Siirry pääsisältöön

Lotta Vuorelan agilitykoulutuksessa, kuvia ja videota sekä tokoa

TOKO

Lauantaina heppatallilla tokoa. Pihan laidalla ja vieressä oli aitaus missä hevoset. Toinen niistä tuli meidän laitaan katsomaan. Myös kuvia (julkaisun lopussa).

- Ohjattua molemmille koirille. Vein Gavan namilla merkin luo ja lähetys. Toisessa suunnassa oli tolppa 90 asteen kulmassa ja Gava halus kiertää senkin. :D kerran otin keskelle kapulan vähän kauemmas taakse, ei vilkaissutkaan. 
- Gavalle myös seurausta sekä peruutusta 1-2 askelta, paikka pysyi paremmin. 
- Tunnaria Gavan kanssa. Eka oman piilotus heinikkoon. Olin laittanut väärät jo sitä ennen. Harjoiteltiin vähän oman nostamista myös maasta, että nostaa sen korjaamatta asentoa suussa. Laitoin oman vääristä 30cm päähän. Juoksi nurtsille nuuskimaan ja takas tullessa sai hajun. Toinen samanlainen oma etulaidassa. Kerran kävi nostamassa väärän, kun välissä tuli häiriötä. Sitten vielä yksi hyvä, missä nuuski hyvin. 



Lauantaina kävin kuvaamassa yhtä Celvin- heppaa. Tässä lemppari kuva. Hevosia oon kuvannut tosi vähän ja tämä tutun pyynnöstä niin saa teetettyä lahjaksi taulun. Vähän photoshoppailin talutushihnaa ja yhdestä ihmisen pois.


AGILITY

Sunnuntaina Lotta Vuorelan koulutuksessa Riihimäellä. Mentiin kimppakyydillä Tainan ja bc Mozartin kanssa. Tein kahdesta radasta pätkiä, kun molemmissa oli kivoja kohtia. Ekassa radassa oli kivan vauhdikasta irtoamisluukutusta. Toisessa saatiin taas meille vaikeita ohjauksia ja Lotalta hyviä neuvoja niihin. Eka kiertos tehtiin medeillä, kun kaksi muuta "paria" teki myös niillä. Vikalle kierrokselle nostin muutamia rimoja, mitkä mentiin suoraan. 

Video Gavan harjoituksesta (alla selostus)


Alkuun mustasta radasta 1-9a eli puomille asti. Gava varasti ekaa kertaa lähdössä! Kävelin 2 hypyn taakse ja käännyin katsomaan. Siitä neiti lähti liikkeelle. Vihaisesti palautin heti takaisin. Sitten pysyi vaikka nostin kättä. Koitin muistaa aina sanoa suullisen ja sitten liikkeelle. Ilman ääniä videolla osa starteista saattaakin näyttää, että lähtis ilman lupaa kun kutsuna on vain suullinen sana, ei liike. 

Alku meni hyvin, puomille 9a tuli vähän vaikeampi kulma ja ekalla kiertaa pyöristämisestä johtuen jäin hetkeksi taakse ja vauhti hidastui niin Gava ehti kääntyä ja teki 2on-2offin ylösmenolle. :D seuraavalla kerralla puomille viennissä jäi seläntaakse. Kun tein valssin ajoissa aloittaen jo hypätessä niin tuli hyvin. Puomin kontaktit oli hyviä ja yllättävän nopeita.
-> täytyy muistaa että heittäisin palkan sille itse ollessa rintamasuunta radan suuntaisesti. En kisaradallakaan käänny sitä päin. Videolla näkee, että annoin lelun edestä päin.


Toiseksi tehtiin valkoisia palloja, vaikeampaa rataa. Siinä heti alussa useampi vaihtoehto, mutta halusin treenata vaikeinta twistiä/saksalainen ilman persjättöä. Alussa tein vähän liian aikasin takaakierto ohjauksen ja poistuin vähän liian aikasin alta. Kun maltoin pitää ohjauksen takaakiertoon riittävän pitkään, siihen asti että näin että lähtee kiertoon sujui hyvin. Ja olisin tarvittaessa voinut hypyn toiselle puolella kääntää kropaa kohti koiraa. Radalle ottaessa Gava jäi ekalla kertaa mun seläntaakse ja karkasi sitä kautta väärään putken päähän. Täytyy kokemattomalla koiralla muistaa pitää myös katsekoirassa. Oon ollut aika epävarma meidän takaakierroista, kun niin helposti Gava hypännyt riman silti väärinpäin, mutta varmaan ajoitus ollut pielessä ja oon juuri sekunttia liian aikaisin lopettanut ohjauksen.

7-8 kuvan alareunasta tehtiin eka tavallisesti välistävedot. Siihen palkkaus, kun en olis ehtinyt mihinkään.

7-8 väliin myös takaakierto persjättöä, joka ei edes tullut mieleen, koska se on meille vaikeata. En saanut Gavaa kiertoon liikkeessä, niin kiinni siinä. Joten tehtiin muutamat toistot ennen taukoa ja tauon jälkeen, että heitän lelun sinne. Hyvä vinkki!
Sen jälkeen lelukädellä niin, että tein päällejuoksunkin. Medirima tippui vaikka ohjaus muuten onnistui. Näitä tehtiin viimeksi ast:n kentällä helpommasta kulmasta ei noin viistosta tai missä koira tulee niin sivusuunnassa.
Nämä läksyksi! 

9-10 oli myös vaikea. Kova vauhti ja piti kääntyä täyskäännös. Putki veti puoleensa joten Gava olis lenkittänyt sitä kohden.
Tämä myös treeniin!
Olin ajatellut peruskäännöstä, ehkä vastakäännös olis toiminut. Yritin myös saattaa liikaa. Ennakoivalla valssilla, vähän toivoa, mutta lenkitti. Hitsi kun oli ruman näköisiä kääntymisiä. Meillä on treenattavaa kohdissa missä on kova vauhti ja pitää kääntyä. Joissakin kohdin rataa tollaiset sujuu taas tosi hyvin ehkä ilman niitä ansaesteitä..

11: A-este otettiin kerran erikseen. Jätin seisomaan ja kutsuin A:n toiselta puolelta. Ihan hyvin tuli.

13-19: pelotti vähän esteen 14 kulma ja meinasin eka että skipataan putki. Mutten saanut ohjattua silti hyppyä 14 niin hyvin, kun koitin tiukempaa kulmaa. Tehtiin putken kautta ja takaaleikkaus hypylle 15, toimi hyvin! Sitten vippaus hypylle 19, joka myös hyvä. Mutta laskeutuessa taas lenkitti. Josta en tykkää. Seuraavaan pyöritykseen tultiin taas kovaa u-putki ja suora hyppy. Tässä meinasi aina valua pitkän loikan edeltävältä hypyltä. Ihan lopussa saatiin merkkauksella vähän paremmaksi, mutta mun piti ehtiä ennen edeltävää hyppyä jo pysähtyä merkkaamaan.
Läksyksi tehdä samantyyppisiä alkuun yksittäisenä ja sitten lisäten vauhtia. Meidän tekniikka ei pysy vielä samalla teknisellä tasolla, kun vauhtia tulee lisää.

Jännä, kun ajattelin että noi pyörittämiset olis ollut helppoja, mutten osannut kuvitella miten vauhti vaikeuttaa ja, kun niissä mentiin melkein täysiympyrä aina.. Enkä ehtinyt niin lähelle siivekettä. Toki halusin tuon pätkän ehtiä tehdä.


Treenikavereiden videoita ja jotain muistiinpanoja niistä. Helpommalla radalla  Piki aussie ja Mozart bc. Taitavia junnuja :) 
- Kiihkeälle koiralle neuvottiin, että leikkimisten ja radan välissä namejen heittämistä maahan -> nuuskiminen rauhoittaa. 
- Ei saa ottaa koirasta kiinni, niskasta tms koska se kiihdyttää (jos jo valmiiksi kiihkeä koira). 
- Jos koiran halutaan pysyvän lähellä, käsi on myös ohjaajalla lähellä kroppaa. Jos irrottaa kauas, käsi on korkeammalla. Ja mitä kiihkeämpi tai herkempi koira niin sitä vähemmän käsien huitomista. 
- Käy siihen- treenissä (makoilu) namit tassujen väliin (näin teen itsekin, mutta sen kommentin kuuli vain tuolla). 



Su illalla satoi vähän lunta! Ja Gava on aloittanut taas pudottamaan turkkiaan, juoksuista vasta 4kk. Rinnasta läpikuultaa vähän ihokin. :0 Lisätään nyt öljyä ja biotiinifortea ruokaan.. 

Sohvapaikat oli viety niin on tyydyttävä petiin. Ruuti ei oo mikään petikoira ja kahdesti jo mennyt tohon petiin. :)

KUVIA Riihimäeltä Gavasta, Ruutista ja Mozartista

 

Niin kaunis (komea) ilme :)





Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...