Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

25.4.2016

Tolleripäivä taipparijuttujen merkeissä

Matkattiin sunnuntaina äitini Riitan kanssa moikkaamaan Novan kasvattajia Valkeakoskelle. Henna ja Kaja sisko nähtiin ekaa kertaa. Ruska sisko oli tullilla juoksujen takia ja Ruuti sisko ei päässyt. Kaja oli pieni ja siro Novaan verratessa. Tosi kauniita ja mukava luonteisia kaikki. Kotioloissa tosi ihania.


Lähdettiin ensimmäiseksi treenaamaan. Ehdittiin treenata auringonpaisteessa eli täydellinen keli. Ville koulutti ja itse siis kuvailin ja kuuntelin. Äitille oli onneksi unohtunut noutajahihna autoon. :D

Hihnakäytös: ensimmäiseksi katsottiin tätä. Usein kisapaikalla voi katsoa jo parkkipaikalta miten kukin koira käyttäytyy. Molemmat juniorit (8kk) vähän kiskoivat paikalle varsinkin Nova. Nova pääsikin Villen esimerkkinä kulkemaan ja paristi piti oikeaan aikaan nykäistä hihnasta kun lähti kiskomaan sanoen eka huomautussanan (äp äp) tms. Hihnan pitää pysyä löysällä eikä nome seurauksessa tai hihnan kanssa seuratessa saa nuuskia. Selkeä reaktio tuli, mutta parempi puuttua kerralla hyvin kuin nykiä kokoajan ja valittaa hihnakäytöksestä. Samalla on täysin mustavalkoista ettei vetäminen ole vaihtoehto, sen päättää ohjaaja. Ja mielummin kerrasta poikki kuin koira joka rasittaa niskaansa tekemällä säntäilyä hihnamitan päähän tai kiskoo kokoajan niska huonossa asennossa. Villellä kuuden koiran kanssa kaikilla pitää olla selkeät säännöt ja hihnassa kävellään sivulla ja vapautuksesta saa mennä nuuskimaan tai vapaana ollessaan. Tietysti maalla asuessa vs kaupungissa toi mustavalkoisuus on helpompaa.


Novan hieno odottelukäytös:


Luoksetulo: Nova odotti hienosti, vaikka äitin käskettiin laittaa hihna taskuun. Tuli kovaa luokse ja hyvin sivulle. Äiti näytti pienen avun jättöön ja vähän apua sivulletuloon. Hieno poju! 
Riista varis, lokki ja kani: Nova viime pentutreffien jälkeen oli nähnyt ehkä neljästi varista. Nyt testattiin niin, että koiran kanssa lähestyttiin riistaa ja oltaisiin kävelty riista suussa pikku lenkki. Nova ei kuitenkaan ottanut riistaa suuhun, jos sitä ei liikuttanut. Näkyi selkeästi vähäinen treenaus. Innostui ja kiinnostui kun liikutti riistaa. Varista meinasi roikottaa siivistä -> täytyy laittaa narulla siivet kiinni. Lokin poimi vähän paremminkin suuhun. Jänis oli näistä jännin ja lopuksi leikitettyä poimi sen suuhun. 


Etsiminen lelu/dami, ei näkyvissä: Piilotettiin pallo niin, että hajustettiin metrin kokoinen alue sillä ensin. Pallon piti olla nurmen alla eikä näkyä. Nova ei tajunnut ekaa harjoitusta tai kun ei palloa löytynyt teki kakat 10cm pallosta. :D Toisella toistolla matkaa 10m sijaan 2m ja Nova sai olla mukana lelua piilottaessa. Sen jälkeen haki sen hyvin, muttei silloinkaan ihan helposti löytynyt. Lelun vaihto namiin. Tällaisia lisää niin täytyy käyttää nenää. 


Siirryttiin seuraavaksi metsän laitaan (videot näistä treeneistä alla). Valittiin metsän nurkka hakuruudun alueeksi. Junnuille riitti näin alkuun 10m syvyinen alue, missä käytiin koiran kanssa viemässä kolme damia, ihan laitoihin ja keskelle. Voi vielä sanoa damin jättäessä "vaak vaak" jos osaisi vielä matkia ankkaa. :D Hakuruudussa damit tai riistat riittävän kaukana toisistaan, ettei koira keksi vaihtaa niitä. Tai jos yrittää niin vaaditaan tuomaan aiemmin löydetty ensin takaisin. Kun koira lähestyy damin/riistan kanssa pilliin kaksi vihellystä. Jos ei ole pillia voi hihkaista "tuo tänne" tms. 

Hakuruutu: Novan kanssa vietiin damit. Nova ei ole tuollaista damia aiemmin noutanutkaan eli ison koiran damia. Ekassa lähetyksessä ei tajunnut mitä piti tehdä. Ville meni näyttämään kaikki damit uudestaan. Nyt Nova taisi hakeutua toiselle damille, minkä löysi ja kehuttua toi. Loppua kohden lamppu syttyi päässä ja tajusi mitä haettiinkin. Nyt seuraavat muutamat treenit voisi olla samanlaisia, sitten nostaa matkaa 20-30m. Ja koira voi kulkea mukana tai odottaa. Varmaan joku muukin voi viedä jossain vaiheessa. Kisoissa noudettavia on lähellä ja ainakin yksi kaukana (50m). Riippuuu koirakosta haluaako tuomari nähdä 3-6 varista. 

Markkeeraus/linjat: Tämä liike tulee nomen alokasluokassa? Markkeerauksella tarkoitettiin liikettä, jossa koira näkee damin tai riistan putoamispaikan. Se ottaa kuin "valokuvan" putoamispaikasta. Molempiin suuntiin pudotetaan dami ja sitten koira käsketään noutamaan ne. Ensin tehtiin Novalle yhden damin markkeeraus. Valittiin puu minkä luokse kävellään suoraviivaisesti koira hihnassa seuraten. Tiputetaan tai heitetään dami parin metrin päähän puun juureen. Annetaan koiran katsoa hetki n. 5s kunnes kävellään takaisin lähtöpisteeseen. Hihna irti, näytetään koiralle suunta. Sitten suoristaudutaan ja lähetys suullisesti. Virallisessa markkeerauksessa saa koiralle osoittaa ennen noutoon lähettämistä, muttei samanaikaisesti lähettäessä. Markkeeraus voi olla myös vedessä. 
Erikseen on olemassa myös eteenlähetys, jossa koira ei tiedä mihin dami/riista on laskeutunut. Siinä saa pitää käsimerkkiä lähetyksessäkin. Siinä eri käsky esim "eteen" ja taas markkeerauksessa "hae", hakuruudussa taas "etsi". Pupujäljellä oli käytössä "pupu", voi olla myös jälki, mutta pupu jälki on aika erilaista. 

Jäljestys: Nova ei meinannut ottaa kania ennen jälkentekoa. Alkoi varmaan väsyä ja uusi juttu toi kani. Päädyttiin tekemään kanijälki, mutta päähän dami. Usein se kuitenkin sekottaa koiria, koska ne etsivät hajua. Nova sai jäljestää kanille, hyvin pysyi jäljellä. Ei kuitenkaan halunnut ottaa damia vaan jatkoi etsimistä mihin kani on mennyt. Sisko likka osasi hienosti jäljestää ja tuoda kanin, vaikka ekaa kertaa sellaisen näki samana päivänä. Kanijäljen alkuun tehtiin potkittu kohta mihin hajua. Jälki on kaareva. 

Ampuminen: Viimeisenä vielä aamuttiin starttipistoolilla. Ville meni metsään ampumaan ja jäätiin noin 40m päähän. Siitä sitten joka laukauksen jälkeen namia ja sitten lähestyttiin. Nova kuuli näin toista kertaa ampumista. Katselin alkuun reaktiota, että jännittääkö vai ei. Mutta vilkaisi kiinnostuneena aina ampumisen suuntaan, söi hyvin ja tarjosi seuraamistakin eli ei reagoinut yhtään. 

Videoita Riitasta ja Novasta


- kanijälki (vain jäljestyspätkä)

Hyviä neuvoja Villeltä ja itsekin kyselin mitä tuli mieleen. Mielenkiintoisia nämäkin treenit ja Nomessa on kilpailumuoto ihan dameilla tehdenkin. Novan tokotreenit näkyi näissäkin tosi hyvin. :) Nyt täytyy tehdä ahkerasti treeniä ennen kuin tulee uhma-aikaa, jolloin taukoillaan. Ja tarkkana jos koira yhtään kiihtyy muista niin sitten mennään vaikka 20-30m kauemmaksi. 

Mukaan porukoiden pakkaseen tuli kaksi varista ja yksi pupu niin pääsee niitäkin treenaamaan. Suunniteltiin, että hakuruutu ja esineruutu treenit voisi yhdistää, Novalle taipparijuttua ja Gavalle pk-esineruutua. :D 

Kaunis Kaja sisko: Kaja ja Nova

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!