Siirry pääsisältöön

Videoitua tokoa vol.2 ja tasapainotyynyä

Yöllä oli satanut sentin lumi, mutta onneksi tiesin tokoilukohdan olevan sula. Gavan tokoja taas videoin niin pystyin katsomaan miltä näyttää ja jos jäi jotain huomaamatta. Tai tiedostamatonta. Saa myös kommentoida, jos joku pistää silmään. :) Eilisiin treeneihin oli huomattavissa parannusta.


Gavan seuraus, video
- parissa kohtaa meinas mennä eteen ja yksi ryntäyspomppu liikkeelle lähdössä
- lelulla yritti, nyt katsoa sitä seuratessa, korjatessa ok
-> parempaa kuin eilen

Ruutin seuraus: 
- tavallista, peruutusta x 2, sivuaskelia (oikeaan vähän vino pa)


Gavan stoppi kierrosta, video
- kahdella eri puulla, toisella sain pidemmän matkan. Sekoitti vähän. 
- läpijuoksuja useampia ja lelu heitto + stop, hämäysheitto, lelu heitto, hämäysheitto
- Kaikki oli hyviä ja vika hämäysheitolla oli super! oikein lukkojarrutus. Jäi polulle jäljet oikein. Oon vähän videolla sen edessä. :/ Kunnon petraus eiliseen. :)

Ruuti teki kiertoa + noutoa:
puun kiertoa, siitä erikseen palkkaa. Huutaminen kielletty. Maagisen etäisyyden jälkeen (n.10m) alkoi takkuilla. Johonkin istuminen kierron jälkeen käsimerkistä. Ohjatun kapula oli myös sivussa, sitäkin yritti yhdessä vaiheessa hakea kierto käskyllä. Mietin vähän täytyisikö opettaa oma sana merkin kiertoon.. Helpompi on kyllä vaan vaatia ettei merkillä huudeta. 

Gavalle oli haastetta, kun käskin sen istumaan siksi aikaa (makaaminen helpompaa). Vaikein oli kun yhdessä lähetyskohdassa oltiin Ruutin kanssa suurimmaksi osaksi puun takana. Sain useampaan otteeseen käydä korjaamassa istumaan, lopussa palkka kun oli pysynyt. Täytyy paikalla pysymiseen sisällyttää, myös piilossa käymistä tai osittain piilossa oloa. 




Gavan nouto & pitoa, video
- Tänään oli sitten päivä, että ennakoi kapulan tiputtamista ja tiputti sitä ennen lupaa. Otettiin nyt eteentuloja ilman kiertoa, ettei niiden takia opi tulemaan vinosti. 
- alussa eteentulot vinoja, sitten tuli parempiakin. Osassa en näyttänyt käsiapua. Namit vasemmasta kädestä, kun odottaa niitä oikeasta.
- pitämisestä ja odottamisesta palkkaa, nyt jos kävelin kohti tiputti helposti tai lähti ennen lupaa tuomaan kapulaa
- toisaalta eteentuomiset piti kapulaa paikallaan eikä pyöritellyt/liikuttanut suussa kuten eilen
- naksutin ois ollut vielä tarkempi tähän




Kolmikon Ruu, Gava ja Ras tasapainoilua, video:

- Ruuti teki ekana. Elefanttia etutassut tyynyllä ja takajalkojen laittamista. Takajalat löytyi aika helposti sinne. Tasapainoilut tai laatikko aktivoinnit on niin siistejä kaikkien mielestä! Ruutilla oli vaikeuksia odotella vuoroa ja Rassen vuoroksi lukitsin sen huoneeseen. :D 

- Gava ei taida olla tehnyt aiemmin tasap.tyynyllä. Hyvin yhdisti sen kuitenkin vadilla tehtyyn elefanttitemppuun, jonka viime kerrastakin on aikaa. Voisi naksutellen saada tuossa liikkumaan, nyt menee vähän avitettuna kädellä tai sivu-käskyllä. Ruuti taas oppinut helpoten pitämällä "tasapainoa" edessä. Kai se on jotain pallosta opittua. :D Vähän koitin myös palkkailla takajalkojen osumista, kahdesti molemmat takajalat oli hetken myös päällä.

- Rasmukselle tämä oli toinen treenisessio. Hirveellä innolla tuli, kun joutunut katsoa kahden vuoron. Rasmuksella on varmaan tasapaino heikentynyt ja ainakin kävellessä oon katsonut, ettei se käytä takapäätään ihan kuin ennen. Varmaan tekee hyvää edes tällainen pieni treeni. Tuntui olevan vaikeeta laittaa molemmat tassut samaan aikaan tyynylle. Koitin palkata, edes yhden tassun pitämistä ja että olis vähän painoakin alla. Rasmus taas osaa laatikolla tai vadilla laittaa molemmat tassut, kaikki ja takajalat (ainakin ennen osasi). Rampe oli hirveä kuolasyöppö, molemmat kädet oli niin limaset sen jäljiltä! Ei ennen ollut tuollaista, kun ei ollut niin ahne. 

Susan Garretin blogista löytyi hyvä video, missä etujalat puolipalloilla. Olis hyvä Gavalle! 
Kurretempusta takajaloille seisomaan nousuun on käytetty myös tuolia apuna. Noin 50s kohdalla videolla, löytyy tuolta sivulta.

Kävin lenkittämässä koirat ja olin siitä lähdössä niin kengät ja hattu jäi päähän tasapainotyynyä treenatessa. :D

Lenkeillä on nyt saatu muutamat hienot koirien ohitukset. Ruuti seuraus kohdassa (nopeat syö hitaat) ja Gava sen vieressä. Mulla namit kädessä ja välillä saa Gavaa huomauttaa, ettei katsele koiraan. Aiemmin on meinannut vaan tuijottaa koiria ja haluisi moikata. Tarvittaessa oon käyttänyt namin lähellä Gavaa. Ruuti onneksi on jo pro ja osaa ohittaa nätisti seuraten eikä välitä ohittavasta koirasta niin voin keskittyä saamaan G:n kontaktin. Välillä kuulee, kun muut koiran ulkoiluttajat pällistelee ei noin meidän koirat osaa mennä ohi. :D 

Treenaa:
- Ruuti kierto eri matkoilta, kapulaa matkalla häiriöksi kun sujuu
- Gava kapulan pito ja luvalla irti
- Gava eteentuloissa palkka vasen käsi ja häivytystä
- Gava irti lelusta käskystä, itsellä opettelemista ja muistamista!
 - Tasapainotyynyä ens viikolle?

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...