroa. Radalla oleva koira kiihdytti ja sai tosissaan tehdä käy siihen -makuuta tiheästi palkaten, namikädestä luopumista ja leikittiin sitten myös ja vähän sivulletuloja. Kerran hyppäsi aidan yli toiselle puolen (hihnassa tietty). Saisi nähdä vaivaa enemmän myös tuon käytöksen työstämiseen. Siitä saa olla iloinen, että vaikka lenkillä tulee vastaan muriseva koira ei mitään reaktiota ja treeneissä sakemanni juoksi kohti (reagoin kuten ruutin kanssa) mutta turhaan, kun ei Novakaan tajunnut mistä kyse kun otin sen mun toiselle puolelle pois päin koirasta.

Tää alkukausi on nyt vähän harvakseltaan agilitya. Ensi viikolta myin vuoron, että sain aikaa pennuille. Joka toinen viikkoa tahtia nyt alkuun, miten kalenteriin sopii.

Treenaa: 
- takaaleikkaus oma rytmitys
- irtoaminen
- aloituksissa lupa, kun katsoo estettä
- rengas yhtäaikaa juostessa

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...