Siirry pääsisältöön

Raekuuro tokoa, tokoa, tokoa ja videoita

LA TOKO

Lauantaina tavattiin Tia ja koirulit ja tehtiin Sirkuskentällä tokotreenit jokaiselle yksitellen. Lopputreenit menikin raekuurossa!

Tuli testattua mun uudet ihastus housut, ihanasti stretsiä ja hylki vettä kokotreenin (vanha takki taas imi läpi huppariin asti). Oon pitkään etsinyt jatkajia mun loppuun kulutetuille Salomonin housuille, joissa stretsiä oli 10%, noissa 5%. Tuolla nettikaupassa tosi usein alennuksia, itse ostin housut 59e alesta. Lahkeensuissa kuminauhat.

Gavan kanssa

  • eteenmeno: tehtiin niin, että annoin Tialle kaksi palkkaa ja ekan palkan laitoin itse maahan Gavan nähden. Mentiin noin 18m päähän, missä virittelin ja kehuin kun katsoi oikein. Sitten käskin eteen. Seuraavat 2kpl palkkaa tuli Gavan näkemättä sinne. Hyvin juoksi niissäkin. 
  • jäävät: tehtiin Ansun neuvojen mukaisesti. Kahdesti pyöräytin Gavan ympäri ja käskin suullisesti istumaan. Leikin palkaksi. Sitten mentiin perusasentoon ja Tia liikkuroi meille jäävän. Vähän hitaasti istui, vähän epäröiden. Heitin lelun taakse. Sitten taas pyörähdyksestä seisomaan pysähtymiset ja kehuin vain ne. Sitten perusasentoon ja liikkuroituna seisominen. Hyvin jäi ja nopeasti. Heitin taas palkan taakse. Ei yhtään mokausta. :) 
  • seuraus: alkoi sataa vähän rakeita hiljakseltaan, mutta Gava teki väljemmin ja huonommin. Tehtiin liikkuroituna pidempi pätkä. Ehkä huono ratkaisu, kun viimeksikin oltiin tehty kaaviota liikkuroituna. Loppuun parin metrin pätkiä leikittynä. Sataminen selkeästi vaikutti. Nyt vain motivoivia pätkiä seuraavat treenit. 


Ruutin kanssa
  • eteenmeno: annoin kolme lelua Tialle, joka laittoi Ruutin näkemättä lelun. Virittelin ja Ruuti katsoi hyvin eteen. Ekalla kertaa lintu lensi kohti ja Ruuti lähti juoksemaan linnun suuntaan ja unohti mitä oli tekemässä. Seuraavalla juoksi 10m ja pysähtyi. Se kyllä niin tietää, ettei merkkimatkatkaan ole sen pidempiä. Kutsuin pois jos pysähtyi ilman lupaa tai liian aikasin. Sitten jotkut kerrat juoksi riittävän pitkälle. Vikalla toistolla testasin, että kaksi väärää lelua heitin molemmin puolin viistoon. Paristi piti sanoa, ettei niitä saa hakea. Sitten juoksi ohi. Välillä hakee katsetta vääräänkin suuntaan. 
  • Ruuti teki yllättävän hiljaa, kun alkuun tehtiin vähän seuraustakin lelupalkalla. Ruuti sai edellisen koiran käy siihen- maata raesateessa. :D 

SU TOKO
RUUTUKUURIA

Sunnuntai aamuna ruutusulkeiset Gavan kanssa:
Ekalla kertaa lelulle noin 20m matkalta. Toisessa sama matka, kävin näyttämässä ja huusin jes ja palkka lensi hyvässä kohtaa. Ilman sen huutamista Gava ei taas tajunnut aina pysähtyä oikeaan kohtaan. Mietinkin oonko opettanut sen vain juoksemaan mun hihkaisuun asti.. tehtiin näyttöruutuna lyhyeltä matkaa ja sitten kauempaa. Odotin näissä että pysähtyisi itse. Nyt tehtiin myös ilman ruutunauhoja. Voisi miettiä myös ottaisiko jollakin kertaa alustaa. Videoin itse pätkiä, vähän heiluu kamera. Tein pitkät matkat niin että tulin sivusuunnassa lähemmäs.

Video ruudusta su

MA TOKO

Maanantaina treffattiin tokon merkeissä Kilossa lähikentällä Taina ja Mozart ja Misty.

Gavan kanssa kaksi settiä
- ruutu: sain videoille taas meidän treenit niin pystyi niitä pohtia jälkikäteenkin ja muistaa paljon tuli toistoja yms. Eka toisto lelulle. Sitten sama matka, mutta menin lähemmäs lelu valmiuteen. Haki ruudun paikan aika täydellisesti!
Nyt ideana on saada Gava hakemaan ruudun paikka oikein niin, että oon hiljaa. Kisoissahan stoppaanhan sen sitten ennen tota paikkaa, että näyttää että se pysähtyy mun käskystä. Ja jos olisin myöhässä pysähtyisi viimeistään ennen takareunaa. Tämä on jäänyt vain opettamatta sen takia, kun oon vahingossa palkannut vaan Gavaa liikkeestä eli kun se on vielä juossut kohti ruutua. Ja ilman mun hihkaisua oli se sitten jes tai stop niin ei tajua pysähtyä oikeaan paikkaan. Koiran ei tietenkään ole pakko osata hakea paikkaa ilman apuja, mutta kyllä se helpottaa jos koiran vastuulle jää se mun ollessa kauempana. Jatkossa siis, jos ei ole avustajaa olen lähempänä tai sitten avustaja on katsomassa, että Gava jää oikeaan paikkaan ja sitten voi näyttää peukkua että voi palkata. Ruutin kanssa myös paikka on vähän elänyt enkä ole varma, että jos käskisin selkä ruutuunpäin, että hakeutuisi oikein.
No mutta treeniin! Kolmas toisto oli lyhemmältä matkaa. Kävin näyttämässä. Gava hakeutui kahdesti ruutunauhan yli eli ulos ruudusta. Kun ei seisomalla tullut palkkaa päätti kahdesti näissä toistoissa testata maahanmenoa. Tajusin sitten, että näyttämisen sijaan munhan pitää väärään paikkaan hakeutuessa mennä näyttämään minne haluan Gavan ja kehua siinä paikassa. Heti seuraavalla toistolla sujui! Sama mitä Ruutin kanssa on tehty, jos menee väärään paikkaan korjaan sen oikeaan paikkaan ja vain kehun. Sitten uusi mahdollisuus. Gavan tapauksessa jos ei sujuisi niin pitäisi helpottaa näyttämällä, alustalla tai lelulla. Vaikka toistoja tuli niin oon tyytyväinen tänään vauhtiin näissä toistoissa. Varmasti myös kun Gavalle muotoutuu selkeä paikka niin liike on yhä selkeämpi. Leiriltä sain niin selkeän vision ja tavoitteen minkälaiseksi haluan paikan hakemisen, täytyy olla tarkka kriteereistä ja vaatia mitä haluaa. Ja sielläkin huomasi, miten ohjaaja itse kaukaa voi pysäyttää vahingossa väärin tai hihkaista kehut väärässä kohtaa.

Videota, kiitos Taina!

Gava teki toisessa setissä
- tunnaria: eka oman piilotus nurtsille. Hyvin. Sitten rivistä oman haku. Ekassa väärienkin kanssa meinasi poimia taas ekan vastaan tulevan. Sitten jatkoi nuuskimista ja toi oman. Toistolla teki paremmin eikä koskenut vääriin. :)
Tuli taas katsottua Gavan kanto-otetta. Gava ottaa tunnarin suuhun niin että kallistaa päätä, näin ollen saa sen yhden kulmahampaan varaan! Näin kantaessaan tunnari heiluu suussa. Nyt täytyy ottaa pelkkiä nostojakin. Testasin tuolla niin, että vaihtelin korkeutta minkä tunnari on maasta 0-3cm. Eli että tulisi pienesti maavaraa. Gava pitää saman otteen, eikä pureskele mutta tuolla otteella voi herkästi tiputtaakin tunnarin.

- jääviä: aloitin pitkästä aikaa maahanmenolla, näitäkin pitää muistaa tehdä. Pyörähdyksen kautta Gava teki hyvin. Sitten liikkuroituna jäävänä. Meni kaksi ekaa kertaa istumaan. Otin taas pyörähdyksen. Nyt meni maahan. Liikkurin käskystä jatkoin myös metrin ja katsoin, että tulee hyvin mukana. Seuraavaksi tehtiin seisomaan jäämistä. Tässä ekat pyörähdyksestä meinasi mennä maahan. Täytyy olla kuulolla! Jäävänä sujui ja palkkasin heti. Ei ole helppoa!

Ruuti teki eteenmeno ja ruutu: eteenmeno aika vaihtelevasti. Ekassa kynnyksen taakse lelu ja juoksi aika mutkitellen ja nenää käyttäen. Pysäytin kahdesti, kun lähti vinoon ja käskin eteen. Kun heitin itse palkan niin, heitin liian lyhyen heiton tai palkka liian kevyt. :D Sitten niin, että avustaja heitti palkan. Mutta ehdin just todeta "jes" niin Ruuti kääntyi katsomaan mua. Vika sitten onnistunut, kun palkka oli näkyvissä valmiina maassa. Että olikin vaikea saada onnistunut treeni.
Ruutuun lähetys vielä. Henkäisin kerran ja nytkähti. Ruudussa juoksi täydelliseen paikkaan! Jes! Viime kerrat oonkin jankannut oikeata paikkaa enkä oo hyväksynyt liian aikaisin pyörimistä.

Sain muokattua videopätkät tokoleiriltä (tunnari ja ohjattu) 
Pirkko oli ystävällisesti kuvannut meitä. :)



Leiriltä vielä pari kuvaa muista




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...