Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

30.12.2015

Temppuja, haun rullailmaisua ja tottelevaisuutta

Joulu on rauhoittumisen aikaa ja lomilla on nyt aktivoitu koiria paljon vähemmän kuin normaalisti. Kotona ja Rukalla puuhasteltiin välillä pientä.

TEMPUT ja Oikean puolen seuruu

Ruutissa se alkoi jo näkyä lomailu niin pidettiin temppu/rallytuokio joulupäivänä. Koirat on myös tienannut multa kinkun jämät ;)

Ruuti
- oikealta puolelta eteen istumaan, ei taivu kylki ;) isommalla lenkillä saatiin onnistumaan. 
- (oikealla seuratan) täyskäännös vasempaan eli helpoin. Ihan hyviä. 
- paikallaan käännöksiä oikealle (oikealla seuraten). Suht hyviä, joskus jää vähän eteen mutta korjaa. 

Gavalle:
päätin naksutella temppuja, jos saataisiin muutamia sellaisia opeteltua.

- etutassut olkapäälle: mun selänpuolelta laittaa etutassut mun olkapäälle, itse kyykyssä. Houkuttelin namilla näin alkuun. Tehtiin myös niin, että käänsin katseen toiseen olkapäähän ja nami siellä. Hyppäsi sinne puolelle etutassujen kanssa. Tätä temppua on näkynyt enemmän, että koiran tassut on molemmilla olkapäillä ja vaihtaa pään katseen puolelle. Katsotaan minkälaiseksi muotoutuisi. 

- pusu: naksuttelin, kun Gava antoi mulle pusun. Ideana olisi jos oppisi pitämään kuonoa pidempään kiinni kuin suukottelisi pitkään. Olisi hauska, kun oppisi yleistämään saman toiselle koiralle. Voisi olla myös "pusu" poskelle. 

- tiistaina myös etutassut "olalle" temppua. Nyt koitin pitää käsiä alempana, ettei hyppää vain käsivarrelle. Vähensin apua myös vain olan taputtamiseen. Nyt Gava tarjosi tassuja molemmille olille. Ohjasin sitä ennen mun taakse seisomaan.

- keskiviikkona tarjosi jo helpommin olalle hyppäämistä. Välillä tosin etupuolelta myös :D välillä vain suullinen käsky. 

- Kiertäminen: keskiviikkona tehtiin ja olin polvillaan maassa ja näytin kädellä kertämään. Palkka oli toisessa kädessä valmiina.


- 2on-2off polvien päälle: uusi idea opettaa Gavalle tekemään 2on-2off mun polville, itse ollessa polvillaan maassa. Gava arasteli paljon astua mun jaloille, koska siinä pitää vähän tasapainoillakin. 2on-2off löytyi portaille, mutta ei pystynyt tehdä jaloille. Harjoiteltiin siis alkuun vain etutassuja mun jalkojen päälle. Sitten keksin tehdä portaan edessä niin, että Gava kääntyi ympäri portaalla ja tuuli siitä seisomaan mun polville. Alkuun löysi vain etutassut ja takatassujen sommittelussa meni aikaa. Sai myös hyvin harjoittaa tasapainoa samalla. Käy doboilusta. ;) Kun sai siinä varmuutta, uskalsi pysähtyä 2on-2offiin. Ja palkkausta helpottamaan palkkasin mun edessä sivusuunnassa siitä. Ideana oli, jos oppisi tekemään ton musta nenäpoispäin eli menosuuntaan. Ehkä tarvitsee targettia tms.. Ei kyllä tarvitse olla ton painavempi (13kg) koira kuin toi temppu voisi jo sattua. Huonosti seistessä vähän tuntui jo ikävältä. :D 

Gava on tykännyt näistä temppupuuhista ja sille on osa palkkaa myös, kun itse iloitsen ja kehun. 


HAKU Hakuilmaisua lähdettiin ekaa kertaa kouluttamaan maanantaina. Rullana letkun pätkä harjoiteltavana. Normaalisti on pannassa roikkuva pieni patukka. 
Ensin sivulletuloja rulla suussa. Välillä tiputti ennen kuin ehti tulla sivulle. Palkkasin vain missä tuli sivulle rullan kanssa. (Tokossahan tuo kapulan eteen)

Tehtiin myös ekaa kertaa kolmiomallin mukaan maalimiehen kanssa sisällä rullan hakutreeniä. Eli lähetin hakemaan rullan ihmiseltä. Gavan mielestä, kun ihminen istui sohvalla piti myös hypätä sohvalle. :D kävelin itse sillä aikaa "keskilinjalla eteenpäin" ja käskytin Gavan sivulle (tarvitsi apua luovutukseen). Yksi palkka ja lähetin näytölle hakemaan toisen palkan. Muutaman toiston jälkeen sai palkan vasta näytöltä. 

Tiistaina jatkettiin hakuilmaisua sisällä. 
- Ensin parit sivulletulot letkun kanssa. Sitten äiti avusti. Gava haki letkun, siirryin sivusuuntaan eteenpäin ja Gava toi sinne sivulle letkun. Sitten luvalla "näytölle". Gava vähän mietti letkun ottamista. Sivulle tuominen alkoi sujua ilman käskyä, kun katsoin tai heilautin vähän kättä. Niistäkin pitää tosin eroon päästä. 
- Toisella kertaa Gava tiputti rullan vähän ennen lupaa, mutta päästin näytölle. Parit toistot erillisenä ja käytiin läpi ettei saa tiputtaa sivulletultuaan letkua, vaikka toisin käden letkun lähelle. 
- taas kokonaisena. Lopuksi sujui. Voisi tosin tehdä vikaa osaa niin, että Gava on sivulla -otan kiinni valjaista ja saa mennä näytölle "näytä" sanasta.

Keskiviikkona hakuilmaisua ulkona
- Poikaystävä meni "näkösuojan taakse" (joku pieni hökötys lammen jäällä). Lähetin Gavan sinne ja kävelin eteenpäin. Gava jäi miettimään "piilolle" letku suussa, mitäs sitten. Vasta, kun kutsuin niin tuli sieltä. Pitäisi vain napata rulla ja tuoda. Ehkä etäisyys oli liian pitkä, että Gavalla oli varmuutta jättää maalimies (10-20m).
- Sivulletuodessa paristi tiputti, hinkattiin erikseen ettei saa tiputtaa ennen kuin tartun kiinni letkuun tai annan luvan.
- Nyt oli valjaat päällä niin otin letkun, koskin valjaihin ja lupa mennä maalimiehelle. Kun taas tehtiin sama hihnan kytkemisen kanssa Gava ei uskaltanut ollenkaan kiskoa.


HIIHTO


Gavan kanssa tiistaina Rukalla hiihtolenkillä n.8km lenkki. Pakkasta oli -15 astetta ja piti pysyä liikkeessä. Gavalla fleecehaalari. 


Torstaina käytiin 4km hiihtolenkillä luistellen. Gava oli fleksissä vetovyössä (fleksissä joustopätkääkin) ja sai juosta vähän vapaammin. Juoksi myös hihna suussa ja edestakaisinkin. 


NOVAN TOKO

Novakin on treenaillut vähän ruuan kanssa
- sivulletulot: sujuu jo hyvin ja naminyrkki voi olla reidessä kiinni. Tehtiin myös paikallaan käännöksiä. 
- toisena päivänä tehtiin sivulletuloja vaihdellen naminyrkissä tai ilman namia. Edestäpäin niin, että tiputin namin eteen tai ohjasin mun eteen ja sieltä sivulle. Välillä meni vinoon istumaan kauemmas ja välillä heti sivulle. Jäi vähän vinoon helposti monessa ja piti korjata asentoa.
- kolmantena päivänä tehtiin namien heittelyä 2m sisällä samalla janalla. Siitä välillä sivulle. Vähän paremmin jo sujui. 

- seuraus: on edistynyt jonkin verran. Paikka pysyy hyvin, vaikka välillä nostaisi kättäkin. Aiemmin taas seuraus väljeni, mutta nyt ei enään. Nyt varmaan vois alkaa naksuttelemaan kohtia ilman apua. Sekä välillä tuo namin vasempaan käteen oikeasta. 

- pitoa: tehtiin letkun pätkällä "kapulan pito" mielessä siihen tarttumista. Vähän paremmin voisi oppia, että tarjoaisi otetta. Välillä antoi tassuakin sen sijaan. Ei saatu kuin sekunniksi ehkä käymään oikeassa kohtaa. Oikean pidon voi opettaa myöskin letkun pätkällä, oon nähnyt hyvän videon missä pennulle oltiin opetettu se ensin/ohella. 
- toisena päivänä lähti tarjoamaan paremmin letkun suuhun ottoa. Ei tosin saatu hyvää otetta niihin. Kyllästyy myös nopeammin kuin bortsut ja pitäisi osata pitää treenit lyhyinä. 
- kolmantena saatiin aavistus otetta lisää. Nyt osasin tehdä lyhyemmän treenin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!