Siirry pääsisältöön

Hauhau terveiset Sahaajankadulta

Päivän ohjelmana oli tokokokeet Sahaajankadulla, olikin sama tuomari ja liikkuri. Onnistuin korjaamaan eiliset virheet ja tehtiin "tekniikka puhtaasti", mutta mutta ruuti halusi vähän aukoa päätään myös. Sää oli aika tuulinen, muuten aika täydellinen. Tuntui, että tuomari eli Timo Pussinen oli vähän tiukempi tänään..

Paikka istu 8: Ruutia rupes kutittamaan just kun tultiin piilosta. Tänään oli tokoketju, eilen ei. Viereinen koira vähän piippasi välillä.

Paikka makuu 9: katseli pois päin kun käskin ja pienellä viiveellä lösähti maihin. Sivulle hyvä.

kaukot 8: vähän oli sivuttais suunnassa ollut liikettä tai vinoutta, muuten ok. Muistin oikealla käskyllä jättää maihinkin.

tunnari 6: ruuti nuuski jotain hajuja ja sitten toi oman. Eli näköhään oisin voinu heti nuuskimisesta sanoa uuden käskyn.. Kesti aika pitkään, jotain sijaistoimintoa kai.. Taisi haukahtaa vielä ennen tunnariakin..

metsku 0: sellasilla kerroksilla tuli sivulle ja 3-5 haukahdusta laskeuduttua hypyltä. Heitin lyhyemmän heiton, mutta kuitenkin kerkes. Palautus ok. Perkeleen haukut! Jos oisin tienny niin oisin voinut kutsua sen pois heti haukuista..

ohjattu 6: tässä tais tulla haukahduksia juostessa kapulalle + tais vähän nuuskia eka kapulan sivusta.

-- kolmas kehä

zeta 6: ei ollut seurauksessa niin kuulolla kun annoin istu käskyn. Mun käännös venyi pitkäksi ennen seuraavaa suoraa ja siksi ruuti oli maassakin vinossa. Ehkä tämä syynä myös jossain muissa kokeissa kun mä kävelen vinoon. :0 Maahan siis nopea ja ok ja seisominen myös.

seuraus 0: tuli liikaa ääntelyä. Yksi haukahdus ja kai sitten ininää.. Vähän jossain kohdin jätätti. Ilman ääntelyä mukaan ottaen ihan ok.

luoksetulo 8: vähän laiskempi kuin eilen, mutta vauhti tais olla aika samaa. Vs muihin bortsuihin, ehkä vauhdiltaan hitaampi.

ruutu 8: muuten ok, mutta haukku kai yksi ruutuun mennessä. Tai sitten ei yhtään. Jäi vähän etureunaan en musita korjasiko itse kauemmaksi tai käskytinkö mä..

Yhteensä 192p ja 3-tulos alareunasta. 

Äh miten voi olla erikoira kahtena eri päivänä. Tästä jäi niin huonot fiilikset, että sivuutin vain kokeen läpikäymistä näin kirjoittaen. Tein samalla tavoin kun eilen, Ras oli välillä mulla ja Ruutin kanssa vähän ennen kehään menoa. Kauempana heiteltiin palloa, jotta virtaa menisi pois. Jännitin kyllä taas, mutten osaa sanoa, jännitinkö sitten vähemmän la? Pohdin sitten, että kaksi viime koetta oli tutuilla kentillä, missä ollaan treenattukin. Oisko niillä kuitenkin vaikutusta? Vaikkei normaalisti treenatessa ole.. tai ehkä on. Pitäiskö ottaa siis tavaksi, käydä treenaamassa 1-2 kertaa ennen koetta kentällä.. Ruuti heti kun tultiin paikalle kerkes kun puhuin toisen kanssa haukahtaa, se oli siis heti alkuun hirveä. Tehtiin myös pyörähdyksiä, missä komennus jos äänteli ja teki niitä hiljaakin.
Kehässä koitin seurattaa, mutta kuitenkin vuoti haukahdusta. Ei halunnut olla tuolla niin nätisti sivulla. Koitin myös, että sai mennä vapaammin ei sivulla, siinä hiljaa mutta kun pitää sivulle ottaa tai lähemmäksi saattoi haukahtaa. Eikä tuollaisia siirtymisiä paljoa yhtään ollut. Tai oliko toiset kokeet samana vkl liikaa, varmaankin. Tai pitäiskö osata ottaa ne treenin kannalta, jotenkin, että olisin saanut kokeesta hyötyä haukkumis/ääntelyongelmaan. Keskeyttää heti liikkeet jos ääntä, tosin silloin en kehtais tehdä kaikkia liikkeitä. Toisesta kehästä ei palkkaa herunut, oli niin odottamassa sitä kehän jälkeen ja vein suoraan autoon. Turha ainakaan kuvitella saavansa palkkaa siitä vireestä. Kuitenkin, kehän ulkopuolella se ei piippaa tai hauku kesken liikkeiden. Teen tosin seurauspätkiä tai jääviä. Pitäiskö tehdä myös noutoja tai muuta.. Tai tosi pitkää seurausta. Ja vaikka 2 putkeen.. Tai jos tuttu olisi niin tekis käskytettynä vähän..
Sen myös tiedän, että jos kehien välillä Ruu haukahtaa niin en pysty puuttumaan siihen niin, että ruutilla jäis epämielyttävä fiilis tai tietäisi, ettei saa haukkua. En voi siellä sanoa ei..


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...