Siirry pääsisältöön

Nome-noviisien 2/3 koulutuskerta

Ma 10.5 Luukissa Krista Heinosen treenit nome-noviiseille 2/3krt 

Markkeeraus: monta damia samaan paikkaan. Katsottiin rivissä. Palkkasin väleissä ja sanoin missä. Katsoi pudotukset 
Siirryttiin toiseen suuntaan tekemään. Sujui hyvin vaikka tein pienemmän lähetysavun. 
Nomessa ei saa ohjata markkeerauksissa, mutta saa näyttää lähetyksessä käsimerkin molemmissa lajeissa. Wt:ssä saa ohjata. 

Kaikki kuvat: Krista Heinonen

Markkeeraus mäen yli
Löysi nopeasti, mutt katsoi hetken ohikulkevaa pyörää (seisoi damin edessä) ja nosti sitten damin. 

Markkeeraus ojan yli: matkaa n. 10m ojaan, joka oli kapeampi. Kaikki sujui hyvin! Ojan yli, ojan eteen ja ojan yli. Vikassa joutui vähän etsiä. 

Jonkin verran heittoja, mutta Tofu katsoi rauhassa. Jälkikäteen saattoi innostua hyppimään ja leikkimään. Parempi ettei näitä liian usein tee. Tai luopuminen heiton jälkeen. Vapaana mentiin paikalle ja katsottiin kaikki vapaana. 

Odotti kaikessa hiljaa ja rauhallisesti. Yhdelle tytölle kerran itkeskeli, vapaassa keskustelussa. 

Linja puskan juureen, damien vienti yhdessä seuraten eli muistinouto. Kaikki vei samaan aikaan. Vuorotellen nouto. Tofu toisena, hyvin sujui. Tässä käsky eteen ja käytin lappua. 

Markkeerausheitot toiseen paikkaan. Keskelle peltoa, missä oli lähinnä joku ruohotupsu merkkinä. Rivistä pois ja Tofu ekana noutamaan. Ei muistanut tarkkaan, juoksi oikeaan etäisyyteen, lähti vähän liikaa vasempaan reunaan. Kävi kai kerran kouluttajan lähellä ja meni ohi paikasta. Kerran palasi takaisin ja lähetin uudestaan, sitten löytyi. Laittoikohan lisää dameja(?). Ehkä se yksi ei niin erottunut, parempaa maavainua treenattava. En muista nyt tuulen suuntaa tai tuuliko edes paljoa. 


Markkeerauksissa koira lähetetään heti perään samasta paikasta tai useamman heiton jälkeen. Nyt katsottiin rivistä ja siirryttiin 10m toiseen kohtaan. Joten tässä käytettiin linjaa apuna. (käskin eri käskyllä, ekalla kun en tajunnut alkuun) Periaatteessa jos käsimerkin saa näyttää niin jos on suoraan edessä niin voi käyttää sitäkin.. Markkeerauksessa koira muistaa paikan ja etsii sen itse. 

Vaihtelu kahden paikan välillä. Avopuoli (?) = koiran puolella häiriö. Umpipuoli (?) = ohjaajan puolella häiriö. Ohjaaja blokkaa.
Tofu nouti vielä kerran heiton paikasta. Nyt löysi nopeasti ja eteni suoraan. Käytin eteen-käskyä. Mutta tänään en ollut itse niin varma damien paikasta ja omasta lähihakupillityksestä niin en sitä uskaltanut tehdä. :D 
Huomiona myös omasta käskytyksestä, sanoin vähän hiljaa ja epävarmasti eteen. En huomannut sitä, tosin muutenkin käskytän ehkä niin enkä huutaen. Mutta ehkä pieni epävarmuus sujumisesta näkyi äänessä. Tofu osasi kuitenkin tehtävän. :) 

Muistipaikka ekoista dameista. Linja sinne. Täytyi mennä paristi lähemmäs, kun ei muistanut yli 2h sitten ollutta kohtaa. Ja eteenmeno sokkona ei vielä pitkälle suju. Kun alkoi katsoa paikkaan lähetetin n. 20-30m päästä. Pohti kahden damin välillä ja palasi ilman. Uusi lähetys ja nyt toi. Tässä eteen-käsky eli linjaa. Tällaisia ei olla tehty, että olisi noin pitkä viive ja toki muita tehtäviä alla. 

Sokkolinjoista eli missä koira ei tiedä, että on dami. Täytyy luottaa ja juosta vain suoraan. Jos niitä tekee tuttuun paikkaan niin silloin se ei ole sokkolinja, koska koiralla on muistikuva paikasta aiemmin. Ja vaatii linjaa jopa 1000 toistoa (eniten motivoituja =näkee viennin tai yhdessä viedään) tai muistaa aiemmasta noudosta tai kerrasta. Kokemuksen kautta alkaa sujua missä vain. 

Linjamarkkeeraus: Aluksi tekee myös damijonoja, samalla linjalla muutama. Joutuu juosta aina vähän lisää ja kun pääsee kohtaan missä oli aiemmin dami, näkee edempänä toisen. 

Linja ja sokkodami toiseen suuntaan: Lisäksi voi tehdä linjan toiseen suuntaan ja kun koira juoksee sen. Heittää damin selän taakse. Ottaa luovutuksen ja lähettää koira sokkona vastakkaiseen suuntaan. Aluksi n. 5-10m, että koira vähän matkaa edettyä näkee damin. 

Tän tapaista tehtiin jatkokurssin ekalla kerralla, tosin koira näki heiton, linja vastakkaiseen suuntaan ja sitten nouto toisesta suunnasta. Se ehkä pohjustaa myös yllä olevaa. 

Tofu odotti rauhassa. Palkkasin odottamisesta. Ja sanoin "missä" kun sai katsoa. Tarjosi myös itse katsomista, että kontaktia. 

Näissä ei ollut lippuja, eikä dameja piilotettu ruohoon. Ruohokin/niittykin vielä aika lyhyttä n. 20cm.

Kaikki kuvat: Krista Heinonen
Kiitos!

Meille nyt taukoa markkeerauksista ja välttää heittoja. Ettei tule nouto paljon heitto+nouto. Ainakin muistamista väliin. Vaikkei ongelmiakaan ole. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...