Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

24.5.2021

Nomen jatkokurssi 3/3 krt Mervin ja Tiinan opissa

 3 kerta nomen jatkokurssia Tiina Mursulan ja Mervi Salon ohjauksessa

Tänään oli pari eri koirakkoa ryhmässä, teki ihan hyvää treenata vieraiden koirien kanssa. Aluksi Tofun mielessä vähän kävi, että oli myös kivoja tyttöjä. Mutta odotteli hyvin alkuhöpinät. 

- pillipysäytys: samaa rutiinia, itse peruuttaa, askel eteen ja käsi ylös. Ylhäällä olevasta kädestä nami. Sitten ilman kättä. Tai jatkaen peruuttamista. Lenkillä. Eniten namipalkalla, kestoa ja rauhallisuutta. Vähän aikaa lelulla ripeyttä voi olla ok. Namilla palkaten nami viedään koiralle. Tofu teki hyvin lähellä.

- Linja lammen rantaviivan suuntaisesti: kouluttaja vei damit ja lipun. Pienet damit hyvin piilossa varvikossa. Kaatuneen puun ylitys. N. 20m ja sujui. Joutui jonkin verran paikantamaan damin hajua. Ei tajunnut jäädä etsimään muovipussimerkin luo. Kävi eka siinä ja jatkoi vielä suoraan. 


- Vesitreeni lammesta: yksi koira teki meitä ennen. Dami heitettiin n. 7m kun oltiin osittain piilossa. Kuuli kuitenkin molskahduksen. Aiemmin kuuntelin, niin osa kouluttaa uimaan niin, että menee itsekin. Osalle vesi voi olla kuumentava, osalle noudot tai molemmat yhdessä. Ekassa Tofulla oli intoa mennä damille. Ja ei ihan lähtiessä osannut arvioida rantaa. Astui reunalle ja jalat tipahti veteen, joten meni sinne kuono edellä ja lähti uimaan. Takaisin tullessa sai tehdä hetken töitä, kun nousi ylös suolammesta. Mutta pärjäsi yksinään. Pitää vain odottaa, eikä mennä kumartelemaan koiran päälle. Damin sai käteen ja sanoin ravista. 

Toinen vesitreeni vähän myöhemmin. Tässä dami jäi kauemmas ja Tofua jänskätti vähän veteenmeno. Tuli turhautumisen ääni, kun ei uskalla mennä. Käännyttiin pois ja dami heitettiin vieläkin lähemmäs. Nyt uskalti ajatella uimista. Hyppäsi veteen ja toi damin! Vau! :) Oli taas ihan erilainen ranta kuin aiemmin. 

Dameihin laitettiin valkoista kehänauhaa niin näkyi vähän paremmin heitto ja vedestä. Valkoinen jesarikin mahdollinen raidaksi. 

Voisi treenata myös sillein, että koira ui luoksetulona. Esim jos olisi kapea vesistö, missä käskee koiran odottamaan toisella puolella. 


Tiinan kanssa katsottiin paikallaan istumista ja markkeerauksia. 

Paikka istuminen rivissä, pillikäskytyksiä kouluttajalta, jotain ääniä, kävelyä lähempää, kuusen takana ääniä. Tofu pysyi hienosti! Kerran nousi, kun otin puhelimen taskusta mutta ei muusta häiriöstä. Ohjaajat oltiin n. 5-10m päässä. Damin kädessä heiluttelukin sujui. 


Markkeeraus: itseä vähän huoletti, kun viime treeneissä ollut useammassa markkeerausheittoja. Pyysin muistiharjoitusta ettei ihan heti perään noudeta. Tehtiin 2 markkeeraus, eka heitto helppo (n.20m tasaista). Sitten 90 asteen kulmassa toinen, käänsin koiran katsomaan. Tokan heiton jälkeen lähetys. Meinasi lähteä ekaan. Pysäytin ja katsottiin uusi 2 damin heitto mäelle. Lähetys ja ekassa ihmetteli, kun damin päällä oli valkoinen tennissukka. = että näkyy hyvin metsästä, n. 30-40m. Palautui, kun kouluttaja meinasi tulla auttamaan niin ehti napata damin sitä ennen. Muisti hyvin 1 markkeerauskohdan, ei tosin ihan täydellistä putoamiskohtaa, mutta suht nopeasti löytyi. 

Toinen markkeeraus, missä heitettiin loivaan rinteeseen n. 10m päähän. Sitten mäelle toinen, vähän eri kohtaan kuin viimeksi. Löysi taas lähelle, mutta sai paikantaa. Aloin miettiä, että kun nomessa on itsenäistä ja vapaata hakua ilman ohjausta niin saiko lähihakupillitystä käyttää. Ei suurimmassa osassa, koska halutaan itsenäinen haku ilman apuja. Toinen dami oli helppo ja taisin kysyä muistatko. 

Toiselle lähetyksellä Tiina käytti vihjettä "muistatko" ja katsoo kääntääkö koira katseen. 

Markkeerauksen muistamista voi harjoitella lisää 1 markkeerauksilla. Missä valkoinen dami/tennissukalla/teipillä on helpossa maastossa lähelle heitettynä. Alussa ideana, että oppii juoksemaan sinne minne näki tippuvan ja löytäisi nopeammin damin. Sitten kun hoksaa idean katsoa putoamispaikan. Myöhemmin ja kisoissa damit on vihreät (tai punaiset? punavihersokeita). 

Vire oli hyvä, ei kuumunut yhtään. Katsoi rauhassa. Näitä on tehty vähän ja musta tämä tapa toimi. Nyt tajusi jo katsoa eri tavalla vs mitä aiemmilla kerroilla. Löytämistähän voi helpottaa vieläkin lyhyemmällä matkalla ja helpommalla maastolla. Nyt oli aluskasvillisuutta. Hyvin Tofu etsi vaikkei heti löytänyt, mutta meni kyllä parin metrin säteellä, oikeaan kohtaan. Riippuen sitten miten tuuli toi hajua, miten siitä jatkoi etsimistä. Odotteluissa Tofu oli hyvin. Vesitreenissä seuruutin odotteluissa ja mentiin vähän kauemmas. Jossakin kohdassa tylsistymistä yksittäinen piip. Alussa? Tai kun ei saa tyttöjä moikata. 

Rauhoittui lopussa hyvin istumaan tai makuulle. Istuessa kurkin kauempana toisten treeniä, hyvin pysyi. Vapauttaessa osassa paikoissa, meinasi villiintyä hyppimään ja puremaan. Vielä on kakara siinä mielessä. Kerran sai pureskella palloa tauolla. On oppinut hyvin, että pillien ääniä voi kuulua. Muut noutaa ja voi olla pysymiseen eri häiriöitä. 

Haulikon laukaukset 2kpl lopuksi. Kuunneltiin ne noin 30m päässä. Tofu sai hotkia kädestä nameja. Piti vilkaista mikä siellä, mutta oli kiinnostunut. Häntä oli pystyssä heti. Gava raukka oli myös autossa, ehdin sulkea takaluukun oven. 


Gava pääsi paimentamaan Mialle, sitten viime kesän nähnyt lampaita. Hyvin oli muistissa käskyt.

Ja itse kuvaamaan ja palluttelemaan pentuja. Kun on juniori ei ole edes pentukuumetta. :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!