Siirry pääsisältöön

Tokoa ja Teemun tuuratut agilityt

Maanantain koulutin AST:n ulkopuolisten agikurssia ja sitten illalla piipahdettiin Sailan kanssa (flatti Aidan), tokoilemassa Rasmuksen kanssa. En voi kisata molempien kanssa, niin tarvitsin toisen ohjaajan ja Rasmus näistä varmasti helpompi. Rupesin eilen vasta pohtimaan, kun sanoi, ettei ollut varakoiria, niin oiskohan toisen koirakon sinne hommaaminen ollut myös mahdollisuus..

Rasmus tokoilikin tosi kivasti ja iloisesti myös Sailan kanssa. Luoksetulon seisominen sitä vähän yllätti, että miksi käden huitomista pitäis totella. Virittelyissä merkeille, meinas varastaa kuiskauksesta. Mutta muuten sujui paremmin kuin oletinkaan. Tehtiin melkein kaikki liikkeet ja tunnarikin sujui, kun siihen tuli vähän namin tuoksua. :D

Teemu Linna:
Tiistaina tuurattiin yhtä koirakkoa ja päästiin seuran tavoitetreeneihin Teemu Linnan koulutukseen. Niistä jäi niin hyvä mieli! Me osataan kyllä, kunhan tehdään oikealla tavalla yhteistyötä.

Radalla oli kohtia missä piti irrota kentän reunoja päin ja ideana se, että vaaditaan koiraltakin omaa panosta. Alussa tuli koiralle toiselle hypylle itsenäistä työtä, epäilin vähän, mutta ei kenellekään koiralla ollut ongelmaa. Sitten seuraavalle hypylle persjättö, tein ekankin ihan hyvin, mutta liikaa koiran linjalla ja rima tippui. Sitten kuin tein sen kohtaan joka jatkon kannalta parempi niin ei tippunut. Pitää muistaa, ettei koiran linjalle persjättöä.
Seuraavaan välistä vetoon ja putkeen lähetykseen, joka oli a:n alla, oli myös ehdotuksena 2 valssia tai päälle juoksu, mutta vedollakin Ruu meni hyvin putkeen.
Persjättö putkelle, rytmi jarrutus käännyttävälle pituudelle, toimi tosi hyvin! Ruu itsenäisesti muurille ja vähän päällejuoksuna hyppy ja vienti putkeen. Ohjasin ekan vähän varovaisemmin rima ok. Sitten tehtiin toisto päällejuoksuna, että liikuin rohkeammin, enkä varonut. Ruuti hyppäsi huonommin aika viistosti ja tiputti takajaloilla. Siitä mentiin putki, pussi ja hypylle päällejuoksu, ekalla kertaa olin vähän myöhässä lopussa ja valui saksalaiseksi.
Katsottiin sitten miten hypyllä treenata takajalkojen hyppyä. Koira ihan kiinni aluksi matalaa rimaa ja korkea pomppu riman yli. Sukeltaa sen yli. Lisäksi ylämäkeen peruuttaminen, ja yhden jalan ylämäki kävely.

Tehtiin sitten uudestaan pussiin ja päällejuoksuun asti ja kriteerinä, ettei haittaa jos pudottaa. Ei pudonnut ja sujui tosi hyvin! Päällejuoksukin hyvin.

Halusin koittaa hyppy - okseri - kepit vaikeammasta kulmasta alkuun. Ruu ei huomannut okseririmaa ja hyppäsi päin. Pitäisi laittaa hämäys siivekkeitä myös rimojen eteen! Toistoilla kuulemma hyppäsi paljon paremmin ja keskittyi hyppäämiseen. Tehtiin pätkä ennen keppejäkin. Kepeillä eka kerta vähän epävarma, toinen hyvä. Teemu sanoikin, että muisteli, että ruuti on hakenut joskus aiemminkin hyvin vaikeisiin kulmiin.
Oli ihanan tsemppaavat treenit, hienon keppi suorituksen jälkeenkin kysyi, että hymyilenkö mä, no hymyilin ja olin tyytyväinen mutta rapsutin ja kehuin ruutia. Tultiin siis tulokseen, että rimoilla ruu on paljon tarkempi kuin moni koira, etten ole lähellä häiritsemässä. Eka persjättö misä rima tuli ois toinen koira hypänn normaalisti. Rupesin, miettimään sitten viime kisoja, joissa virheen jälkeen ohjasin, enemmän huolettomasti ja jätin ruutia suorittamaan, vaikka ajattelin, että vois olla riski, sellaset kohdat sujui hyvin. Kun ei jää yhtään varmistelemaan.
Pelotti nastojen, jälkeen että mitä jos Ruuti hyppää huonosti ja mietin laittaa osan medeiksi, mutta hyppäs hyvin. Ja joukkoon unohtui 60cm ja tais olla joku 65cm ehkä?
Oli niin ihana treenata ulkona, hupparissa ja pitkillä esteväleillä!

Tänään mennään osteopaatille kuulemaan tuomio. Ja nyt otan itseä niskasta kiinni takajalkojen treenissä. Tasapainotyynyn hommaaminenkin on unohtunut.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...