Siirry pääsisältöön

Agilityn omatoimitreenejä + videot x 2 ja Ruutin toko

TI: agility

Tiistaina mentiin seuralaisen kanssa Sporttikselle omatoimitreenailemaan (tuurasin).

Välistävedot: vähän oli suunnitelmissa tehdä näitä, kerran on niin hankalia ja hypyt olikin jo lähes valmiina. Haluan, että jatkossa sujuvat niin, että käskytän ja käytän vastakkaista kättä, mutta voin olla edellä ja juosta eteenpän. Alkuun Gava olu sitä mieltä, että hyppää toisenkin suoraan. Otettiin ihan yksittäistä välistävetoa ilman vauhtia ja korkea medikorkeus. Jätin lelun hyppyjen väliin. Jos tuli väärin, ei osunut lelun reitille ja tehtiin uusiksi. Tavoitteena oli lähettää hypylle, mutta kuitenkin kertoa käännöksestä ennen ponnistusta. Nimi toimi paremmin kuin "tässä". Kun alkoi sujua heitin palkan vasemmasta kädestä. Tehtiin molempiin suuntiin. Näitä lisää!

Okserin käännös: okserikin löytyi valmiina, kun vähän vaan nosti korkeutta. Tehtiin kääntyminen okserilla eli valssasin siihen. Joka kerta rima pysyi.

kepit: näitä kahteen otteeseen. Alussa tais sujua melkein 100%. Eka yksittäisenä. Sitten esteen kautta molemmin puolin. Lopussa vielä videolle, mutta sitten tulikin toisella toistolla paristi sisäänmenossa ongelmaa, kun tultiin loivasti umpikulmaan ja juoksin pidempää reittiä. Videosta näkikin että ekassa mokassa Gava liukui 3.väliin.


Tässä "yhteenveto" video, kun testattiin vielä lopussa treenatut jutut videolle. Ei mennyt esim välistävedot heti alkuun noin hyvin. ;)


TO: agility & Ruutin toko

Torstaina taas omatoimiaksaa tällä kertaa Niinun hallilla tekniikkakentällä.

Kepit: yhden kerran. Helposta kulmasta rinnalla juosten ja sujui heti ekalla kerralla. 

Ratatreeniä, mokasin itse yhdessä kohtaa kun en ajoissa kertonut käännöksestä. Välistävedot hienot <3 myös pimeät putkikulmat ja okseri. Ja paljon leijeröintiä, mikä on meidän juttu. :D Video: 
Rata (mun suunnittelema)

Ruuti treenasi tokoa

- kierto ohjattu: radalla just hyvä kohta tehdä kiertoa. Alkuun noin 12m matkaa, sitten 17m. Ohitti hyvin hypyt. 17m matkalta ekalla kertaa kierti siivekkeet ja meni kepeille. :D (siivekettä näkyy vähän kuvan oikeassa yläreunassa ja kepit myös siellä. )

Sitten seisomisen kanssa ja otettiin myös nouto (vasen). Hyvin meni. Kerran vielä kierto ja tehtiin istuminen. Nyt sujui istuminen stoppina, jee!  


- eteenmenoja: Ruutille myös näitä. Tein niin, että laitoin aidan viereen lelun. Ja alkuun matkaa oli joku 8m, sitten 12m. Ekan jätin salaa. Sitten kauempaa virittely ja eteenlähetys. Huusin jes ja vapautin lelulle ellei nähnyt sitä jo aiemmin. Kun juoksi lelulle menin myös aidan luo ja pyysin tuomaan lelun, minkä heitin ja samalla jätin toisen lelun paikalle. Kunnes Ruuti loppupäässä totesi, että ke-hu lelu on paljon kivempi kuin korjattu narupallo! se juoksi siis toiselle pallolle ja jäi katsomaan, missä on parempi lelu. :D Irtosi hyvin ja tosi suoraankin! Tehtiin tätä kahta eri seinää kohden. Ja toistoja tehtiin ehkä 2-4 per seinä eli hyvä määrä. 


Kotiin tultua oli pakko todeta, että Ruutikin oli ollut ihan pätevä. Se sai vastineeksi vähän hämmästyneen vastaanoton (niin hyvin kun Henkka voi tajuta). Ai miten niin kerron usein kommenttina, että Gava osasi ja Ruuti ei. ;) Miksiköhän niin? Miten usein sitä osaakin kiittää, että saa vaihteeksi nuoremman koiran joka miettiikin mitä tekee ja ei aina tee omiaan. Ja joka haluaa tehdä oikein. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...