Siirry pääsisältöön

Ke-to-pe Agilitya, tokoa, hakua

AGILITY

Keskiviikkona käytiin Gavan kanssa Niinun agilitytreeneissä. Jo rata piirosta katsoessa arvasin, että siinä on meille paljon vaikeita kohtia. Niimpä olikin heti alusta lähtien.

Videolla näkyy, että päästiin ajassa lyhyt pätkä ja paljon toistoja.. Treenattavaksi siis 8-9 kohta. Eli välistäveto/ päällejuoksuna. Ja toiselta puolen hyppyä viettävässä linjassa. En osaa taas liikkua niin, miten saan Gavan pysymään mukana. Ruutin kanssa oppi omat tapansa. Alussa Gava taas meni keppejen keskikohtaan pyörähtämään, kun otin eka liikaa liikettä takaakiertoon. Oli liukas silakka treeneissä, eikä ollut yhtään irtoamisrata.. Treenien jälkeen en tiennyt itkeäkö vaiko nauraa. Pahin oli, kun meidän lopun hinkkaamista oli toinen seuran ryhmä katsomassa. Video on vähän editoitu ja jotain jätetty pois, yritin pätkiä kännykällä videota.

Video

TOKO

Torstaina tavattiin Klaukkalassa pitkästä aikaa Elli ja Nekku tolleri. Novakin lähti matkaan. 
Tokoiltiin ensin. 


- Gavalle ruutu, joka oli pellolla missä 5cm painautunutta nurmea ja vähän ylämäkeen. Gava haki tosi hyvin, vähän liian taaksekin. Lelua ei tuolla hirveän hyvin löytänyt.
- Gavalle tunnari, eka oman piilotus. Sitten Elli laittoi liikkuroituna oman vähän nurtsin koloon ja väärät näkyville. Gavan eka reaktio kapuloista oli napata heti ensimmäinen, mutta tajusi ennen koskemista, että piti nuuskia. Nuuski hyvin ja löysi oman. Jes.

- Novalle ruutu: ekaa kertaa. Vähän hankalaa kun lelu ei erottunut hyvin. Elli laittoi Novan nähden lelun ja päästin pannasta kun katsoi lelua kohti. Eka oli noin 5m matkaa, jolloin juoksi suht hyvin mutta joutui etsiä nuuskien lelua, ei haluta tollaista. Niin otettiin ihan melkein ruutunauhan laidalta pikku pätkä suoraan juoksua ja löysi lelun.
- Novalle seuraamista ja tehtiin luopumista myös perusasennossa niin, että laitoin namikäden vasemmalle puolen päätä. Tavoitteena, että käsi pystyi olla avattuna.

- Ruutille ruutu: eteenmenoja kaksi lelulle. Sitten stopattuna. Hyvin Ruuti juoksi tuolla niitylläkin! Ruutuun lähettäessä meni ensin viilipurkin ja toisen roskan väliin, hölmö Ruuti. Gava ei mennyt roskiin lankaan, näki tosin ruudun kasauksen. Sitten Ruuti taas jäi ihan ruutunauhan etulaitaan ja jos olin hiljaa kiepsahti kauemmas. En palkannut aina tuosta. Sitten kerran lelulle, että juoksisi perälle.

Lenkin jälkeen lenkki pelloille ja Ruuti olis pyytänyt Nekkua leikkimään, muttei Nekku innostunut.



HAKUILMAISU

Perjantaina mentiin Malminkartanon nurtseille tekemään hakuilmaisua eli rullailmaisua. Häiriötä oli nurtseilla koirista ja jalkkistelijoista.

Gavan 1 treenisessio: Veera maalimiehenä ja ekassa istui rulla jaloissa. Gava tajusi napata rullan naaman nuuskittua. Toi sen hyvin sivulle ja luvalla näytölle. Toinen toisto oli yhtä hyvä. Jätettiin siihen.

Gavan 2 treenisessio: nyt ekaa kertaa kahden maalimiehen kanssa ja menin alueelle vähän jäljessä. Gava bongasi maalimiehen toiselta puolelta ja aloitin kuitenkin toisesta suunnasta. Hyvin lähti sinnekin. Selkeästi näki siis maalimiehet. Ekalla maalimiehellä toi hyvin rullan. Tiputti sivulle tuodessaan, joten peruutin ja pyysin tuomaan uudestaan sivulle. Sitten piti hyvin ja päästin näytölle.
Toinen oli kyljellään ja rulla toisella puolen lähellä jalkoja. Gava kävi nopeasti moikkaamassa (pusu) ja nappasi rullan. Mun päädyssä piti hyvin rullaa ja luvalla näytölle.

Kaikissa toistoissa tänään kytkin liinan eikä yhtään hätkähtänyt siitä, tosin liina meni sulavasti.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...