Siirry pääsisältöön

Teemun agility ja vähän tokoa

Eilen oli ilta täynnä koiratäyteisiä asioita. Oltiin 16:30 agikentällä, saatiin tuurauspaikka Teemu Linnan koulutukseen. Rata oli yhdestelmä isojen kisojen ratoja ja helpotti taas kun käytiin se läpi ja mahdollisia virhekohtia, eipä ois kaikki tullut mieleen.

TOKOA
Ruuti teki keskivälillä,  niin tehtiin metallihyppynouto, teki hiljaa. 

Zeta käskytettynä, kiitos shanti, maahan - seiso - istu. Hyvät siirrot, mutta tokalla sivulla ruu meinas rynnätä merkille, käsky seuraa aiemmin? 

Paikka istu: menin kontin taakse ja shanti käskytti dracua sivussa kuuluvasti maahan. Muistin ottaa aikaakin, siellä se nökötti. 

AGI
Sitten lenkkiä ennen rataa, pitää mainita miten nätisti ruu voi nykyään odottaa kiinni aidassa/pikku mökissä, se vaan vinkui vähän, muttei hirveetä haukkumista! 
Ja siihen rataan. Alku hyppy rengas ja putkeen tiukempi käännös. Tässä piti ottaa tarpeeksi renkaan edestä, että helpommin sai käännettyä koiraa, itse oisin tehny virheen  ja menny liian lähelle rengasta. Lähdössä, korjasin ekalla hypyn takaa istumaan ja toisella sallin että seisoi siinä kohtaa mihin jätin istumaan. Jatko oli hyppy, käännös ja samaan putkeen, tässä koiran piti kääntyä u putkesta ulospäin eli ei normaalille puolelle. Halusin testata molemmat tavat, se että piti olla metriä ennen putken suun takana ja että käy merkkaamassa pidempää reittiä käännöksen. Ekat suoritukset oli lähes yhtähyvät. Kaempaa ohjaten ei käänny niin hyvin. Putken kiertäen eka lähin liian myöhään putkelta (vinkki lähteä metriä ennen putken suuta, katsoa putken liikettä niin näkee koiran kohdan) ja sitten valssi, askek kohti ponnistuspaikkaa ensin. Tuli huima ero ja kolmas oli jo loistava! 
Kepeille avokulma ja lopussa lähdin jo kääntymään kohti a:ta, jatkoi silti loppuun. 
Aina ennen radan tekoa pitää aina miettiä minkä pätkän tekee ja kun epäröin palkatako a:lla niin silloin palkataan, toki ei huonosta. Ja jos radalla  tekis väärän ohjauksen ja se on radan kannalta oikein ei hyl, niin sitten kannattaa jatkaa, kisoissakin voi tulla niitä. 
Sitten pelkkä vekitys ois riittäny hypylle kun tein sylivekin, jos seuraava este ois ollu lähempänä se ois ollu ok. Vähän putkijarrua suoraan putkeen, takaaleikkaus hypylle ja työnnöllä seuraava hyppy, puolivalssia kun koira lukinnu hypyn, aluksi tein sen liian aikasin ja ruu tuli ohi. Ja eka suoritus epäonnistu kun koitin pelkkaa vetoa niin koira meni a:lle jonka alla putki oli. 
Kerkesin valssin kun lähdin ajoissa ja sitten oli suora missä ruu hyppäs huonosti pituuden jälkeisen hypyn, joka vaati lyhyempää ponnistusta, ei pitkää liitelyä. Kepeille viennissä mokasin itse kun lopetin tukemisen liian aikaisin. 
Kepeiltä päällejuosten hypylle ja seuraava hyppy takaakiertona saksalaisella, hyvin kuvio! 
Keinu ok, viisto hyppy, joka vietti väärälle puolelle, unohdin ottaa linjaavan askeleen hyppyyn ja ennakoin itse kiirettä suoraa. Sitten en ottanut tarpeeksi haltuun. Saatiin sitten onnistumaan mutta noi koiran heitot pois päin ja kiire on vaikeita. 
Sama suora kuin aiemmin hyppy pituus hyppy ja ekalla kertaa ehdin takaaleikkauksen. Yksi persjättö aloitettuna liian aikasin ja sitten riman pudotuksella kun ei ehtiny tarpeeks nopee. Ongelma oli se että en päässyt lähtemään suoralle alussa niin nopeasti. 
Tässä persjättö kohdassa oli se että kun takaaleikkaus "vääränä" suju oisin voinu jatkaa, tosin olin ajatellu lopettaa pätkän siihen + hyppy. 

OKSERI
Ennen vuoroa tein toisella kentällä okseria, ruu ehkä tavallista enemmän meinas hypätä liian kaukaa. Tehtiin sit ihan etummainen rima maassa ja lyhyellä vauhdilla ettei voi niin kaukaa loikata. Pitääkin hämäys siivekkeitä ennen rimoja laittaa. Mieleen jäi janita luennolta se silloin, että tietää monia ilman rimaa vs rima maassa treenanneita ja koirat katsoo silloin ponnistuspaikan siivekkeistä. Tai sitten on vain oppinut katsomaan niistä. 

KOEPAIKKA
Hui, ja sain äsken viestin että tilaa su sahaajankadun kentän tokokokeessa EVL:ssä. Kyselin koeilmon aikaan, oli täys, mutta peruutuksia oli tullut. Tokokoeviikonloppu siis tulossa. Menojen vuoksi ruu lomailee to ja pe. Hyvä vain. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...