Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

21.4.2016

Niinun agilitykoulutuksessa ja pohdintoja

Keskiviikkona mentiin Niinun treeneihin. Kävi jo mielessä myyminen, väsytti, sattui jalkoihin ja ei olisi huvittanut. Onneksi ratapiirrosta katsoessa näytti enemmän meille soveltuvalta radalta. Heidi ystävällisesti kuvasi meitä myös videolle. :)

Video


Aloitin kepeillä. Tosi hankalat oli, koska oli ansaeste. Aina jos Gava meni väärin hypyn kautta se haki oikein kepeille. Jos taas ohitti hypyn tuntui, että sen oli pakko mennä tietyltä etäisyydeltä hypystä "ettei se vahingossa vain hyppää" ja siltä etäisyydeltä mennessä tuli kepeille taas väärin. Olikin tosi paha häiriö noin. Jonkin verran tuli toistoja, että onnistui menemään oikein sisään ja ekat kerrat meni keskivälille jolloin joku virhe. Sitten onnistuttiin kahdesti ottaa kokonaan. Kun pääsi kepeille ei takaaleikkaus ja valssi toisella puolen ollut mikään ongelma. Odottavan aika on kyllä pitkä, on vielä pitkä tie siihen että saadaan kepit kyllä radalle! Kentällä täytyy tehdä tän tyyppistä sitten 2x2 kepeillä.

1-3: sujui heti ekalla oikein. Olin päättänyt että meen kutsumaan 2 siivekkeen luokse ja se toimi hyvin.

5-11: Pituudelta putkeen. Lähetin suorasta putkesta vain hypylle ja juoksin keppejen toista puolta. Ekalla kertaa mokasin hypylle 11 viennissä, kun aloitin liian aikasin leikkauksen enkä kertonut hyppyä 11. Seuraavalla kerralla pätkä sujui tosi hienosti. :) Kääntyi hyvin puomille!

12-17: Ekalla kertaa puomilla Gava jarrutti, mutta lähti nopeasta stopista ilman lupaa! Korjasin heti kontaktille ja otettiin sitten uusiksi. Vähän tuli raviaskelia toistoissa, niistä en tykkää. Kun itse hidastan niin Gavakin hidastelee.

Hyppy 13 oli käännöksellisesti vaikein kohta. Gava hyppää sen rumasti ristiin ja ekalla kertaa lähtikin hypylle 10. Luki selkeämmin näkyvää hyppyä kuin sivussa olevaa putkea. Tein myös tuohon ajattelematta vastakäännöksen, mutta ei kannata käyttää sen takia koska koira pääsee "turmelemaan" sitä kun ei käänny tiukasti lähelle. Olisi hyvä silloin, jos koira tulee tiukasti mukaan kuten kohta 15. Tähän ihan vain peruskäännös ja peruskäännöksenkin on käännyttävä ja liikuttava ennen koiran ponnistusta! Eli oikeaoppisesti tehtynä pitäisi koiralle jo pyllistää, kun se on kohta siivekkeen linjan yli. Näitä pitää treenata hypyllisesti (juuri tuo suunta vaikea) ja sitten niin, että oikeasti tulee kiinni leluun.
Muuten tuossa pätkässä ei ollut ongelmaa ja A:n kontakti meni hyvin.18-21: oli seuraava vaikea pätkä. Viistohyppyjä ja kepit oli odotettua pahempi ansa. Tässäkin taas mun ohjaus ei ollut riittävän jämäkkä alkuun. Gava alkuun lenkitti vain kepeille tai yritti hakea niille, muttei osannut. Niinu palkkasi sitten ennen hyppyä 19. Silloin tuli paremmin ja ehkä keskityin enemmän vain että kääntyy hyvin. Seuraavalla toistolla Niinu heitti vähän myöhemmin palkan. Ilman palkkausta taas kerran meni huonosti. Niinulta tuli hyvä kommentti, että hypyn 18 kääntyminen pitää taas osata ennakoida hyvin. Jos koira ei tiedä sitä ennen käännöstä lähtee kääntymään vasta laskeuduttua. Ja voisin myös tehdä selkeämmän viiveen siinä, että ohjaan kohti koiraa hypyn 18 vastakäännöksen. Uskon, että tuo sai tosi hyvän reaktion jo Gavan suoritukseen ja kun tein sen ajoissa ja itse lähempänä seuraavien hyppyjen linjaa ehdin "hidastuksesta" huolimatta.

Gavan kanssa on haastavaa sen paimenkaaret, jos kiihdytän ja on kääntymistä Gava helposti lenkittää tai irtoo, kun kiihdytän. Jos taas voisin ohjata kauempaa ja rytmityksin niin sujuisi, mutta silloin ohjauksen on tosi paljon myös kiinni oikea aikaisista rytmityksistä. Täytyisi saada vahvistettua noita vaikeita juttuja, etten jäisi taas niin kiinni oikeisiin rytmityksiin ja siihen että miettisin miten voin liikkua jonkun kohdan. Onnistun taas kouluttamaan toisen bortsun samanlaisiin ongelmiin! Ja ehkäpä myös sillä, kun en uskalla lähteä tai juosta koiran edellä.

Hyppy 19 oli taas vaikea päällejuoksuna ja kun piti hypyn 20 takia juosta läheltä. Hypyllä 19 muistettava katsoa laskeutumispaikkaan ja päällejuoksun pitäisi tulla myös ajoissa, liikkua läheltä hyppyä ja vähän edeltä. Koiran pitäisi myös oppia rytmittämään hyppy. Tiedetään mitä treenataan kentällä.

Kerran tehtiin 18-21 rimapudotuksella. Takaaleikkaus tuli hypylle 21. Olisin voinut ottaa pelkän 19-20 pätkän myös..

Rata oli tänään kiva ja päästiin suht pitkällekin. Tyhmiä ajoituksellisia virheitä ja jotain maneereja. Hyvin tuli meille hankalia kohtia, missä tulee ilmi ettei koira käänny hyvin. Hyviä kohtia mitä treenata kentällä ihan 2-4 esteellä. Treenien jälkeen pohdiskelin taas palkan paikkaa ja ajoitusta. Silläkin suuri merkitys. Nyt tuli palkattua ennen keppejä eteen, putkesta tullessa, A:lta, 18-21 pätkässä hyvin ohjaukseen tulosta. Jos käännöksiä pitää vahvistaa niin pitäisi palkata myös noita haltuunottoja. Olin voinut palkata hypyn 13 suoraan, hypyn 18 heti vastakäännön jälkeen eli vahvistaa kaikkia ohjauksia missä pyydän kääntymään. Liikaa palkkaan sellaisissa kohdissa jotka vahvistaa irtoamista. Ja usein jos palkkaan suunnittelematta palkkaan juuri kohdat missä koira etenee hyvin. Täytyisi miettiä etukäteen missä kohdin "käyttää palkat". Ehkä jotenkin ajattelen, että palkintona toimii myös seuraava este, mutta myös koirakin oppii ajattelemaan että saa valita kääntävästä ohjauksesta huolimatta jonkun sopivan esteen mihin menee. Eikä mieti, että tuleeko palkkaus tai joku muu komento. Täytyy muistaa juuri se tasapaino irtoamisen vahvistamisessa ja käännösten ja lähellä olon vahvistamisessa. Itsellä se menee usein, että 80% vahvistaa irtoamista.. Ja periaatteessahan jos kääntyy huonosti niin ei saisi jatkaa sillä suorituksella, kun seuraava estekin palkkaa.
Innolla odotan toukokuussa alkavia Anu Niemen treenejä, jonka ajattelumaailmasta ja palkkausajatuksista pidin tosi paljon viime vuonna. :) Ja päästään nyt kesä joka viikko treenaamaan.

Taas ajattelin myös ennen treenejä, että nyt teen ennakoivasti ja rohkeasti ohjaukset. Mutta taas kun pääsi radalle unohti miettiä ajoissa olemista. Ja jotenkin ne ajoitukset mitkä miellän sopiviksi on kaikki vähän myöhässä. Täytyisi saada se flow ja luottamus minkä sain kiskotua itsestäni irti Ruutin loppu agilityuralla. Gavan kanssa ne paljastuukin heti huonoina käännöksinä.

Rimojen kanssa voisin olla myös tarkempi. Jos rima tulee alas jollakin ohjauksella niin sama yksittäinen este tehdään samalla läpi niin ettei rima tipu. Nyt jätin noteeraamatta esim 19 riman. Meinaa välillä tulla taas takaraivoon, että tuossa vaikeassa kohtaa se oli melkeimpä hyväksyttyä ettei osaa mennä, muttei saa olla sellaisia ohjauksia missä on mahdollista tiputtaa vaikka olisi vähän tönkkö ohjauskin. Gava ei niitä roiskimalla roiski, mutta välillä vaikeasta kulmasta tai mun häiriköidessä voi mokata. Jos taas ne sallin niin se vahvistaa kyseistä käytöstä.


Treenaa: 
- kepit ansalla
- hyppy 13
- 18-20, käännös ja päällejuoksu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!