Siirry pääsisältöön

Mökillä nomevideoita ja mejää

NOME
La ap treeniohjauksia maalla:


Tofulle nomen 

linja= eteenmeno damille, joka oli ruohon alla. Ekan kerran katsottiin Tofun kanssa sen laitto osittain ja seuruutin sitten ylämäkeen. Lippu merkkinä, puristimella puhdas keittiörätti :D . 

lähihaku= lähellä oleva piilotettu pieni dami ruohon alla. Eka koiran nähden, toinen apparin salaa laittama. 

Hajualueen ylitys= juoksee aiemmin noudetun damin kohdan yli. Helpotus lähettämällä paikan päältä. Nyt 2m edestä. Linjan damin oli noutanut aiemmin ja eteenmeno tuttua. 

Taakselähetys= koira lähetetään käsimerkillä ylös, eteenmenoon. Liian vaikea kaukaa. Muistipaikalle = paikka mistä noutanut aiemmin. Näissä treenattavaa.

Hallintaan liittyen tehtiin 
- vedestä luoksetuloja. Aluksi Tofu oli ilman nameja sitä mieltä, ettei oikein ehtisi (eli kun kahlasi). Palkan kanssa hyvin. 
- appari heitti dameja ja katsottiin. Palkkasin väleissä.
- seuraus kohti heitettyjä dameja ja niiden ohitusta. Hienosti! :) 



Novalle eteenmenon dami valmiina, 
- päästin sen mökistä ulos ja vaihdoin pari sanaa äitin kanssa. Niin Nova tulee jo dami suussa kohti. Kävi sitten jo etsimässä mökistä n. 100m päässä? 
- Tehtiin sitten uusiksi, mutta nyt eteenmenona metsästä päin. Tässä lähti vapaalle haulle helposti. No löysi sillä tavoin. 
- Heitin damin takaisin äitin lähelle, sivuun (mentiin piiloon) ja sitten eteenmeno. Tässä tuli vahingossa "markkeeraus" häiriö. Koska ekana säntäsi sinne, ei ollut damia siellä ja jatkoi etsimistä. Harjoiteltiin eteenmenoa pienen kukkulan yli, mutta tulin katsomaan ylös. 



La ip treeni vedessä:
Veneellä viety damit (Novalle, mutta vähän mielikuvaa järveen jätetyistä). Tofu oli veneessä mukana. Tofulle n. 4m,8m ja 12m tyyliin jonossa. Novalle 3 pidemmällä, vaati motivointia että tajusi uida syvemmälle. Alla video. 


Nova ei sokkona irronnut harvaa kaislikkoa kauemmas. Joten vaati äitin veneellä menemään damien lähelle. Ekassa damin tiputuksen uusiksi? Ei olla tehty tällaisia ja huomaa, ettei linja sokkona toimi. Osaa etsiä vain "haulla". Heitoista kuumui ja vähän vinkui. Odotin että oli hiljaa ja seuruutin vähän. 

Tein vielä loppuun treenin, missä katsottiin heitto kauempaa. Sitten seuruutin 30-40m rannasta poispäin, kaartaen lähetyspaikalle. Lähetin "pellon" tyyppiseltä alueelta ja sieltä piti sitten jatkaa 10m veteen. Toisen damin laitoin jonoon, pellolle. Punaisen muovisen vesidamin ohitti monesti, kun ei näy silmillä. 

Illalla kuvasin auringonlaskussa kaksikkoa, nekin kuvat rästissä. 


MEJÄ
Su aamu mejä- jälki:
Novalle tehty edellisiltana. 
Makaus keskellä ok, 1. tavallinen kulma,
katko n. 10m, sen jälkeen makaus jäi huomaamatta, katkokulma 2. kulmana, 
seuraava makaus jäi taas?, 3. kulma,
seuraava makaus suoralla hätäinen, mutta merkkasi. 

Pysyi hyvin jäljellä, katkokulman selvitti nopeasti. Jäljesti ensin jäljen tarkalleen siihen mihin päättyi. Katsoi etuviistosta ja sitten haistoi ehkä ihmisjäljen ja löysi jatkon. Sattui menemään ekalla sinne puolelle, mihin jälki jatkuu. Sai kantaa sorkan autoille. 


Tofun kanssa käytiin kävelemässä jälki mielenkiinnosta, vapaana. Seurasi sitä hyvin, mitä nyt alussa kävi kakalla ja katkokulmassa vähän avitin sijainnilla. Mutta oli mielenkiintoa ja meni osan kulmistakin täysin jäljellä. :) Jäljesti rauhassa, että pysyin hyvin mukana. Novan käskin pysyä takana.


Su ap vesitreenit:

Novalle vietiin damit yhdessä veneellä. Sen oli vaikea katsoa, kun damit jää sinne. Olisi halunnut mennä kumiveneen reunaan kurkkimaan. Lopuissa vähän vinkui.  
Koirat odotti osan treeneistä rantasaunassa, olikin näppärä taukopaikka, suihkuhuone märälle koiralle! Harjoiteltiin taas n. 30m päästä lähettäen hakualueen laajentamista pellolta veteen. Saikin damista hajun, mikä oli rantavedessä oikealla rannan kohdasta. Palautuksissa meinaa purra damia vikan 10m aikana. :/ Se on ollut taippareiden jälkeen ongelmana. Vähän auttaa, kun pyytää lopuksi pitämään pidempään. 

Toinen lyhyemmällä matkalla rannasta, löytyi. Tosin toinenkin dami oli mennyt samaan kohtaan ja tuli pattitilanne, kun oli 2 damia ja vain 1 mahtuu suuhun. Onneksi oli liivit päällä niin ei tarvinnut huolehtia. Noin 4 minuuttia yritti ottaa molemmat ja lopulta totteli tulla. 
Toinen samanlainen ja nyt kesti 45sekunttia, kun yritti eka ottaa molempia. Ja kun suullisesti käskin, niin päätti sitten tulla. Molemmat kerrat kangasdamin kanssa. Ne taitaa olla astetta kivempia ja helpompia purra. :/ 



Tofun viikon kolmas vesitreeni ja mökillä toisen päivän treeni:

Heitin kukkulalta damit, niin huonosti että jäivät n. 3-5m rannasta . Ja kaaren muotoon n. 5m toisistaan. (Tofu rantasaunassa, kun Nova treenasi piti kyllä mekkalaa kun hänet teljettiin. Kerran piti läksyttää, kun aloitti oven avatessa huutamisen.) Tofu sai ekalla hajun toisesta kuin mille lähetin joten haki keskimmäisen. Sitten otettiin 2 muuta, jotka näki hyvin lähetyksessä tai kun meni 2m. 

Damijono: äiti vei veneellä damit jonoon. Katsottiin vähän sivusta. Nouti hyvin kaikki ja uskalti jopa vikaan lähteä vaikka edellispäivänä tuollainen vaati uskallusta. 


AGILITY
Gava kävi Josefinan kanssa kisaamassa la Ojangossa. Pikku juttuja vauhdikkailla radoilla. Kepeille huonolla linjalla. 2 rimaa. 1 ohitus. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...