Siirry pääsisältöön

Nometreeniä Suurpellossa ja videota

PE 6.11 nomeilua Suurpellossa Saijan ja Watsonin sekä hoidossa olleen Lyran kanssa. Molemmat on Tofun äidin ekasta pentueesta (Tailore'd). Täydellinen keli! 

Lyra puolisisko
Watson puoliveli

Malttitreeni: Nurtsilla/ajellulla niityllä oli tehty myös riistatreeniä ja Watson ja Lyra oli treenannut siinä aiemmin. Tultiin kentälle nätissä kävelyssä. 

Aktivoituminen: Sitten palkkasin, kun Tofu otti kontaktia. Ympäristö kiinnosti niin käytiin kävelemässä reunoilta ympäri, annoin nuuskia mutta vedin kevyesti eteenpäin. Ja kun otti kontaktia, kehuin ja palkkasin. Hetken päästä, Tofu oli sitä mieltä ettei hajut kiinnosta ja voi ruveta hommiin. Osasi itse luopua hajuista ja treenaaminen oli palkitsevampaa. Tämä oli yksi treeni, mikä Fan Yun näyttelytreeneissä tehtiin aina ekana treenipaikassa. Samoin Kantoluodon koulutuksessa näin on toimittu. Treeneissä on aikaa odottaa koiran aktivoitumista. Kieltäminen toisi negatiivista tunnetilaa. Eri asia, sitten kisapaikalla tai ohjatussa missä ei ole aikaa odottaa, että lopettaa. Tai jos nuuskii ilman lupaa, kun pitäisi olla käskyn alla. 

Sivulla istumista, sitten heitin damit lähelle ja palkkasin odottamisesta. Ja hain itse damit. Palkkasin myös paikallaan pysymistä n. 10m matkalta.
Vähän seurausta "heeling", mistä palkkasin perusasentoon. 

Saatiin häiriöksi myös Watsonin luoksetulo. Palkkasin silloin odottamisesta. Kiinnosti mutta pysyi, joten alkuun kimppatreenissä tuollainenkin on häiriötä. 
Tofu meni autoon odottelemaan, eka kierros siis vain malttia.


Noviisit tehtävä 1 
Heitin 2 damia etuviistoon. Koira ilman hihnaa. Seurausta 30m, sai olla siinä hihnassa. Aluksi katseli dameja sivussa. Nomeseurausta on aika vähän tehty. Mutta taisin sanoa nyt vain "sivu". Käännös oikealle ja 10m seurausta. Sitten koira irti ja jätetään taakse 1 dami. 

Koira paikalle ja ohjaaja kävelee lähtöpisteeseen. Sinne luoksetulo. Ekassa katseli sivussa olevia dameja. Eteenlähetys viimeksi jätetylle damille oli vaikea. Menin lähemmäs, kunnes lähetys onnistui n. 20m matkalta. 

Otettiin uusiksi damin jättö ja luoksetulo. Halusin odottaa hetken, että näen että pysyy, mutta lähtikin ilman lupaa. Ei olla paikallaan odottamista tehty koskaan noin pitkällä matkalla. Täytyy sitäkin vahvistaa ja treenata. 
Damin jättö, käännös, koira odottamaan ja luoksetulo. Nyt hieno luokse. Lähetys damille onnistui myös samasta paikasta. Luovutuskin hyvä. Lähetin nouda käskyllä, kun eteen- käsky ei ole vielä niin varma.

Olin tosi tyytyväinen, että saatiin näinkin sujumaan kun on niin junnu vielä ja vähän tehnyt pitkiä matkoja. Seurauksessakin tuli ennätys. Aiemmin tehnyt noin pitkää enemmän imuttamalla. Aika pitkä treeni myös ja haastava. 

Noviisit tehtävä 2: 
Heitettiin pusikkoon pieni maastonvärinen dami. Sitten 20m seurausta, paristi vilkaisi taakse. Sitten lähetys. Nyt lähti ihan eri ilmeellä ja itsevarmempana vs aiemmassa. Etsi melkein 1min damia, kunnes paikansi hajun. Sitkeästi teki töitä! Palautuskin hieno. :) 


Varis: näytettiin vielä varista mustassa nilkkasukassa mihin olin tehnyt reikiä. Vähän kantoi, mutta myös vähän epäilytti. Sai jahdata varista kädestä, vähän ilmassa heiteltiin varista ja juteltiin sille mukavia. :D Watson ja Lyra oli aiemmin noutanut samaa. Samaa on ollut muillakin junnuna niin en nyt ole niin huolissani. 
Tofu sai myös katsoa fasaania ja haistella lokkia. Fasaania katsoi ensin epäillen, kunnes lopuksi häntä nousi ja se kiinnosti, mutta tyytyi tarttumaan kevyesti tai maistelemaan höyheniä. 


PE iltalenkillä niityllä seurausta (valaistut lenkkipolut vieressä)
Tai oikeastaan "double heeling", kun Nova ja Tofu seurasi. Tofulle n. 2-5m pätkiä ja palkkasin kun istuu. Käskynä siis "healing". "Sivulle" taas aloituksessa. Tofu helposti palkan jälkeen vapautti itsensä, voisi palkata useamman namin istumista. Ettei lähde ennen vapautusta. Tehtiin näitä parissa kolmessa kohtaa, välissä vapaata. 

Paikalla istumista, myös kun odotettiin pyörän ohimenoa, katseltiin keinuvaa lasta ja katsoin kännykän viestit. Koiran mennessä ohi Tofu nousi, muuten pysyi. 

Luoksetuloja myös eteen, "hiit".


Treenaa nome: 
- odottaminen eri matkoilla
- seuraus jopa 30-40m, eri alustoilla pelto, metsä (nurtsi ja hiekka tuttuja, matkat ollut max 10m enimmäkseen), häiriönä voi olla heitetyt damit
- eteenmeno motivoituna, riittävän helppoja enimmäkseen mutta matkaa voi lisätä
- luoksetulossa damihäiriö kauempana
- käsikosketus nometreenien yhteydessä ja kesto 
- noudon palauttamisessa häiriönä muita dameja kauempana? 
- pusikosta pikkudamin etsiminen "markkeeraus" + lähihaku pillitys
- lähihaku pillitys, ruuan etsimisessä tai pikkudamilla hajustettu pieni alue, minkä piilotuksen näkee
- riistat 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...