Siirry pääsisältöön

Illan tokot lähikentällä häiriöpaikkiksilla + pohdintoja

Saila ja Aidan tuli pikaisesti paikallaolo häiriöksi.

Ensin istuminen, takana oli futistreenit nuorilla ja mentiin nurtsilta, lehtien keräysastian taakse. Tai vain mä, Saila oli näkyvillä. Pyysin niin, että pyytää Aidanin vähän ajan kuluttua maahan. Hyvin Ruu istui, arvioin 2min, kun unohdin taas laittaa ajanoton päälle.

paikka makuu: saila tuli eteen nyökkäämään, ekalla kertaa kuuroili, ja sanoin toisen käskyn. Sitten piiloon käymään, laskin 10s ja sitten takaisin. Uudestaan vielä edessä nyökkäys, että saatiin nopea maahanmeno.. Virittelynä on ollut maahan sana, ennen liikettä.

Sitten jäin yksin treenailemaan ja ai kun Ruuti oli pätevä! Sen kanssa on niin ilo treenata nykyisin. Leikkauksesta on kyllä niin paljon, hyviä puolia meille. Muistaa vain pitää ruuat loitolla ja hyvän kunnon takajalkojen lihaksissa.

zeta: alkuun oli niin sinkoomassa merkille.. sanoin katso, kuten seurauksen alussa. Seiso ja istu, hienosti meni! Meidän ongelmana on kai käskytys tai muu häiriö. Seisomisen häiriöksi tein sivussa ja takana edestakaisin kävelyä ja pyörähdin ympäri.

ohjattu: tänään vasen, laitoin pienempiä merkkejä myös häiriöksi, merkin ja kapuloiden väliin. Hienosti sujui. Tehtiin vielä merkkejä, kierrolla ja stopilla. Heitin kapulan aina jommalle kummalle sivulle, Ruu tietää kuitenkin, että merkin kautta mennään.

Tunnari: Ympyrän tapainen, hyvin tuli oma. Meni laukan ja ravin sekoitusta edes ja takas. Koitin sitten erikseen pelkän oman hakua, ei siinäkään saatu ehjää laukkaa edes takaisin. No menkööt. :D Tunnari taaseen sujui taas toistamiseen. Vaikka lelun heittelyn jälkeen tehtiin. Tunnarilaskuri 94+2=96

kaukot: kerran Ruu ei olis halunnut tuoda lelua, niin tienattiin sitten leikkimiseksi. Seisomaan nousu, nyt käskin down käskyllä maahan (millä viimeks nousi, nyt pysyi). Laskin 5s ja palkka. Sitten istumisella kans aloitus. Vaihteeks tällaiset helpot 15m.

seuraus: palkatta, juoksua, sivuaskelia, hidasta ja tavallista käännöksillä. Peruutuksen jälkeen palkka. Hiljaiset sivuaskeleet.

Sujuipas hyvin, en tiedä mikä zetassa on, ehkä mä hätäilen käskyttäessä niitä käskyjä, tai Ruutia häiritsee myös se käsky- sana. Vaikka lelulla palkkasin ja innostuin riehakkaammin kehumaan, ei haukkunut tai äännellyt.
Avattiin pyöräilykausikin päivällä, 2km porukoilta kotia. Melkein loppuun päästiin kun kapealla tiellä, Ruu päätti rähinöidä?! parin pikku mustan buldogin tai muun kanssa. Karkas remmistä, enemmän oli räyhäämistä, sitten sai kyllä sättimiset ja nolona sai kävellä perässä kotia. Vähän meinas tuijotella Aidania, kun tultiin mäkeä kohti. Ruuti sai Berran treenihihnan tai meillä arkeen, sopi hienosti valjaiden fleecen väriin.

Leikkauksen plussat ja miinukset, kerran kun yleensä kysytään.

+ turkin laadussa, ei meillä vaikutusta, koska sitä oltiin ajeltukin aiemmin
+ suhtautuminen muihin koiriin parempi, leikkiikin välillä tai inhokkien kanssa tulee remmissä toimiin, eikä tuijottele
+ tokossa ääntely erityisesti piippaus katoamassa, lie leikkauksen vai hyvää koulutusta. ;D Kisojen välit ja muut nuuskimiset poissa
+ ei tarvetta merkkailla
+ ei nuoleskele pissoja
- takajalkojen lihakset voi heiketä helpommin
- varastaa ruokaa, jos unohtaa näkyville

Kommentit

  1. Sansille on suunnitteilla myöskin tuo 4.8. tokokoe Vantaalla ;) EVL tietysti :D Oot varmaan Ruutin kanssa tulossa?

    VastaaPoista
  2. Joo Ruutin kanssa nyt kerran kun ne Rampen kanssa on samassa luokassa. Tossa aiemmissa kokeissa löyty niin hyvin vapaita paikkoja. Jospa mahduttaisiin molemmat!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...