Siirry pääsisältöön

Tollauksen kirjekurssi

Tollauksen kirjekurssilla keväällä Riikka Pöyhösen etävalmennuksessa

29.3.2021
Tiia ja Tofu (ja Nova)
Tofu on 1-vuotias tolleri. Mukana laumassa on myös Nova 5 vuotta. Tofulla on kaunis perusnouto ja hyvä lähihallinta, kun toimitaan kotona tai tutussa paikassa vähäisessä häiriössä. Tiia ei ole halunnut kiirehtiä, mikä on oikein hyvä. Vähitellen lisätään häiriöitä ja aletaan vaatia hyvää palauttamista myös vaikeammissa paikoissa, koiran mielialaa huolellisesti tarkkaillen. Viedään kurssin aikana erityisesti riistanoudon treenaamista eteenpäin. Kurssin tollausteemaan liittyen tavoitteena on tutustua tollingjaktprovin sääntöihin ja lajikulttuuriin, harjoitella hiipimistä, tollausnoutoja ja tollauksen passivaihetta sekä koiran lähihallintaa näkösuojassa. 
1.läksy:  Tee Tofun kanssa riistanouto ja kuvaa se videolle. Katsotaan ryhmässä yhdessä riistanoutoa ja määritellään tavoite kurssin ajalle.

11.4.2021
Tässä vielä tollaukseen liittyvät tavoitteet:

1. Hiipiminen käsimerkki valittuna tai hylättynä, etenee helpohkossa häiriössä toivotulla tavalla lyhyen matkan.
2. "Käy"-käsky onnistuu helpossa häiriössä, myös kesken lenkin. Haluatko laskea sekuntimäärän tälle? Suunnilleen? Siten on helpompi tarkkailla edistymistä, jos haluat. Ei ole pakko.
3. Makaaminen rannassa. Tavoitteeksi, että tämä onnistuu kurssin aikana ainakin kerran.
4. Sivulletulo kyykyssä onnistuu kurssin aikana (helpossa häiriössä).
5. Kokeile kurssin aikana noutoesineiden eroja. Kokeile kurssin aikana rannassa "käy"-käskyä. Heittoihin ja varsinkaan niiden häiriöihin ei kannata kiirehtiä vielä kurssin aikana.
6. Vesinoutoa kannattaa kokeilla avustajan kanssa. Pallokahvalla teidän takaa heitetty tennispallo sopii hyvin noudoksi, sen saa heitettyä kauas ilman ääntä, ja koira ei opi yhdistämään esim. avustajia tai venettä vesinoutoon liian aikaisin tollauksen aikana.

12.4 ekat naakkavideot
No niin! Hyvä kun olette ottaneet riistahommat työn alle ja kiva kun kuvasit. Sinä olet näissä videoissa tosi paljon touhukkaamman ja semmosen tepastelevamman oloinen kuin dameilla. Onko se tarkoituksella? Voisin kuvitella, että yrität vähän innostamalla nostattaa kierroksia ja siten saada linnun nousemaan? Siinä on se hyvä puoli että usein riista nousee semmosella innostamisella vähän paremmin, mutta se huono puoli että kanto-otteista tulee pinnallisempia ja luovutuksista hätäisempiä. 

Hienoa, että nakki ja sukka-apu on tuonut tulosta. Kärsivällisesti nyt vaan, niin tästä tulee tosi hyvä! :) Ja maailman ihanin pari tuo Tofu & nakki, tofunakki. 😆❤ 

Riista noudot/pito:

Erittäin hyvä kysymys Heli!

No. Riistanoudon opettamisen teoria on minusta hyvin yksinkertainen: Jos perusnouto damilla sujuu, tee samat jutut kuin teit dameilla. Se tietää sitä, että on aloitettava tosi alkeista ja annettava kärsivällisesti aikaa koiralle. Ja tämä toimii vain, jos koiralla on luontaisesti tai opetettuna jonkinlaista halua nostaa riistaa. Toisaalta olen nähnyt noutajia joilla ei ole luontaista halua nostaa damiakaan, joten ei daminpitoharjoituksiakaan voi tehdä jos koira kieltäytyy näkemästä damia tai tuomasta nenäänsä puolta metriä lähemmäs. 

Puhuin niistä kouluttamisen portaista aivan alussa: yhteistyö, perustaidot, perusnouto ja lajitaidot. Näillä portailla etenen itse pennun kanssa: aloitan yhteistyön ja leikin muodossa jo ihan rääpälepennun kanssa ja tutustun samalla sen luontaisiin ominaisuuksiin. Sitten opetan perustaitoja: perusasennon paikallaan ja liikkeessä, paikallaolon ja luoksetulon. Ja kun opetan perusnoutoa, teen sen ensin damilla ja sen jälkeen uudestaan riistalla. Kun perusnouto on kunnossa dameilla, siirryn dameilla lajitaitojen portaalle, mutta treenaan riistat vielä perusnoudon portaalla kuntoon ennen lajitaitoihin siirtymistä. Kun olen lajitaitojen portaalla sekä riistan että damien kanssa, en enää erottele tehtäviä millään lailla onpa ne riistalla tai dameilla tehtynä. Joskus jaksan sulattaa riistaa, useimmin en, mutta tehtävissä en tingi sen mukaan onko riista vai damit. 

Jos koira ei ole kiinnostunut damista tai riistasta (sellaisen nähdessään ei ota suuhun, vaikka vähän kehottaisi tai innostaisi), opetan ensin ihan sitä palikkaa, että tämä on semmonen juttu joka otetaan suuhun. Se harjoitus on erillään siitä, miten koira luovuttaa, onko sillä hyvä kanto-ote, osaako se nostaa sen jollain minun käskysanalla tai eleellä jne. Ihan vain se palikka, että se ottaa edessään olevan damin/riistan suuhun. Tähän minulla on muutamia harjoituksia, joita käytän: ohimarssi, leikitys, pieni etsimistehtävä jne. Koska itse opetan koiralle jo pikkupentuna, että saatan laittaa sille jotain suuhun (opetan sukkatollolla), koira hyväksyy myöhemmin sen, että saatan myös perusnoutoa opettaessani laittaa sille jotain suuhun (dami tai lintu). Kun koiralla on jokin käsitys, että riista tai dami otetaan suuhun, teen sellaista että kehun sitä kun se kantaa, eli kantoharjoitusta. Sitten opetan järjestelmällisesti perusnoudon takaperoisesti, eli ensin pito, sitten pito ja luovutus, sitten liike, pito ja luovutus, sitten nosto käteen, sitten nosto, liike, pito ja luovutus... ja niin edelleen, kunnes ollaan tilanteessa, että koira tekee kokonaisen perusnoudon alkaen perusasennosta minun sivulta ja siitä kohtaa linnun/damin heitosta. 

Kysymykseesi siis: ei minusta kannata tehdä pitoharjoitusta pitoharjoituksena, jos koiran mielestä lintu on ällöttävä. Ja jos lintu on koirasta ällö, pitää löytää koirakolle sopiva tapa opettaa linnusta mukavampi. Riekuttaminen ja villitseminen ei ole minun kokemuksen mukaan kovin usein toimiva, joten usein ehdotan mieluummin siipidamia välivaiheena. 



15.4.2021 metsässä sukkuhousulinnut
"Onko tarkoitus, että Tofu oppii innostumaan riistasta ja ottamaan sitä suuhun, vai onko tarkoitus saada kaunis palautus opetettua? Jos ensimmäisestä, en vaatisi tuota palautusta vaan kehuisin vaan kantamisesta ja vaikka kävelisin pikku hiljaa pidempiä matkoja niin että Tofu kantaa lintua suussa. Sitten opettaisin pitämistä ja luovuttamista erikseen. Treenivideo esimerkki saatiin ohimarssista. 
Jos kuitenkin olet jo pidempään tätä yrittänyt eikä tulosta ole alkanut syntyä, voisi treenisuunnitelmaa vielä hioa. Miten sinä olet opettanut Tofulle nätin daminoudon? Nopean nostamisen ja kauniin luovuttamisen?"

 
Ohimarssitehtävä: Tässä on siis nimenomaan pointtina, että koira ei saa lintua jos ei se ota sitä nopeasti suuhun. Vaikka raahaat perässä koiran pois linnulta jos se jää sitä haistelemaan. Voit sanoa "vapaa", jos koira luulee että tämä on seuraamisharjoitus ja lintu on häiriö.
 
Ohimarssi koira irti: Tätä et voi tehdä, jos pelkäät että koira ottaa ritolat linnun kanssa. Tofun kanssa en usko. Mutta voi olla paremmin toimiva kuin tuo edellinen ohimarssi, jos koira ei hihnassa ymmärrä että lintu on lupa ottaa.

Lisäksi kahden damin harjoitus, käy myös linnuilla. 

19.4 ohimarssi 
Toimi hyvin!

22.4 video ohimarssi ja kahden linnun harjoitus
Ohimarssi taitaa sopia teille tehtäväksi hyvin. 

Tollauskoevideosta:
- Minä taisin mainita, että minä haluan koiran makaavan. Se on myös yleistä, mutta ei pakollista. Koira voi istua tai vaikka seistä, mutta sen pitää olla paikallaan, rauhallinen ja hiljaa.

- Jep, ohjaaja menee paljon vastaan rannasta. Minusta paikka näyttää siltä, että nave on tarkoituksella pystytetty vähän kauemmas rantaviivasta, olisiko maa ihan lällyä rannassa tms. Ja sitten kun koira tuo tuolta viistosta riistaa, niin matkaa on jo jonkin verran, joten arvelen että siksi tuomari on antanut luvan mennä rantaviivaan hakemaan noudetut linnut. Mutta tämä on tosiaan arvelua, koska tuomarin selostusta tai palkintoa ei ole laitettu videon yhteyteen. 



27.5.2021
Riistanouto video 25.5. 

Tämähän kehittyy kuin juna! Tosi hyvin menee, jatka vaan samalla lailla ja koeta pitää oma maltti mukana. Häivytä sukka ensin kokonaan pois ja varmistu siitä, että koira noutaa mielellään lintua, ennen kuin alat tehdä pitotreeniä, joka on väistämättä tylsempää ja joudut vähän vaatimaan ennen palkan antamista. Vesipalautuksissa tekisin niin, että valitsisin helpomman rannan (tyyliin uimaranta tai veneen laskuluiska), ja menisin ensin ottamaan damin vastaan Tofun kahluusyvyydestä. Pikku hiljaa siitä peruuttaisit sitten kohti rantaa ja vasta treenien edettyä tarpeeksi pitkälle, nousisit itse rantaan ja koiran pitäisi tehdä palautus rannasta. Voit myös tehdä välinoutoja kahluusyvyydestä. Saatko kiinni vai kuvaanko videon?


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...