Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

23.11.2020

Tofun nomeläksyjä, isojen agilitya ja Novan tottista

Su Tofulle muovilelun kantamista ja  pitotreeniä.

Kantaminen: Aluksi tiputteli taas lyhyillä matkoilla. Pidin sitten kokoajan muovikapulan kädessä. Huomasi, että irrotti kun toinen käsi lähestyi. Tein siis välillä naksutin kädellä liikkeen lähelle ja pois. Ja kun ei irrottanut siitä niin palkkasin. Yksi ongelma ehkä että ei ole tarvinnut opettaa irti-käskyä kun irrottaa sitä ennen. Näissä myös niin, että naksutin ja sitten rauhassa nami tai vielä parempi toisto. Aiempana päivänä niin että namit oli kauempana. Ehkä toisella lelulla leikkienkin voisi joskus palkata. Kun namit tuo vähän haastetta, mutta kyllä vähän eteneekin. 

Pitoa muovilelulla/kapulalla. Seisaallaan ja istuallaan. Ja sitten piti ottaa vielä nopea video että saadaan talteen. Kelpuutin nyt yksittäisen ääntelyn. Kriteeri otteessa tai että tarttuu kiinni. Osassa vähän kestoakin. Tai sai ottaa kiinni 2-3krt jos en ekoja kelpuuttanut.


Su Gava kävi Senni Huotarin agilitykoulutuksessa

- putkesta hypylle jos syötti väärin, lukitsi sen putkesta jo niin päin. Piti selkeästi tönäistä ja ohjata juuri oikeaan aikaan että kiersi. Näissä myös etten ajattele että menee käskyllä ja lähde jarruttamaan. Vaan sitten säilytän liikkeen tai lähetän kauempaa tms että voin säilyttää liikkeen kohti estettä. 
- kepit oli aluksi haasteelliset
- hypyillä kääntyi hyvin
- takaakierto persjättö ok
- sitten puolivälissä Gava lähti mua jahtaamaan ja kompuroi metallipituudella. Hetken ontui etujalkaa. Kotona huomattiin lavassa haava/nirhauma. Sen lisäksi yhdestä takista, joka ei istu Gavan kainaloissa oli jo ennestään tullut ärtymistä ja kun ehti vielä nuolla niitä. Gava kaatoi myös alussa siivekkeen takaakierrossa. Ja kerran tuli väärälle hypylle ja tönäisi ehkä itseään vähän tolppaan. Aina vaaratilanteita kun menee vieraalle kouluttajalle. Nyt taisi olla myös kisojen jälkeiset treenit. :0 Kranio taas varattu. 


Ma AST:n kentällä tollereiden kanssa
pohdin raskinko ajaa niin kauas yksin (n.15min. :D) ja tuntui myös että melkein huono-omatunto lähteä lusmuilemaan ja treenaamaan päivällä. Yksin on vaikeampi lähteä kuin sovitusti, ei ihme että ilman "pakko saada valmiiksi" este tavoitetta ei tule lähdettyä. 

Lämppälenkki ensin

Tottista Novalle: vietiin eteenmeno lelu seuraten. Huomautin jos poikitti. 

- seurauskaavio: tämä oli ihan hyvää. Vaikka liikkeelle lähdössä tuijotti lelua ja oli sitä mieltä että nyt mennään sinne. Petrasi kuitenkin seuraukseen. Edistystä! Jossain kohdin tein pyörähdyksen vasemmalle 360 astetta tai peruutin vähän. Tai korjasin jos paikka oli huono. 
- jäävät istu ja maahan lyhyeltä matkalta
- luoksetulo x 3: eka 15m eli puolet lyhyempi. Apu eteen, teki jarrutusjäljetkin maahan. Vikassa ilman apua? 

Autosta löytyi noutokapula, joten Nova odottamaan. Alkoi vinkua odotellessa niin otin Tofun väliin. 

Tofulle
- leikkimistä patukalla missä narujatko. Irti- kiinni- irti leikkiä. Innostuessa olikin vaikeampi irrottaa, autoin namilla. "kii" tai jes oli melkeimpä kiinni otto käsky. Autosta otettua leikki hyvin. Ja jatkoi namipalkan jälkeenkin. 
- eteenmenoja lelulle, kohti valotolppaa n. 10m ja 20m. 
- hiit eteentulo: aluksi läheltä ja useampi nami. Sitten niin että tiputin namin, pinkaisin kauemmaksi ja kutsuin sieltä tänne. Eteen käsiavuilla ja kaikki hyvin.
- autossa odottamista palkkasin myös ja ekalla kertaa kun otin Novan komensin kun alkoi haukkua. Muuten odotti hiljaa. :) 

Novalle odottamista edelleen ja harjoittelin kapulan heittoa 5m päässä. Inisi edelleen. Yksi lelu oli myös lähellä ja eteenmeno palkka. Hain itse eteenmeno patukan pois. Huomaa, että on tehty lähinnä kiihdyttäviä treenejä haku ja agility. 
Kun oli hiljaa vapautin, mutta sanoin ettei saa ottaa leluja tai kapulaa. Siirtymä käskyllä ja mentiin ympäriinsä patukoiden ja kapulan lähellä. Kunnes alkoi rauhoittua ja luopui niistä. 

Otettiin pk-hyppy, agilityhypyllä joka n. 80cm. Ekassa tippui rima. Välissä seurausta, kun nosti taas kierroksia. Toinen väljästi. Siitä vapautin lelulle. 

Novalle Aalla käännöksiä: laitoin siivekkeen reunaan niin ettei sieltä voi oikoa, riitti "ohjurina". Kaikki paitsi yksi missä juoksi harjan yli yhdellä loikalla alasmenolle oli hyviä. 90 asteen käännökset sujui! Patukan sai narusta roikotettuna ottaa kiinni. Irti-kiinni-irti leikki oli aluksi tiukassa, että malttaa irrottaa. Alkoi sujua paremmin lopuksi. Molempiin suuntiin A, piti juosta sellaisessa kohtaa että näin koskeeko. Vain yksittäisenä estettä. Pituuden tolppiakaan ei ollut esillä että olis voinut kokeilla. 

Novalle keppejä, alussa 1 ohjuri meidän puolella ja lopussa 1 meidän puolella. Lopussa 1m päässä oli putki, johon ekalla karkasi kesken kepeiltä. Muut pujotteli loppuun asti. Alussa loiva avo kulma ok. Lähempänä 90 asteen kulmaa olisi oikaissut loivempaan kulmaan ohjurin väärälle puolelle. Hoksasi sitten idean. Lähinnä lähetin kepeille ja kuljin kauempana. Sitten suorasta putkesta kepeille 90 asteen kulmassa. Ekassa väärin, sitten oikein kun vähän tönäisin oikeaan suuntaan. 

Noissa kahdessa olisikin vahvistettavaa 3lk ajatellen. Toki muitakin asioita. 


MA Tofun kantaminen, nosto ja pito harkka kotona:
Tehtiin Retrieving for all occasions kirjan tyyliin kapulalla (muovilelu) pyöräytys edessä ja eteen. Niin että pidin kokoajan kiinni kapulasta. Välillä piti hyvin, välillä lipesi ote. Alusin lähinnä opettaa myös että voi tulla vikan metrin eteen istumaan. Tuli samalla yhdistettyä kantamista ja eteen luovutusta. Narulelulla tällainen on sujunut paremmin. Ehkä pehmolelulla voisi kokeilla jos ote pysyy paremmin. 

Vähän käsikosketusta sitten kapula metrin päähän ja kokeilin toisiko. Joko nosti ja tiputti tai toi vähän ja tiputti. 

Edessä asentoa, sitten kapula ihan varpaiden lähelle ja siitä pyytää nostamaan. Namit oli valmiina nyrkissä ja käsi esillä. Saatiin tällaisilla onnistumaan että nostaa maasta käteen. Jossakin jäi vähän vajaaksi ja ehti tippua, mutta myös hyviä. Ekaa kertaa alkaa näkyä idea käteentuonnista. On auttanut, että tekee siitä tosi palkitsevan asian. Tulee samalla takaperin ketjutettua. 

Vähän pitoa myös ja kokeiltiin kättä leuan alla. Palkka kun petrasi. 
Edessä istumisissa pitää muistaa rauhallisuus, syötellä hitaammin tms. Nyt oli myös ruokakuppi vieressä joka nopeuttaa ja ehkä videolle on kiireisempi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!