Siirry pääsisältöön

Tunnari edistystä ja Nova sosialistumassa

Sunnuntaina sisätokoa

Gavan kanssa
- tunnari: kaksi toistoa. Ekassa laitoin tunnarin väärien taakse vähän lelun alle. Etsi sen hyvin. Toisessa väärien sivulle. Taas etsi hyvin ja toi oman. Tällä kertaa ei tehty mitään oman piilotusta alkuun.

- kaukot: Tehtiin istumaan nousuja, jotka kotona sisällä oli 100% hyviä ja tekniikaltaan oikeita. Tehtiin myös niin, että laitoin sivulta maahan (takapääpaikallaan) tekniikalla ja sieltä sitten istumaan.

Ruuti teki rally-tokoon liittyviä juttuja. 
- oikeanpuolen seuruuta ja edistystä siinä. Paikka pysyi jo paremmin ja tehtiin myös paikallaan käännöksiä.
- harjoiteltiin ekaa kertaa oikealta puolelta eteentulemista ja se oli hirmuvaikeata. Ruuti meinasi tulla kylkiedellä mun eteen. :D Täytyi isolla lenkillä ohjata eteen.
- edestä vasemmalta puolelta oikealle sivulle menoa: palkkasin vain kierrosta heittäen namin, kun tuli kierrossa oikean käden puolelle. Tämä oli viime kerralla hirmu vaikeata, mutta onnistui nyt paremmin. Näytin vasemmalla kädellä avun kiertoon.

Neidin karvanlähtöä..

Sunnuntaina Nova kävi lentokentällä. Siellä tehtiin sivulletuloja ja palkkailin kontaktista. Ihmiset ihasteli ja tuli rapsuttamaan. Ehdittiin myös tehdä rauhoittumista, makoilua kuusen juurella. ;) Hyvin rauhoittui ihmisvilinään. Kävely siellä oli taas vähän hakusessa, katseli lähinnä vain eteen ja usein meinasi kiskoa. Jarrutin välillä ja palkkasin, kun otti kontaktia.



Maanantaina Novan kanssa mentiin käymään Helsinki cityssä. Mentiin juna + ratikka käymään työpaikalla. Paikallaistumista tuli kuvien muodossa ja hyvin pääsin 10m päähänkin. Leikittiin pienellä majavalla, mutta tollo meinasi niellä sen tahalleen! Sain vetää pois kurkusta. Luokitteli sen hiireksi tms minkä aikaa syödäkin. Äiti on kuulemma yllättänyt sen myös hotkimasta sukkia, sukat onkin nyt kiellossa säilyttää lattialla.

Kontaktista palkkailin kävellessä. Junassa ja ratikassa siitä, jos istui nätisti tai makoili. Oli tosi nätisti paikallaan! Eikä jännittänyt yhtään. Purkkia yritti myös bongailla maasta. Piti nostaa julkisiin, paitsi uudessa junassa missä tuli osalla kerroista metalliritiläkin junan raon väliin. Kerran ei sitä ollut ja Nova astuikin ainakin yhdellä tassulla huti, hiukan säikäytti mutta onneks tajusi sitten korjata askellusta.

Hirveästi sai rapsutuksia aikuisilta, turisteiltä kuin lapsilta. :D Samalla innolla moikattiin jokaista. Moni tunnisti myös rodun. Välillä tehtiin sivulletuloja, ne sujuu jo namikäsi aikalailla paikallaan reidessä.

Työpaikalla sai hyvää harjoitusta, kun jätin sen varastotilojen lähelle, mihin ei ole muille ihmisille pääsyä. Ja laitoin hihnasta kiinni portaikkoon. Alkuun harjoiteltiin vain, että kävin kulman takana piilossa. Meinasi aluksi alkaa itkettää jos yhtään viivyin siellä. Pari tällaista ja sitten käväisin nopeasti pukuhuoneessa ja palasin palkkaamaan. Sitten jätin vielä kahteen otteeseen, kun kävin työkavereille sanomassa Novasta. Hyvin jäi muilla kerroilla.

Vielä äkkiä käväistiin Sellossa äitin työpaikalla. Asematunneli oli vähän jännä tai siellä oleva haitarin tms soittaja, jonka musiikki oli kovalla. Nova oli myös jo väsynyt reissusta, vaikka oltiin ehditty 1,5h sisään käydä helsingissä ja takaisin. Keskustassa Nova hätkähti jos oli joku lastausauto, joka purki kuormaa, jos siitä kuului isompi kolahdus tms. Mutta enemmän ihmetteli, mitä siellä tapahtuu.

Heti kun päästiin kotipihaan (mentiin junalle autolla) niin 2m autosta niin pentu oli heti pissillä. Arasteli tehdä mihinkään vieraaseen paikkaan, vaikka käytiin nurtsillakin. Äiti on arastellut Novan viemistä vielä Selloon ym, mutta ehkä se myös kohta uskaltaa. Nätissä hihnakävelyssä on vielä tekemistä ja tollaisessa ryysiksessä saa treenattua myös ihmisten ohittamista. Yhdet pidemmät portaat kannoin Novan ja kävi vähän voimille. Varmaan noin 12kg tms. Ja ratikkaan ja ekan kerran junaan sisään. Autoonkin Nova nostetaan ja sohvalle se ei ole vielä oppinut tulemaan. On sen verran kömpelömpi kuin pomppu Gava tuossa iässä. :D Nameja tuli syötyä aika paljon niin se vähennettiin ruuan määrässä.

Junassa
Ratikassa
Ritarihuoneella ja Tuomiokirkon edessä

Ramirentin tuulessa kahisevat muovisuojat oli alkuun vähän jännät. 

Temppeliaukion iso kuusi ja Tuomaan markkinat, junassa nukutti


Gava tokoili vähän iltalenkillä

- liikkeestä seiso ja takana kävely: ei mitään ongelmaa, yksikään tassu ei liikkunut. Vaikka heilutin ja vingautin lelua sekä ekalla kertaa kävelin eleettömästi taakse. Näitä pitää saada jossain häiriössä tai liikkuroituna.

- Kaukot: jätin lelun salaa taakse. Gava sivulle ja normaalisti maahan. Vähän liikahti takajalat niin uusin. Sitten kävelin noin 5m päähän ja istumaan. Teki hyvin ja vapautin lelulle, mistä yllättyi.

- merkin kierto: tai tolpan kierto lenkillä. Lähti hyvin kiertoon ja seisoin vaan paikollaan niin juoksi eteen. Siitä palkka. Palkkasin taas edestä aika kiireellä, täytyy muistaa välillä laskea viivettä siihenkin!

Mutta kaikkien noiden liikkeiden ongelmat ei ainakaan lenkkitokossa näkynyt..


NOVASTA SISÄKUVIA
nämä tuli otettua reilu viikko sitten ja oon aina lykännyt laittamista.. Ikää noissa 17vk. Eli tällä viikolla täyttää ke 19vk eli 4kk ja 3vk.
  


Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...