Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

14.5.2021

Nome-noviisien 2/3 koulutuskerta

Ma 10.5 Luukissa Krista Heinosen treenit nome-noviiseille 2/3krt 

Markkeeraus: monta damia samaan paikkaan. Katsottiin rivissä. Palkkasin väleissä ja sanoin missä. Katsoi pudotukset 
Siirryttiin toiseen suuntaan tekemään. Sujui hyvin vaikka tein pienemmän lähetysavun. 
Nomessa ei saa ohjata markkeerauksissa, mutta saa näyttää lähetyksessä käsimerkin molemmissa lajeissa. Wt:ssä saa ohjata. 

Kaikki kuvat: Krista Heinonen

Markkeeraus mäen yli
Löysi nopeasti, mutt katsoi hetken ohikulkevaa pyörää (seisoi damin edessä) ja nosti sitten damin. 

Markkeeraus ojan yli: matkaa n. 10m ojaan, joka oli kapeampi. Kaikki sujui hyvin! Ojan yli, ojan eteen ja ojan yli. Vikassa joutui vähän etsiä. 

Jonkin verran heittoja, mutta Tofu katsoi rauhassa. Jälkikäteen saattoi innostua hyppimään ja leikkimään. Parempi ettei näitä liian usein tee. Tai luopuminen heiton jälkeen. Vapaana mentiin paikalle ja katsottiin kaikki vapaana. 

Odotti kaikessa hiljaa ja rauhallisesti. Yhdelle tytölle kerran itkeskeli, vapaassa keskustelussa. 

Linja puskan juureen, damien vienti yhdessä seuraten eli muistinouto. Kaikki vei samaan aikaan. Vuorotellen nouto. Tofu toisena, hyvin sujui. Tässä käsky eteen ja käytin lappua. 

Markkeerausheitot toiseen paikkaan. Keskelle peltoa, missä oli lähinnä joku ruohotupsu merkkinä. Rivistä pois ja Tofu ekana noutamaan. Ei muistanut tarkkaan, juoksi oikeaan etäisyyteen, lähti vähän liikaa vasempaan reunaan. Kävi kai kerran kouluttajan lähellä ja meni ohi paikasta. Kerran palasi takaisin ja lähetin uudestaan, sitten löytyi. Laittoikohan lisää dameja(?). Ehkä se yksi ei niin erottunut, parempaa maavainua treenattava. En muista nyt tuulen suuntaa tai tuuliko edes paljoa. 


Markkeerauksissa koira lähetetään heti perään samasta paikasta tai useamman heiton jälkeen. Nyt katsottiin rivistä ja siirryttiin 10m toiseen kohtaan. Joten tässä käytettiin linjaa apuna. (käskin eri käskyllä, ekalla kun en tajunnut alkuun) Periaatteessa jos käsimerkin saa näyttää niin jos on suoraan edessä niin voi käyttää sitäkin.. Markkeerauksessa koira muistaa paikan ja etsii sen itse. 

Vaihtelu kahden paikan välillä. Avopuoli (?) = koiran puolella häiriö. Umpipuoli (?) = ohjaajan puolella häiriö. Ohjaaja blokkaa.
Tofu nouti vielä kerran heiton paikasta. Nyt löysi nopeasti ja eteni suoraan. Käytin eteen-käskyä. Mutta tänään en ollut itse niin varma damien paikasta ja omasta lähihakupillityksestä niin en sitä uskaltanut tehdä. :D 
Huomiona myös omasta käskytyksestä, sanoin vähän hiljaa ja epävarmasti eteen. En huomannut sitä, tosin muutenkin käskytän ehkä niin enkä huutaen. Mutta ehkä pieni epävarmuus sujumisesta näkyi äänessä. Tofu osasi kuitenkin tehtävän. :) 

Muistipaikka ekoista dameista. Linja sinne. Täytyi mennä paristi lähemmäs, kun ei muistanut yli 2h sitten ollutta kohtaa. Ja eteenmeno sokkona ei vielä pitkälle suju. Kun alkoi katsoa paikkaan lähetetin n. 20-30m päästä. Pohti kahden damin välillä ja palasi ilman. Uusi lähetys ja nyt toi. Tässä eteen-käsky eli linjaa. Tällaisia ei olla tehty, että olisi noin pitkä viive ja toki muita tehtäviä alla. 

Sokkolinjoista eli missä koira ei tiedä, että on dami. Täytyy luottaa ja juosta vain suoraan. Jos niitä tekee tuttuun paikkaan niin silloin se ei ole sokkolinja, koska koiralla on muistikuva paikasta aiemmin. Ja vaatii linjaa jopa 1000 toistoa (eniten motivoituja =näkee viennin tai yhdessä viedään) tai muistaa aiemmasta noudosta tai kerrasta. Kokemuksen kautta alkaa sujua missä vain. 

Linjamarkkeeraus: Aluksi tekee myös damijonoja, samalla linjalla muutama. Joutuu juosta aina vähän lisää ja kun pääsee kohtaan missä oli aiemmin dami, näkee edempänä toisen. 

Linja ja sokkodami toiseen suuntaan: Lisäksi voi tehdä linjan toiseen suuntaan ja kun koira juoksee sen. Heittää damin selän taakse. Ottaa luovutuksen ja lähettää koira sokkona vastakkaiseen suuntaan. Aluksi n. 5-10m, että koira vähän matkaa edettyä näkee damin. 

Tän tapaista tehtiin jatkokurssin ekalla kerralla, tosin koira näki heiton, linja vastakkaiseen suuntaan ja sitten nouto toisesta suunnasta. Se ehkä pohjustaa myös yllä olevaa. 

Tofu odotti rauhassa. Palkkasin odottamisesta. Ja sanoin "missä" kun sai katsoa. Tarjosi myös itse katsomista, että kontaktia. 

Näissä ei ollut lippuja, eikä dameja piilotettu ruohoon. Ruohokin/niittykin vielä aika lyhyttä n. 20cm.

Kaikki kuvat: Krista Heinonen
Kiitos!

Meille nyt taukoa markkeerauksista ja välttää heittoja. Ettei tule nouto paljon heitto+nouto. Ainakin muistamista väliin. Vaikkei ongelmiakaan ole. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!