Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

10.11.2020

Nometreeniä Suurpellossa ja videota

PE 6.11 nomeilua Suurpellossa Saijan ja Watsonin sekä hoidossa olleen Lyran kanssa. Molemmat on Tofun äidin ekasta pentueesta (Tailore'd). Täydellinen keli! 

Lyra puolisisko
Watson puoliveli

Malttitreeni: Nurtsilla/ajellulla niityllä oli tehty myös riistatreeniä ja Watson ja Lyra oli treenannut siinä aiemmin. Tultiin kentälle nätissä kävelyssä. 

Aktivoituminen: Sitten palkkasin, kun Tofu otti kontaktia. Ympäristö kiinnosti niin käytiin kävelemässä reunoilta ympäri, annoin nuuskia mutta vedin kevyesti eteenpäin. Ja kun otti kontaktia, kehuin ja palkkasin. Hetken päästä, Tofu oli sitä mieltä ettei hajut kiinnosta ja voi ruveta hommiin. Osasi itse luopua hajuista ja treenaaminen oli palkitsevampaa. Tämä oli yksi treeni, mikä Fan Yun näyttelytreeneissä tehtiin aina ekana treenipaikassa. Samoin Kantoluodon koulutuksessa näin on toimittu. Treeneissä on aikaa odottaa koiran aktivoitumista. Kieltäminen toisi negatiivista tunnetilaa. Eri asia, sitten kisapaikalla tai ohjatussa missä ei ole aikaa odottaa, että lopettaa. Tai jos nuuskii ilman lupaa, kun pitäisi olla käskyn alla. 

Sivulla istumista, sitten heitin damit lähelle ja palkkasin odottamisesta. Ja hain itse damit. Palkkasin myös paikallaan pysymistä n. 10m matkalta.
Vähän seurausta "heeling", mistä palkkasin perusasentoon. 

Saatiin häiriöksi myös Watsonin luoksetulo. Palkkasin silloin odottamisesta. Kiinnosti mutta pysyi, joten alkuun kimppatreenissä tuollainenkin on häiriötä. 
Tofu meni autoon odottelemaan, eka kierros siis vain malttia.


Noviisit tehtävä 1 
Heitin 2 damia etuviistoon. Koira ilman hihnaa. Seurausta 30m, sai olla siinä hihnassa. Aluksi katseli dameja sivussa. Nomeseurausta on aika vähän tehty. Mutta taisin sanoa nyt vain "sivu". Käännös oikealle ja 10m seurausta. Sitten koira irti ja jätetään taakse 1 dami. 

Koira paikalle ja ohjaaja kävelee lähtöpisteeseen. Sinne luoksetulo. Ekassa katseli sivussa olevia dameja. Eteenlähetys viimeksi jätetylle damille oli vaikea. Menin lähemmäs, kunnes lähetys onnistui n. 20m matkalta. 

Otettiin uusiksi damin jättö ja luoksetulo. Halusin odottaa hetken, että näen että pysyy, mutta lähtikin ilman lupaa. Ei olla paikallaan odottamista tehty koskaan noin pitkällä matkalla. Täytyy sitäkin vahvistaa ja treenata. 
Damin jättö, käännös, koira odottamaan ja luoksetulo. Nyt hieno luokse. Lähetys damille onnistui myös samasta paikasta. Luovutuskin hyvä. Lähetin nouda käskyllä, kun eteen- käsky ei ole vielä niin varma.

Olin tosi tyytyväinen, että saatiin näinkin sujumaan kun on niin junnu vielä ja vähän tehnyt pitkiä matkoja. Seurauksessakin tuli ennätys. Aiemmin tehnyt noin pitkää enemmän imuttamalla. Aika pitkä treeni myös ja haastava. 

Noviisit tehtävä 2: 
Heitettiin pusikkoon pieni maastonvärinen dami. Sitten 20m seurausta, paristi vilkaisi taakse. Sitten lähetys. Nyt lähti ihan eri ilmeellä ja itsevarmempana vs aiemmassa. Etsi melkein 1min damia, kunnes paikansi hajun. Sitkeästi teki töitä! Palautuskin hieno. :) 


Varis: näytettiin vielä varista mustassa nilkkasukassa mihin olin tehnyt reikiä. Vähän kantoi, mutta myös vähän epäilytti. Sai jahdata varista kädestä, vähän ilmassa heiteltiin varista ja juteltiin sille mukavia. :D Watson ja Lyra oli aiemmin noutanut samaa. Samaa on ollut muillakin junnuna niin en nyt ole niin huolissani. 
Tofu sai myös katsoa fasaania ja haistella lokkia. Fasaania katsoi ensin epäillen, kunnes lopuksi häntä nousi ja se kiinnosti, mutta tyytyi tarttumaan kevyesti tai maistelemaan höyheniä. 


PE iltalenkillä niityllä seurausta (valaistut lenkkipolut vieressä)
Tai oikeastaan "double heeling", kun Nova ja Tofu seurasi. Tofulle n. 2-5m pätkiä ja palkkasin kun istuu. Käskynä siis "healing". "Sivulle" taas aloituksessa. Tofu helposti palkan jälkeen vapautti itsensä, voisi palkata useamman namin istumista. Ettei lähde ennen vapautusta. Tehtiin näitä parissa kolmessa kohtaa, välissä vapaata. 

Paikalla istumista, myös kun odotettiin pyörän ohimenoa, katseltiin keinuvaa lasta ja katsoin kännykän viestit. Koiran mennessä ohi Tofu nousi, muuten pysyi. 

Luoksetuloja myös eteen, "hiit".


Treenaa nome: 
- odottaminen eri matkoilla
- seuraus jopa 30-40m, eri alustoilla pelto, metsä (nurtsi ja hiekka tuttuja, matkat ollut max 10m enimmäkseen), häiriönä voi olla heitetyt damit
- eteenmeno motivoituna, riittävän helppoja enimmäkseen mutta matkaa voi lisätä
- luoksetulossa damihäiriö kauempana
- käsikosketus nometreenien yhteydessä ja kesto 
- noudon palauttamisessa häiriönä muita dameja kauempana? 
- pusikosta pikkudamin etsiminen "markkeeraus" + lähihaku pillitys
- lähihaku pillitys, ruuan etsimisessä tai pikkudamilla hajustettu pieni alue, minkä piilotuksen näkee
- riistat 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!