Siirry pääsisältöön

Viikko takana pentuarkea ja Novan treenit

PENNUT 8pvä, 1vk
Gavalla ja pennuilla sujuu hyvin. Välillä päivitellyt lähinnä Facebookin kautta kuulumisia. Ekat 5 päivää olin lähinnä kotosalla, sitten treenattiin vähän Novankin kanssa. Äiti oli silloin pentuvahtina ja myöhemmin poikaystävä on osittain ollut kotona kuvauskeikkojen tai treenien aikana.

Pentujen lähtöpaino oli noin 300g ja nyt mennään 8päivän vanhana 700-800g välillä, joten ei tarvitse samalla tapaa pelätä että pennut jää Gavan alle tms. Viralliset nimet pojille on olleet jo suunnitteilla, muttei niitä vielä julkaista. Kutsumanimiksi ekana syntyneelle mustavoittoiselle Disco ja "valkopäinen" Panda. Suurimmaksi osin on aika hiljaista, mutta jos on nälkä ja äitiä ei näy alkaa huuto.
Otin tänään myös viikkokuvat. :)

Disco 4pvä 
Panda on aloittanut jo agilitytreenit ylittämällä äitin. :D 
NOVA AGILITY x 2 

Nova kävi kahtena päivänä kentällä. 
Ekana oltiin keskenään:
4 keppejä (helpompi puoli ok, namipalkka) ja puomin 2on-2offia, koko puomi myös lelulle. Tehtiin myös 2on-2offia lelun kanssa, sai tarjota asentoa ja leikkiä.

Toisena päivänä Shantin ja aussietyttöjen kanssa (Nova tykkäsi leikki- ja juoksuseurasta!).

Kepit: Otin 8 kepit ohjureilla. Ekana meni joissakin ali tai yli, häselti miettimättä. Miettimistauko istuen ja sitten alkoi onnistuakin. Heitin namipalkan hyvistä eteen. Vaikeimmat paikat oli 6-7 välissä. Ensin helpolta puolelta mä oikealla. Toisessa setissä tehtiin molempia puolia. Ekalla ei sujunut, mutta sitten saatiin kaikki sujumaan. Ekaa kertaa otettiin myös hypyn kierrosta ja putken kautta. Hypyn kierrosta ekalla väärin, muuten sujui. Loppua kohti sujui yhä paremmin ja ideaa alkoi löytyä. Novahan melkein osaisi pujotella ilman ohjureita, neljä varsinkin mutta helposti tulee yhden välin virhe ja kulmien hakemiset ei ole niin varmoja. Jos saisi näin itsenäisyyttä ja huomaa heti jos menee väärin. Ohjurit löytyy taas monilta halleilta, että pystyisi niillä helpottaa treeniä. Ja Nova yrittää välillä mennä vain täysiä ja aivot jää narikkaan.

Keinu: ensin parit pamautukset noin 50cm korkealta. Palkkasin, kun seisoi kaikki jalat laudalla. Se sujui, toki pysäytyskohta ei ole ihan selvä. Tehtiin sitten koko keinua niin, että Shanti jarrutti ylösmenon puolelta ekoissa keinun heilahdusta. Nova meinasi hypätä keinulta pois ja heti korjasi takaisin niin tehtiin pannasta/niskasta pitäen "taluttaen" keinun ja hidastin kohdassa missä heilahtaa ja sitten palkat alas. Ehkä vikoilla kerroilla keinun liikettä ei enään hirveästi hidastettu? Näitä lisää, että tulee idea loppuun menosta ja että sisältää sen pysähdyksen. Itse keinahdukseen ei reagoi, sen oppinut pamautusleikeillä. Keinun voisi myös madaltaa tai laittaa pöydän alle, mutta itse tai apparin hidastamalla helpoin itselle.

2on-2off puomilla: tehtiin pyöräyttäen kontaktipinnalle, pystyi olla aika paikallaankin siinä ja haki aika kivasti. Selkeästi miettinyt eilistä treeniä. Myös puomin alasmenon puolivälistä 2on-2offiin. Pariin kertaa myös koko puomi, ekaa kertaa kangaspintaisella.

Nova on vähän ehkä projektikoira jonka kanssa tehdään vähän sinnepäin tai koitan nopeuttaa prosessia. Huomaan tekeväni asioita, mitä en Gavan kanssa olisi tehnyt vielä tuossa x-vaiheessa. Esim koko puomia on tehty, kun 2on-2off alkaa olla valmis. Mutta toisaalta hakeminen esteelle, sen korkeus yms vaatii myös omaa treeniä. Omat koirat on osannut jo tossa iässä monet näistä asioista. Eihän tässä kiirekään ole, ohjaaja vain malttamaton. :D

Irtoaminen: meillä oli hypyt kaarella, suora putki ja 2 hyppyä, jotka oli aavistuksen poissa linjasta. Tehtiin ensin 2 hyppyä, pallolle. Sitten putkeen, 2 hyppyä. Hyppy, putki, 2 hyppyä. Tässä jäin jo putkellakin jälkeen ja sain huudella vain eteen, mikä oli tarkoituskin. Sitten hypyt kaarelta ja eteenmeno suora. Hyvä Nova! Näitäkin on hyvä vahvistaa. :) Irrotessa pääsee kuitenkin mua lujempaa.



NOVA TOKO 
Kävin kuvaamassa Heurekassa ja sen jälkeen nopea treeni nurtsilla. Vähän meinasi alussa nenä mennä "vapaalla" maahan.
Tehtiin namin ja naksuttimen kanssa seuraamista. Nami taas luovuttavana pään toisella puolella. Näytti tosi hyvältä! Muistin tehdä myös noin 10m suoraan. Lopuksi vielä samaa lelun kanssa, ekana meinasi keulia ja edistää. Peruutin takaisin. Sitten oli hienoa seuruuta! Paristi palkka myös sivulla istuessa.

Kaukot: Tämä yksi siirto vain läheltä. Palkkasin maahanmenon sivulta. Sitten hyvä ylös nousu, nopea sellainen.

KUVAT Nova ja kuura Ruuti



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...