Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

6.4.2016

Tehokas treeni-iltapäivä ja Ruutin idioottikierto

ESINEITÄ

Maanantaina tein koirille pikaisen esineruututreenin.
Gavan kanssa keskityin alkuun etäisyyteen. Koirat odotti kivellä ja vein loivaan rinteeseen laskien 53m kohdalle hanskan. Mutkittelin takaisin. Gava irtosi tosi hyvin ja hanska löytyi nopsaan (matalan kannon takana ja nähtävissäkin sivulta).
Seuraavaksi eri suuntaan ja nyt keksin laittaa Gavan kakkapussirullan, joka on ruskea. Gava irtosi tosi hyvin ja suoraan riittävän matkaa. Mutta ei löytänyt millään tuota esinettä. Parin lähetyksen jälkeen kävin siirtämässä vähän kankaista kakkapussukkaa ja ei vieläkään löytynyt. Sitten tehtiin ihan erikseen niin, että vein noin 3m päähän piiloon eli vähän sivummaksi jonkun kiven tai kannon viereen. Edelleen Gava ohitti välillä ihan läheltäkin esineen. Palkkailin kaikki nostot ja sitten Ruuti.

Ruuti teki lyhyemmältä matkaa, eka meni ohi mutta sitten löytyi. Etsisköhän Gava siis silmillä niin, pitää testata piilottamalla paremmin esineitä..


^oikeassa kuvassa Gavan alla ruskea kakkapussukka 


AGILITYA

Tiistaina mentiin Purina-areenalle Mian ja Maicon kanssa treenaamaan agilitya. 

Alla videolla Gavan treeni. Tehtiin kahdessa osassa.
- vauhdikas U-rata, Gava kesti vedätyksen hyvin ja haki renkaan kaarella
- keinu, vähän yllätyksenä tuli kai kontaktipinta :D Ylösmeno rajalta
- puomi erottelu sujui
- kepit pelkästään, ekassa moka ja toinen oikein
- kepit hypyn kautta, sujui heti

tauko

- kääntyminen 360 astetta vähän takaakierrosta. Hyvin, vielä paremmin kun tein ennakoiden ja ennen ponnistusta oma liike meni toiseen suuntaan.
- saksalainen: eka Gava meni ehkä kolmesti hypyn suoraan, jäi 10cm rako mistä mahtua. Tästä syysta useammin treenattava takaakiertoja!
- kepit 3 esteen kautta, ekassa keskivälissä yksi rytmitysmoka. Seuraavassa kokonaan oikein! Tämmöisiä lisää. :) Videolla on kepeiltä kaikki toistot.

Video (kännykän eka videoeditointi, ohjelma kyllä huononsi rutkasti laatua, toki oli nopeampikin)

Maicon agilitykuvia 
TOKOA

Sirkuskentälle tekemään vielä vähän tokotreeniä lenkin jälkeen. 

Ruutin kanssa:
- kierto ohjattu: Tai mikseiköhän tämän nimeksi ole tullut vielä idioottikierto. ;) Tehtiin heti eka toisto niin, että Mia kävi nostamassa kapulat. Virittelyssä Ruutin katse vähän haki kohdetta. Mutta lähti oikein kiertoon. Tehtiin siis vain yhdellä hypyllä, minkä omistan. Palkkasin kierrosta. Sitten istuminen tehtiin ensin erillisenä, sujui. Kierrosta sujui pidennetyllä käsimerkillä. Mutta lyhyellä ei. Noutaminen sujui hyvin ja hyppy.

- eteenmenoja: tehtiin viimeksi keksityllä tavalla. Eli heitin Ruutille toisen lelun ja jätin toisen kentän laidalle. Laskin kohdan mistä voin lähettää 90 asteen kulmassa kahteen suuntaan. 13m matkalta suunnilleen. Kun Ruuti oli juossut yhden suunnan ja toi lelun niin mentiin leikkimään toiseen paikkaan. Taas kun heitin toisen lelun, jätin toisen eteenmenopalkaksi. Toisessa palkka jäi nurtsi/hiekkarajan kohdalle, toisessa pienen hiekkavallin taakse ennen asfalttia. Ruuti ei aina edes huomannut lelua ja juoksi yleensä ihan rajan reunalle asti. Saattoi siihen pysähtyä ihmettelemään. Täytyy vaihdella matkaa, mutta tossa pitäisi olla jo 3m extraa. Ja nyt kahdessa vikassa treenissä ei ole ruutua ollut 90 asteeta viistossa, mutta yleensä senkin kanssa on juossut hyvin. Testasin nyt myös, että virittely tulee noin metrin matkalla kun mennään suoraan. Pk puolellahan koirat seuraa ja siitä lähetetään eteen 15-25m. Olis Gavallakin treenattavaa ton irtoamisen suhteen..

Gavan kanssa: 
- luoksetulo: liikkuroituna ja tehtiin vain läpijuoksu. Ei ennakoinut yhtään ja tuli lujaa.
- tunnari: testasin ekaa kertaa ilman oman etsimistä, että otettiin lyhyeltä matkaa väärien kanssa. Lähti nostelemaan vaan vääriä. Väliin oman piilotusta ja sitten niin, että itse laitoin oman. taisi olla alkuun väärä mielentila täysiä luukuttamisesta. Lopussa muisti, että piti nuuskia ja jätettiin siihen. Jos otti väärän kävelin vain kohti muita kapuloita tai jos yritti poimia väärän saatoin astua kohti. En muuten kommentoinut tekemistä ellen pyytänyt pois kapuloilta. Oman piilotusta tehtiin välissä nurtsilla laittaen nurmikon alle. Tämä oli näköjään huonommassa jamassa kuin viimeksi eli Jessican koulutuksesta. Treenin alle! Täytyy kotonakin muistutella paremmassa mielentilassa.


HAKUILMAISUA

Keskiviikkona mentiin Sirkuskentälle Inkan ja bc Sätkän kanssa ilmaisuharkkaamaan. Oli kiva vesisade, mutta Gava oli yllättävän urhea pikku neiti. :D

Gava aloitti. Ekalla kerroksella maalimies kyykyssä ja rulla oli kengän vieressä maassa. Nämä sujui hyvin. Ekassa tiputti mun päässä rullan ennen lupaa ja pyysin tuomaan uusiksi (peruutin kauemmas). Kun piti hyvin otin rullan, talutin kiinni ja näytölle. Seuraavat sujui sitten hyvin ja pidensin reilusti matkaa ekaan verrattuna. Matkaa ehkä 40m?

Gavan toisella kierroksella otettiin maalimies nyt kyljelleen. Ekassa laitettiin rulla jalkojen viereen eli rulla oli koirasta katsoen maalimiehen sivussa. Gava kierti toista kautta ja kävi pusuttelemassa naamaa. Sitten lähti pois. Jäin samaan kohtaan ja lähetin uusiksi, nyt tajusi rullan. Vapautin heti näytölle. Seuraavalla toistolla samanlainen ja nyt tajusi hakea rullan. Seuraavassa rulla oli maalimiehen takana ja sekin sujui. Tällainen ei taas viime kerralla ilmaisutreeneissä sujunut.

Hyvät treenit :)


TOKOA

vielä vähän tokoa niin Ruutikin pääsi jotain tekemään. Hallitusti kentälle, Ruuti sai tarjota seuraamista. Useimmiten se on saanut vain rallatella kentälle tai oon komentanut aina lähelle. Nyt pysähdyn jos menee liian kauas ja tarjoaa itse tulla lähemmäs.

eteenmeno, Ruuti: jätin lelun aiemmin hiekkakentän laitaan nurtsin rajaan. Ruuti juoksi hyvin n. 15m matkan ja bongasi lopussa kyllä lelun.

rallya, Ruuti:
- Tehtiin vasempaan käännöksiä ja 270 astetta vasempaan ja testailin vähän miten mun pitää kävellä Ruutiin törmäämättä. Tokokäännöksethän teen tosi napakasti ja Ruuti koskee siinä kyllä muhun, kuten muutenkin usein seuratessa. Kun tein itse selkeemmin käännöksen pikkuaskelilla kääntyen vähän väistäen alta niin kääntyi paremmin muhun koskematta. Rally-tokossahan Ruuti on saanut noista kontrollinpuute -1p virhettä.
- oikean puolen seuruu: ihan suoralla lyhyttä pätkää. Ok.
- molemmat oikeaan sujui myös hyvin lennosta
- "luoksetulon istuminen" eli treenattiin istumaan stoppia ihan erikseen. Jätin lelun taakse. Hyvin näissä meni, mutta välillä hidas istuminen.
- käytösruutua: hyödynnettiin toiset liikkuroimassa lähettyvillä. Ruutille ensin sivulla maaten, ei ongelmaa. Sitten vielä edessä istuen. Juuri paikkista ennen Ruuti näytti korkea kierroksiselta.

tunnari, Gava: 
- tehtiin helppo tunnaritreeni 100% onnistumisella
- saatiin treenattua myös tuulta, vesisadetta ja märkiä käsiä
- ekalla toistolla piilotin ruutunauha kasan alle oman. Gava etsi sen hyvin nuuskien.
- seuraavalla toistolla väärät ruutunauhan viereen ja edelleen oma siellä piilossa. Hyvin etsi taas eikä välittänyt vääristä.
- kolmannella toistolla heitin ruutunauhan vähän kauemmas ja laitoin oman väärien viereen. Tarkisti ruutunauhan ja meni sitten etsimään muiden joukosta. Käytti täydellisesti nenää ja löysi nätisti nuuskien oman. :) jes!
-> edelleen pitää tehdä alussa "nenän avaus" ja sitten vasta vääriä. Sekä alkaa pikku hiljaa opettaa alkuun täysi matka. Joka kerta virittelyt, jotta oppii niistä mikä liike on tulossa (kuten ollaan tehtykin). Ja kun sujuu normaalisti liikkuroituna alkuun tehdään näin helppona treeninä sellaista, että tehdään jotain nostattavaa ja sitten taas pitää keskittyä nuuskimaan.


Gava treenaa:
- esineillä nenän käyttöä
- ilmaisussa opettaa ettei rulla ja palkka ole aina ohjaajan pään lähellä
- agissa: takaakierrot (saksalainen tms) ja kepit esteiden kautta
- tokossa: tunnari, kauko seisomiset

Ruuti treenaa: 
- peruutus
- ruudun kanssa eteenmeno ja keskelläkin kenttää (nyt harjoiteltu pelkkää eteenmenoa idealla juokse seinään tai kentän laidalle)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!