Siirry pääsisältöön

Tunnaria ym sisällä sekä Niinun agilitya videoin

Maanantain sisätokoa 

Ulkona oli kylmä ja Gavalla oli ainakin virtaa. Sisustusta oon muuttanut niin, että keittiön pöydän alla oleva muovimatto jää nyt talveksi tuohon lattialle, että on hyvää treenipinta-alaa. 

Gavan kanssa
Tunnari: ensin piilotin oman takin alle ja etsi sen. (Ei videolla) sitten videolle otin takin myös ja vääriä sen ympärille. Ekat hyödynsin vähän takkia ja laitoin omaa vähän piiloon. Kävi ekassa nostamassa väärää ja tajusi heti jatkaa etsimistä. Muina kertoina ei koskenut vääriin. Vikassa tehtiin ilman takkia eli ihan vaan kapulat maassa sisältäen oman. Hyvin etsi oman! Toinen kerta nyt kun omaa ei ole yhtään piilotettu ja on lähellä muita. 

Tehtiin tunnarin nostoa maasta, kun halusin erotella mistä tykkään ja mistä en. Otin kriteeriksi, että otteen pitää olla hyvä hyvä ei niin, että kapula keikkuu suussa tai on yhden hampaan varassa. Otti välillä tunnarin myös ihan päädystä, jolloin oli kuin tupakka suussa. Haluan myöskin niin, ettei joudu sitten korjata otetta. Jos otti huonosti, että kapula keikkui koskin tunnariin ja se tippuikin suusta. Hyvistä palkka. Sanoin noissa palkka sanan niin tiputti tai irrotti välillä ennen kuin käsi oli kiinni tunnarissa. Tätä on joskus tehty aiemmin, mutta silloin en saanut selvää visiota, mikä on hyvä ja mikä ei. Tehtiin näitä kaksi settiä tehden välissä muuta. 




Kaukoja tehtiin Gavan kanssa namit tassuilla. Tai päädyin käyttämään nameja vain istu - maahan siirtoon. Kun maasta istuminen ei mene Gavan järkeen, kun joutuu tulla kohti nameja. Ne sujui paremmin ilmankin. Onnistumis tiheys oli aika korkea. Keskivälillä keksi liikuttaa maahanmenoissa maahan mentyä toista tassua. En palkannut niitä. 
Nyt olin ihan lähellä niin seuraava vaihe lisätä matkaa tai ottaa niitä seisomisia mukaan. Sivulta maahan menossa vois koittaa myös nameja tassuilla. Sanoin aina "tassut", kun laitoin namit. 

Video: Gava kaukot



Ruutin oikean puolen seuruu (rally-tokoon)
Eka video seuruusta. Parissa treenissä paljon edistystä. Nyt viereen - tulot sujui jo paremmin. Etujalat vadilla - tempun kautta on saanut hyvän takapään käytön. Seurauksessa alkuun meinasi mennä väljemmin eikä pää ollut lähellä jalkaa. Ajattelin testata kosketuskeppiä, mitä en löytänyt niin tunnaripihdit sai kelvata. Nuorempana opetin Ruutille lisäksi kosketuskeppiin koskemisen se mun reidessä, kun meinasi silloin välillä edistää. Nytkin seurauksessa meinas mennä liian edelle tai sitten jos kävelin liiN hitaasti niin istui. Paikka kuitenkin tässä vaiheessa tärkein. Oikeaan täyskäännökset oli vaikeita. Täytyy tehdä niitä enemmän paikallaan käännöksinä vielä pienemmissä osissa. 

Video Ruutin oikean puolen seuruusta





Keskiviikon Niinun agilitytreenit

Niinun treenirataan tutustuin vasta paikan päällä. Onneksi oli epätavallisesti aika menevää ja helpommin muistettavaa. Saatiin myös Taru kuvaamaan meidän treeni. :) tuleekin aina silloin hidastettuna katsottua pätkiä ja hyppäämistä. 

1-3 pätkällä mietin tutustuessa, että täytyy kertoa käännös hypyllä 2, mutta se käytännössä oli myöhässä ja jotenkin ajattelin että pitää viedä 2lle vaikka se oli niin tyrkyllä.. Ekalla Gava meni siis extrahypyn suoraan ja toisella kerralla toimi. 

Ekassa lähdössä kun käännyin katsomaan Gava nytkähti eteen! Mur! Hirveästi oli taas intoa. Ja muisti ehkä viime treeneistä idean rynnätä sieltä ilman lupaa. On niin Rasmuksen tyyppinen, Rasmuksella oli kaksi vaihtoehtoa - istua kuin tatti tai rynnätä radalle ilman lupaa. Ruuti ei ole taas koskaan tullut ekaa hyppyä ilman lupaa, mutta nousi seisomaan tai hiipi eteen ja oli huonolla ryhdillä -> lähtörimaan ongelmia. 


Seuraavaksi 4 putkeen meni hyvin valssista työnsin. Hypylle 5 unohdin tehdä paremman työnnön ja laskeutu nenä kohti putkea ja sinne myös irrottiin. :D seuraava onnistui. Sitten oli irtoamisfa tässä pääsin edellekin. Ekalla toistolla varsinkin Gavalta pari pelastelua ja nurkan hypylle vaikeampi rytmittää. Näitä lisää! Tehtiin palkaten kahdesta kohtaa pidentäen suoraa ja vähän paremmin oli focus eteen eikä vain tuijotella mun juoksemista. Onneksi sain videolle niin pystyi katsoa hyppäämistä. Ekoilla hypyillä Gava hyppäsi myös aika reiluja hyppyjä. 

Välistävedoissa 11-12 oli pitkä väli, joka helpotti. Tehtiin näitä myös yksittäisenä. Nyt puoli valssilla itsekin liikkuen. 

Halusin ottaa vielä pätkän kontakteilla eli 17-22. Eka keinu lentokeinu ja Gava heti lähti uudestaan keinua suorittamaan toisesta päädystä. Pamauttelin kautta toi on vaan hauska treeni. :D täytyykin muistaa keinuakin joskus tehdä. Tehty vain puomia monet toistot. Uusinnalla hyvä. Puomi myös ok, tosin hidasti raviin lopussa. Puomilla myös ylösmenon lopussa joku muutos rytmissä, joko ajatteli keinua tai tasapaino horjahti. Pitäis varmaan tehdä jotain tasapainojuttuja, kun ei eka kerta, kun Gava puomilla menee "huteran" näköisesti. Palkkasin tällä kertaa nämä namilla. Vielä hypyn 22 käännös ja palkka. 

Video Gavan radasta


Gava treenaa:
toko
- tunnari nosto
- kaukot seisovaihdot
agi
- pyöritykset eri vauhdilla
- eteenmeno suora eri välein + ohjaaja eri sijainti
- välistävedot
- keinu

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...