Siirry pääsisältöön

Hyppytekniikkaa, ohjausta, 2on-2off ja tokohyppy

Gavan aktiivi lauantai alkoi omatoimivuorolla Sporttikoirahallilla. Tällä kertaa treenattiin ihan yksin 20min ajan ja saatiin puolivälissä seuralainen avustamaan muutamat toistot. Otin videolle kaiken muun.

Video treenistä ja alla tarkemmat sepustukset.

Hyppytekniikka: Tehtiin korkeuden arviointia. Kurkkasin Ruutin muistiinpanoista niin 4 jalkaa pumppiin, 6 jalkaa, 6 jalkaa ja 9 jalkaa hyppyyn, jonka korkeutta muutetaan. Kaikki meni ihan hyvin. Kerran ponnisti aika kovan ponnistuksen 2 väliin ja huomasi, että korkein 30cm siinä myös mentiin reilulla loikalla ylös. Aavistuksen korkeammalla pää. 3 ekaa hyppyä matalin 10cm korkeus. Ja vikassa oli 10, 25, 20, 15, 30, 10cm korkeudet.
Tein kahdesti nyt myös niin, jotta näkisin mitään, että menin sivulta käskemään. Hyvin pysyi. Ehkä aavistuksen hitaammin meni niin. Odotin, että katsoo esteille ennen eteen-käskyä. Jätin nyt lähtönamin antamatta, kun Gava ekalla kertaa ei syönyt sitä jäi johonkin kurkkuun ja sitten lelulla yskäisi namin pois suusta. :D Enemmän käsikosketustavalla vaan ryhdin korjaus sivulle.

Käy siihen- makoilua: hetken rauhoittuminen. Käskin Gavan makoilemaan, kävelin ympäriinsä, palkkasin. Kävelin vielä vähän. Palkka ja sitten vapautus.

Hyppy-putkeen: Ensin palkkasin odottamisen menemällä sivulle ja siitä vapautus lelulla leikkimään. Sitten tehtiin hyppy ja mustaan putkeen ohjaus. Hyvin sujui!

Hyppy-takaaleikkaus putkeen: Toisessa kohtaa. Tarkoitus oli ekalla toistolla vapauttaa Gava sen nähden seläntaakse jätetylle lelulle. Mutta kun olin esteiden lähellä se mielummin menikin ne ja sieltä lelulle. :D Hyvin lukee, vaikken mitään ohjausta tehnyt. Seuraavalla kerralla, ei näkynyt videolle. Jätin lelun taakse, pysähdyin ennen hyppyä ja käsimerkillä vapautus lelulle, nyt hokasi. "eli takapalkalle". Kaikki jätöt istui ryhdikkäästi eikä kertaakaan nytkynyt odottaessa, viime kerralla tauon jälkeen oli vaan niin täynnä intoa että silloin oli lähdöt erilaisia.

Sitten päästiin treeniin eli hypyn kohdalla pyysin mukaan ja takaaleikkaus ennen putkea. Ei ongelmaa.

Käy siihen - makoilua: silittelin kaulaa ja tällä kertaa istuin vieressä. Hetken aikaa oltua avustajakin ehti paikalle. Siinä odotettiin, että tulee sisään ja sitten vapautus. Kivasti rauhoittuu heti tekemisen jälkeenkin. Ruuti taas ei ihan yhdellä käskyllä pysyisi.

Takaaleikkaus- harjoitus: otettiin alkuun hyppy, takaaleikkaus putkelle ja hyppy, palkkaus lähemmäs seuraavaa hyppyä. Seuraavana palkkaaja 2 hypyn takana. Otettiin putki ja 2 hyppyä ja takaaleikkaus hyppyjen välissä. Gava jonkin verran katsoi mua, mutta tajusi mennä hypyn oli. Sitten otettiin pelkät nämä 2 hyppyä, avustaja vähän lähemmäs koiran linjaa. Helpotin vähän myös hyppyjen linjaa. Gava kuitenkin tuli hyvin hyppyjen kautta, vaikka suorin reitti olisi ollut ohi. Sitten vielä yksi putki ja 2 hyppyä, joiden välissä leikkaus. Hyvin sujui ja parempi käännös kuin edellisessä!

Ratapätkä kokonaisena: päätin koittaa vielä yhden toiston, että saadaan videollekin talteen. Tällä kertaa ilman avustajaa ja pätkä sujui ilman ongelmia! Jee!

Puomin alastulolla 2on-2off: Molemmin puolin parit toistot. Tuli aika vaudilla ja parissa ulompi takajalka ei meinannut pysyä vauhdissa. Ekassa korjasi. Pari namia ja vapautus eteen namille. Vasemmalla puolella mun ollessa taas yksi epävarmempi toisto.

Mentiin jäähkälenkille metsään (vähiten liukasta). Gava jaksoi ihmetellä taas pitkään, missä on kaikki kaverit. Ei ollut yhden yhtään kaveria metsässä! Juoksenteli sitten siellä yksin niin, että takki meinas aina valua sivulle.

Treenaa: 
- focus hypylle ja käsky, eri sijainneissa mä + tarjoaminen
- putken "2.pääty" ohjaus

o o O o o O o o

Koulutin Agimestassa Espoon Koirakeskuksen rally-toko ja agilityryhmiä 2h. Odottaessa hallin vapautumista oltiin odotustilassa, käskin Gavan omalle alustalle odottamaan "käy siihen". Kiltisi odotti, vaikka 5m päässä oli kaksi vierasta koiraa. Pystyin väkertää rally-kylttejä Gavaan keskittymättä. Niin ihanasti rauhoittuu, ei olis tullut kuuloonkaan Ruutin kanssa tuossa iässä.

Gava odotti häkissä omalla alustalla.Ehdin lopussa tehdä vähän Gavan kanssa. Takin taskussa oli vähän nameja sille. Tehtiin yksin 10m luoksetulo eteentulolla.

Tokohyppyä: ekaa kertaa. Olipa omituinen hökötys! Gava meinas helposti kiertää esteen loikkaamalla sivuun. Ekalla kertaa erehdyin laittaa namin alustalle. Korkeutta oli 2 lautaa, sininen ja musta. Parhaiten hyppy onnistui sitten, että jätin Gavan 1-2m hypystä. Ja menin toiselle puolelle namikäden kanssa poimimaan yli. Oli kyllä hirvittävän "korkea" hyppy ja jännä, kun piti jättiloikat mennä yli. Hauska, kun agilityestettä ei ole koskaan yrittänyt kiertää ainakaan targetille mennessä. Saatiin hyviä toistoja muutamia, mutta myös kiertämisiä. Seuraavan kerran (sitten kun jää aikaa tai Sporttis) sotasuunnitelma voisi olla 1 lauta ja naksutella tarjoamista. Tai jos tämän päivän treeni onnistui, voi olla ettei se ole enään ihmeellinen.

Video tokohypystä :D 

2on-2off: käytiin puomilla tekemässä yksi sivuasta otettu alastulon kontakti. Hyvin pysähtyi. 2 namia ja vapautus. 

Treenaa:
tokohyppyä, kun pääsee tekemään. 1 lauta ja tarjoamista. Kun hyppy on normaali asia, sitten alusta edessä targettina.

Kommentit

  1. Voi Gavaa, miten tuo hyppy olikin noin kummajainen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo Gava oli hassu. :D Ylitse pääsemättömän korkeita hyppyjä vaaditaan. Tai oisko se mieltänyt sen samanlaiseksi kuin agilityn siiveke, että se pitää kiertää. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...