Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

3.10.2017

Tolleritokoa ja paimennuskuvia vanhemmista

MA TOKO
Tokoiltiin maanantaina Ellin ja Tosca tollerin sekä Annen ja aussie Leian kanssa. Lintulaakson koulun tekonurmella, johon tuli valotkin. 

Paikka makuu: käskin Novan maahan vasta kun toiset ohjaajat oli kävellyt eteen riviin. Taas jämähti niitä katsomaan. Silloib hidas maahan. Uusiksi ja kontaktilla nopea. Itse makuussa ei mennyt edes lonkalle. Palkkasin tosin lyhyemmistä ajoista kun oli ollut taas koemakuu alla. Nova meni maahanmenon ehkä vähän lysyyn, pitäis ehkä mennä sivulla vähän edemmäs. Nyt oli viivat tekonurmella mistä luntata, että pa (perusasento), minä suorassa ja maahanmeno. Sivulle ihan hyvin. Etäisyyttä Tosca tyttöön oli 1.5m? Ja oli saanut ennen paikkista hihnassa vähän leikkiä sen kanssa. Hyvin keskittyi hommiin. Keskivälillä meinasi vilkaista ja menin lähemmäs vahtimaan.
Treenikerran teemana oli seuraus pääsin, vähän kaukoja ja jäävä missä ideana seuraus.

Seuraus: liikkurin kanssa. Ei reagoinut alku höpinöihin ja hyvin liikkeelle palkkasin noin 4m päässä. Kaksi nopeampaa palkkausta. Sitten täyskäännöskin, hyvä oikeaan eikä tippunut kontakti. Juoksua ja sen jälkeen käynnissä vasempaan käännös, ekassa herpaantui katsomaan kentällä jalkkistelevia lapsia. Huono käännös. Toka juoksu + vasempaan käännös onnistui. Noita lisää, että juoksunkin jälkeen skarppina. Erikseen vasempaan käännös, saisi olla vähän nopeampi.
Sitten tärkein asia mikä nyt haittaa on väljyys tai seuraus paikka seilaa välillä 10cm ja tiiviin välillä. Tiiviissäkään ei osu jalkaan eikä paina. Haluisin sen olevan tiivis muttei painaa. Luulen että näistä on palkattu molempia ja voi olla, että takki + treeniliivi vs kevyet vaatteet tai pallon odotus vaikuttaa. Naksuttelin siis näissä treeneissä keskittyen siihen tiiviyteen. Rasmuksen kanssa naksuteltiin ensin kontakti ja sitten tiiviys. Käsiavulla Nova myös tiivisti tai jos hidastin vauhtia. Ja huomasin myös että pidemmällä matkalla saattaa levähtää. Kontakti on nyt tosi hyvä ja liikkeelle lähdöt ja perusasennot pysähdyksissä. Käännökset, juoksun jälkeinen elämä ja tiiviys nytten.
Peruutusta katsottiin myös kun neuvoin sitä toiselle. Ensin vaan yksi askel ja pa. Lähdin vastakkaisella jalalla. Jos teki kaksi askelta alkoi vähän mennä vinoon/aueta.

Kaukot: näissä kisoissa oli normaalia hitaampi nousu, missä tuli kahdella pompulla ylös. Tätä teki treeneissäkin. Ennen kisoja nyt kelpuutin mitkä vain, koska tärkein että nousee ekalla käskyllä. Nyt tavoitteena, että palkan sai vain riittävän nopeasta pompusta. Metrin päässä se sujui, mutta kauempaa harvemmin. Lelu esillä ei ainakaan. :D Maahan menee aina nopeasti ellei sitten jää kiinni johonkin häiriöön. 

Novasta tokokisoista parit kuvat Tiia Ruokolaisen ottamia. Ekat kisakuvat. :)Ti Nova tokoili lähikentällä iltaruokansa. Juuri sateessa taukoa. Keskityin vaan seuraamiseen. Naksuteltiin.
- virittely katso, josta ensin palkkailin. Sitten liikkeellekin. Hyvät liikkeelle lähdöt. 
- sitten keksi 7m suoralla mennä maahan ilman lupaa. Käsky takaisin sivulle ja mentiin sitten samaa baanaa edes takaisin, kunnes seurasi hyvin. Yritti vielä kolmen maahanmenon jälkeen sitä, että seurasi vähän jäljessä. Sitten tehtiin tarkoituksella 10m suoraan ja palkkaa. Palkkasin pyörähtämällä ympäri oikean kautta ja sai jahdata palkan. 
- ylipäätänsä tiiviys oli kriteerinä kaikessa, palkkasin tiiviit kohdat. Vähän hetsattuna myös namikäsi "vyöllä" ja sitten käsimerkin kanssa reittä taputtaen. Naksutin kohdan missä ryhdikäs. 
- juoksua ja vasempaan käännös, se oli ok. Vasempaan käännös erikseen, hyvä. Sitten vasempaan käännös, missä pysähdys heti käännöksen jälkeen. Näitä palkkailin 3kpl. Sitten olikin super hieno käännös, kun tein käännökseen saman rytmityksen. Muutenkin eiliseltä mietitty vasempaan käännöstä.
- Luopumista namista, perusasennossa nami käsi pään toisella puolen. Naksuttelin kun katsoi mua tai tuli yhtään reittä päin. Sitten sama ihan yhdellä tai kahdella askeleella, ei käskyä siihen. Kun pään paikka pysyi samassa kohtaa, heti vielä naksaus. Palkkasin sillä nami häiriökädellä lähelle reittä. Näissä ei yhtään seilannut paikka eikä kuitenkaan painanut. Tämäkään ei toiminut oikein jos olisi vain laittanut namin ja lähtenyt nopeaa vauhtia pidemmän matkan, silloin palasi vanhalle tapaa. Ensin antaa siis aikaa ja tehdä helpompaa treeniä malttaen. Namilla kun tajuaa idean ehkä lelukin voi toimia. Nyt äiti on taas tehnyt lelulla seurausta, jolloin tekniikka hajoaa ja uskon että silloin aina menee väljäksi, mitä itse taas koittaa korjata pois.. Ennen kuin se seurauksen paikka on ihan selkärangassa ja kestää motivoivimman palkankin tekniikan hajoamatta. Tätäkään ei voi tehdä ehkä liikaa, ettei keskity liikaa itse luopumiseen. 
- Toinen tapa väljyyteen oli tehdä vain perusasentoja myös tiheämmin ja koittaa palkata ennen kuin lähtee kauemmas. 

Gava teki kentällä vähän sivuttaiskorjauksia. Laitoin sen pukkilaudan toiselle puolen ja pyysin korjaamaan mua vastapäätä käsimerkin kera. Lauta ohjasi oikein siirtymään. Tämä sujui ehkä 5m päästä, mutta 10m ei sujunut. 

Gava 7vk 
Nyt alkaa jo selkeämmin erottaa kropassa muutoksia. Samoin takin vyötä saa joka viikko vähän löysätä. :D Ps. Facebookiin laitoin blogin Tollerwich.com -sivulle Gavan äitistä yms kuvaa Ruotsin ajalta eli varmaan 2-7vk väliltä. 

Benjiä ja Gavaa paimentamassa (molemmissa muitakin koiria) 2015 vol 1, vol 2 2015

Benji


Yksi 2016 kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!