Siirry pääsisältöön

Nomeilua, kranio ja häkkitreeniä

MA 2.10 kotitreeninä kokeiltiin damin heittoa etuviistoon Tofulle. 
3 heittoa ja palkkasin osassa välissä. Hyvin pysyi ilman hihnaa. Jätin myös paikalleen.
Sitten niin, että 1 dami meni seläntaakse. Jätin ja kutsuin luokse. Hyvin tuli. Palkkasin eteen ja sivulle. Sitten noutoon. Kotona häiriö damit 2m päässä. Haki oikein seläntakana olevan. Sitten tuodessa meinasi lähteä vaihtamaan ja sanoin että tuo sen mikä on matkalla. Stoppasin ja otettiin uusiksi. Luovutukset käteen. Vaikka ankkadami 350g tekonahkaa oli vähän vaikeampi kantaa. 

Tolleriyhdistyksellä oli tän kuun ajan aikaa tehdä videohakemus Noviisi ryhmään. Siitä tuo liike isommassa kaavassa. Hauska oli kokeilla. Vielä vaatisi varisnoutoa ja markkeerausheittoa pusikkoon. Katsotaan onnistuuko tai sitten jos tulisi täydennyshakua ja pitää päästä koulutuksiin muuta kautta.


KE 4.11 Kraniohoito Mari Hyytiäisellä
Novalla oli oikean etujalan uloimmassa varpaassa jumia. Varoi vähän kokojalan käsittelyä. Täytyy myös tarkkailla ihoa varpaiden välissä, jossain kohdin punoitti. 

Tofulla vasen takakannus kynsi aiheutti kiertoa kropassa, vika nikama selässä ja oikealla leuassa. Kirputti mennessä jalkaa, enkä tajunnut että liittyisi jumiin. Sivulletuloissa oli vain ollut mutkalla väärään suuntaan ja niitä ihmettelin. Tofulla on jänteellä kiinnittyvät kynnet, jotka voi tarttuessaan johonkin aiheuttaa virheasentoa muuallakin. 
Takakannuksia on myös pelkällä nahkalla tai luunkin kanssa, jotka ei niin usein vaivaa. 

Gava vikana, kävi muutamaan kertaan venyttelemässä Marille ja katsoi jo siitä, että edessä on jotain. Gavalla oli oikeassa etuvarpaassa vikaa, voi olla että sitä se vinkaisi kuukausi sitten kisoissa. Mitään ei kuitenkaan löytynyt tai tuntunut, kun itse yritettiin katsoa. 

Gavan läksynä kokeilla, että ennen kuin saa ruuan kuuluu 1 kova ääni. Aluksi vähän hiljaisempi esim joku tipahtaa, sähkölaite tms. Kokeilin yhtä taputusta ja ruoka. Vähän hämmästyi, mutta tuli heti syömään. 


KE 4.11 häkkitreeni Tofulle
Tuli mieleen, kun kisoihin ei saa häkkiä laittaa eikä "turisteja" niin ei ole tullut treenattua treenikentän laidalla tai kisoissa häkkiä. Ei oikeen hallissakaan ehdi kun pitää välttää extrojen oleskelua. No kerrattiin edes kotona. Tofu yhdisti, heti että on samaa kuin auton häkissä, korokkeellisella pedillä tms ja rauhassa odotteli. 

Aluksi tarjosi seisomista ja istumista. Hetken päästä suoraan makaamista. Häiriöksiä ovi/verkko alas ja palkka katon kautta. Lisäksi hölkkäsin tai kävin piilossa. Vapautin välillä sivulle/seuraamaan. 
Tofun mielestä helppoa (namien) tienattavaa! Nyt oli vielä aika lyhytkestoista odottelua palkkojen välissä. 

Autossa on myös palkkailtu makaamista. Siellä on lähellä rasia penturuokaa, mistä palkkailla. 
TO 5.11 naakkatreeni metsässä, ensin sukassa. Vähän nuuski ja sitten toi hyvin. Kokeilin ilman sukkaa ja oli vähän ravistelua ja pinnallinen ote. Ja liikkui muutamaa metriä. Keskeytin paristi, ettei ravistele. Uudestaan sukalla, millä ok. Sukka oli puolet linnusta. Sukalla kantoi nätisti ja palautti n. 8m matkalta. 


Tofulle toimistolla myös makuualustalla odottamista. Jos makoili sai palkkaa. Novakin tuli töihin. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...