Siirry pääsisältöön

Yllätys: tokoa!

PE Tokotreenit Leppävaara 
Tokoiltiin Emman ja bc Lucky 5kk kanssa. Alkuun katsottiin pelkän Luckyn treeniä ja sitten otin omatkin yksitellen. Onneksi kentällä oli suhteellisen hyvin tallattu pieni alue, jossa osittain 5cm syvää lunta (ei siis 20cm). Siinä pystyttiin treenata, kun hiekkaparkkis oli taas sohjon ja veden peitossa. Luckysta kuvia.



Gava sai ensin odottaa, kun otin kuvan ja istui/makasi sivumpana odottaen. Vähän oli vilu ja koitin ottaa nopeasti kuvat (vielä kun valoa riitti). Hyvin odotti vapaana ja vaikka ekaa kertaa näki treenikaverin.

Aloitettiin leikkimisellä niin tuli lämmin.

Noutokapulan pito: Ajattelin istumassa tehdä pitoa, mutta heti suuhun ohjatun kapulan saatua Gava toi sen eteen. No välillä laitoin viivettä edessä kapulan pitämiseen. Ei ennakoinut kertaakaan irrotusta. Unohdin tehdä häiriötä kädellä kapulan lähelle. Yksi sellainen missä Gava istui matkaa 2-3m ja kapula meidän välissä. Siitä eteentuonti. Vierailla kapuloilla ei muuten olla tehty pitkään aikaan!

Sivulletuloja ja noin 2m seurauspätkiä hyvällä vireellä. Sivulla pidin eri pituista aikaa ennen kuin palkka. Ja paristi tein häiriötä heiluttamalla käsiä.

Paikallaan pysymistä: pyysin sivulle ja kävelin pari metriä eteen ja tulin palkkaamaan. Toinen samanlainen. Pitäisi näissäkin pidentää matkaa tavoitteena 20m. Ja välillä lupa tulla luokse, välillä ei. Sitten tehtiin paikallaan istuen pysymistä häirittynä. Heittelin lelua muutaman heiton 1-2m päähän Gavasta eteen ja sivuille. Kerran piti korjata. Sitten poimin lelun, kävelin sivulle ja vapautuksesta leikkimään. En muistanut kaivaa toista lelua autosta, että olis voinut kahta lelua vaihdella. Taisin käyttää Ruuti taktiikkaa ja käsi leuan alle käskyn kanssa tai sitten en..

Eteentuloja: näissä 1-5m. Pidemmässä tuli lujempaa. Käsiapua oli. Aika suoria. Palkkasin osan vatsan päältä.

Demottiin imutusseurauksella vasempaan käännöksiä, kääntyy tosi kivasti. Täytyy olla tarkkana, että saadaan sama hieno vas. käännös seuraukseen ja vaatia niitä. Ehkä naksutellen. Naksutin on vähän unohtunut, välillä tulee jes- sanaa käytettyä. Ehkä sitäkin pitäisi tehokkaammin.. Täyskäännöksiäkään ei olla tehty, aikeissa tokossa käännös oikeaan ja pk vasempaan.

Gava teki innoissaan, ei nuuskutellut mitään ja vapaana tehdessään ei kiinnostanut toinen koira, joka oli n. 10m päässä. Vaikka välillä puhuin välillä Emmalle, ei käytä sitäkään hyväksi kuten Ruuti, että häipyisi huitelemaan. Tosin pyysin odottamaan, leikin tai pidin pannasta. Selvästi kestää vähän pidempään treenaamista, mutta noikin treenit olisin voinut jakaa kahteen settiin.



Ruutin kanssa
kaukoja: eka nousu istumaan 10m päässä (ennen syvempää hankea). Siitä palkka. Sitten oli joku huono seisomasta maahan, missä vähän liikkui. Jotkut siirrot ennakoi, siitä torut. Palkkasin hyvän seiso istu, lähempänä ollessa.
Ennen treeniä sain komentaa, myös olemaan haukkumatta.

tunnari: en oo pitkään aikaan tehnyt itse vieden. Nyt Ruuti oli noussut jossain välin seisomaan, kun vein tunnareita! Itse tunnarissa nuuski kahta kapulaa ja nappasi oman. Tarkistin merkistä. Mutta tiputti sitä tuodessa kapulan ja nosti takaisin heti. Oli huonosti suussa. Toisella kertaa halusin ottaa uusiksi tuomisen, vein kapulan tunnareiden lähelle. Nyt taas korjasi otetta kertaalleen, mutta ei tippunut. Tuohon pitää kiinnittää huomiota Gavan kanssa ja en oo varma tekeekö Ruuti aina noin. Hyvin nuuski kuitenkin kierroksista huolimatta.

luoksetulon stoppi: jätin takapalkan ja Ruuti varmaan sen vilkaisi maasta. Oli taas vähän tilaa, ehkä 15m, ehti vähän himmata ennen mun käskyä, kun oli jo 5m päässä musta. Pysähtyi äkkiä, mutta vähän vinoon. Mietin hetken ja vapautin (eli palkka tuli oikeestaan paikallaan seisomisesta). Ennen kisoja hyvä aina tehdä takapalkaton, että stoppi suoristuu. :D Voisi muistaa, myös vikaa osiota eli maasta sivulletuloa nopeuttaa vapauttamalla kiertämään jalkojen välistä takapalkalle.

Treenaa:

Gava
- seuraus: vasen käännös, naksuttelua ja välillä imutus tai namikäsi ylhäällä. Täyskäännös.
- nouto: kättä lähelle kapulaa ja pois. Noudosta suoraan eteen. Vieraan kapulan lainaamista, varsinkin sorvattu.
- jos hyvä alusta luoksetulon stoppi? Tai hallilla?
- eteentuloissa naksutin
- paikallaan istuminen, kasvata matkaa

Ruuti
- tunnari, kiinnitä huomiota otteeseen
- luoksetulo: vika osio (maa-sivu). Luoksetulon maahan.


Aiemmin tänään lenkillä Gava teki pari seuruupätkää hihnapalkalla. Luoksetulon maahanmenoja (pitkästä aikaa) namien heittelystä. Ihan hyvä tekniikka. Tallatusta lumesta ruskeat namit näkyi aika hyvin.

Otin videolle, myös Gavan seuruupätkiä. Eka oli paras ja vähiten pomppiva. Sitten tuli vähän eteen kiertymään ja vähän poikitti. Täytyy olla tarkkana, en treenatessa niin kiinnittänyt huomiota, vaan ettei ne niin hyviä ollut. Asenne taas oli hyvä ja häiriökävelijäkin. Ehkä välissä myös namia rauhoittamaan. Naksuttimella, kun ei pompi? Ruuti oli kömpinyt lumipenkkaan pois kävelijän tieltä.



Ruuti teki tolpan kiertoa tai se päätti kiertää tolpan edessä olevan pienen luminyppylän. Sain kerran kutsua pois, kun haukkui. Sitten oli hiljaa. Testattiin 2m kierron jälkeen istumista. Käsimerkistä sujui, ilman meni maahan.

Ajatuksena uusi evl liike
EVL - 8 Merkin kiertäminen ja ohjattu noutaminen esteen yli hypäten Kerroin 4 
Käskyt: kierrä – seiso/istu/maahan+KM (ilmoitetaan ennen kokeen alkua, mikä asento) – oikea/vasen+KM+nouda – hyppää – irti (– sivulle). Suunta vasen/oikea taas arvotaan ennen liikettä.

Näköjään käsimerkin saakin näyttää, jes. Merkille n. 40cm matkaa on 20m, niin pitkän matkan kierrot Ruutille epävarmempia. Ja sillä tötsöllä saa olla alusta lähtien nollatoleranssi haukkumiseen, puihin ja tolppiin tulee helposti hau.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...